ARTE VIZUALE. Studiile de atelier şi autorii lor
- 09-05-2014
- Nr. 721
-
Adrian-Silvan IONESCU
- Arte
- 1 Comentarii
Cu ocazia Conferinţei Naţionale 150 de ani de învăţămînt artistic naţional și Academia Română, la Sala „Th. Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române s-a deschis expoziţiaStudii de atelier la Școala de Belle-Arte, organizată de Cabinetul de Stampe, în colaborare cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“. Pentru a ajunge la perfecţiune artistul trebuie să trudească din greu, în atelier, spre a-şi exersa mîna şi a se acomoda cu tematica abordată. Studiile pregătitoare pentru o anumită lucrare sînt esenţiale pentru succesul operei finale. Toate acestea sînt cunoscute prea bine de plastician, dar el nu face cunoscută publicului activitatea din laboratorul de creaţie în care a creat ceea ce putem numi capodopere. Este cunoscută povestea chineză cu împăratul cel tînăr şi bogat care a comandat unui artist celebru o lebădă de o frumuseţe fără pereche, dar a trebuit să aştepte întreaga viaţă să vadă lucrarea terminată. Cînd, după vizite la intervale regulate de cîte 10 ani la atelierul maestrului, fără a se putea bucura de rezultatul mult aşteptat, împăratul – ajuns la senectute, la fel ca şi artistul – i-a cerut acestuia să-i arate măiastra plăsmuire, pentru că nu mai avea speranţa să trăiască încă un deceniu, acesta a luat o coală albă […]
Cu totul intimplator am citit Ieri o interesanta culegere de eseuri ale marelui nostru Marin Preda publicata prima oara in 1971. Intre acestea este unul intitulat”Sperietori de ciori”.Plimbindu-se pe Calea Victoriei Marin Preda vede ceva foarte „vesel” in galeriile Apollo de atunci:aceste „Sperietori de ciori” creatii-„grotesti, copilaresc sinistre”. Si mai departe continua”fac vinovata de decaderea Artei aceea tendinta din arta plastica a vremurilor noastre care impinge creatia artistilor spre disparitia formelor coerente”.
Interesantul articol de mai sus ne duce in niste trecute timpuri cind valentele Artei erau diferite si scoate in evidenta tocmai Valoarea Artei:
Se facea „arta pentru arta”.Cei care doreau sa fie numiti cu acest titlu de noblete”artisti” cit de talentati ar fi fost -munceau din greu, ani si ani pt.a avea privilegiul Creatiei.
Articolul domnului Silvan Ionescu ar trebui citit de toti aceia care doresc sa realizeze ceva valoros si care sa nu poate fi distrus de trecerea timpului.
Calitatea persista si invinge.