ARTE VIZUALE. Mîncăm sub acelaşi cer?

  • Recomandă articolul
Ce mîncăm?“(cu subsensurile posibile, la propriu şi la figurat: astăzi vom mînca?/cît mîncăm?/ce să nu mîncăm? etc.) pare să fie întrebarea anului, adusă în discuţie odată cu deschiderea Expoziţiei Universale de la Milano, cu tema Nutrire il pianeta, dar şi cu ocazia inaugurării Art Basel de săptămîna trecută. În faţa intrării principale a celui mare important tîrg de artă al lumii s-au putut repera uşor caracteristicile, derivate din filozofia verde-eco, ale unei instalaţii realizate adhoc: structuri de bambus masiv, culturi de plante aromatice, cuptoare solare. Pasaj obligatoriu pentru vizitatorii tîrgului, vasta bucătărie, în fapt, deconspirată de instrumentarul culinar şi de materia primă alimentară aflate la vedere, era o lucrare comisionată artistului Rirkrit Tiravanija, devenit celebru pentru faptul că a adus mîncarea, alta decît cea servită la cocteilurile de rigoare, în sălile de expoziţie. Hrana, ca element generator primordial al comuniunii umane, devine opera sa în primul rînd pentru că Rirkrit o găteşte şi o serveşte gratis, la faţa locului: galerii de artă, muzee, bienale.   Gratis şi la Art Basel, cu singura obligaţie pentru beneficiari de a spăla, după consum, vesela folosită. De aceea, spre orele prînzului, lungi, dar docile cozi s-au format în Messeplatz, în dreptul wok-urilor ce emanau […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.
object(WP_Term)#12886 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }