Ascensiunea lui Traian Băsescu
Complexele propriului trecut
- 06-08-2010
- Nr. 536
-
Marius OPREA
- ISTORIE RECENTĂ
- 22 Comentarii
Reluăm astăzi, după doi ani, un serial celebru al revistei noastre, intitulat Ascensiunea lui Traian Băsescu. În septembrie 2008, Marius Oprea încheia (provizoriu) prezentarea în foileton a biografiei lui Traian Băsescu cu momentul Revoluţiei din 1989. Acum, în 2010, istoricul Marius Oprea oferă revistei noastre mai multe episoade despre cariera postdecembristă a actualului preşedinte. Pe parcursul săptămînilor următoare, autorul va trata separat o chestiune pe care a intitulat-o: „Umbrele trecutului. Colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea“. (Observator cultural) Traian Băsescu pornea la drum în zilele Revoluţiei şi apoi, prin hăţişul tranziţiei, cu cîteva avantaje. În primul rînd, spre deosebire de mulţi alţi membri ai guvernului Dăscălescu, din care făcuse parte, el şi-a păstrat funcţia spre care fu-sese propulsat cu numai două luni înainte de prăbuşirea regimului comunist şi pe care o obţinuse cu aprobarea Elenei Ceauşescu, aşa cum el însuşi a declarat într-un interviu, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Dar „cabinetul 2“ îşi luase zborul de pe Comitetul Central, spre moarte. Lumea era în schimbare. În vîltoarea acestor schimbări, Traian Băsescu a navigat la început timid, ca în ape necunoscute. Apoi, din ce în ce mai decis, a simţit, ca un marinar încercat, de unde bate vîntul […]
Domnule Oprea,umbli pe chelia lui basescu ca o musca afectata de Alzheimer… Daca ai avea, intradevar, intentia,ai spune lucrurilor pe nume:sunteti,voi,anticomunistii post-factum,dumneata,Cartarescu,etc.,in situatia batranei ducese care nu gasea closetul…
Nu o mai dati dupa tufis,ati sustinut,ati adus la conducerea statului spre dezastrul acestei tari un schizofrenic psihopat,turnator de meserie,bisnitar prin vocatie. Chiar daca il ambalati in staniol (in figuri de stil,adica) cacatul tot cacat ramane.Sa va stea in nas.
Să-l rugăm pe dl Antonescu să compună fraze mai scurte şi mai simple ca să-l inţeleagă şi Adela!
Un istoric obiectiv 100% este greu de gasit mai ales in contextul actual. Oricat de apolitic ai fi si tot esti influentat de multe si marunte. Dar ca sa afirmi, citez: „e o scriere istorica de genul Istoriei scrisa de catre istoricii comunisti.” trebuie sa te cheme @victorL, sa fii un admirator neconditionat si declarat al lui Basescu, si unul si mai aprig al Lenutzei de la Plescoi ( pe care o considera extrem de inteligenta si cultivata, dupa propriile spuse, omul potrivit la locul potrivit), sa stai o jumatate de ora sa cogitezi ca sa scrii corect o fraza si, in general, sa dispretuiesti tot ce nu are macar o nuanta de portocaliu. Asa ca, nu va asteptati sa fie de acord cu vreun cuvant ce ar putea intina imaginea bravului conducator!
Si in plus, mai vorbeste de subiectivitate!
Probabil si-ar fi dorit o biografie a lui TB scrisa de V. Tismaneanu, cu coperta portocalie pe care se lafaie un desen sugestiv in care presedintele sa joace rolul de cioban in mijlocul oitzelor. Varianta CD ar trebui neaparat sa contina melodia \\\”Ciobanas cu 3 sute de oi\\\” ( referinta subtila la unicameral cu maxim 3 sute de mioritze, portocalii de preferinta).
Multumit Victor@L? Mai am si alte variante dar cred ca ajunge pentru aceasta seara.
V-as ruga, victor L, sa dati exemple, din acest text, de „terfelire”. Atentie! Marius Oprea nu vehiculeaza informatii neverificate. S-a spus ca Traian Basescu a avut o contributie la mineriada din iunie 1990. Marius Oprea vine si spune ca Traian Basescu n-a fost in nici un fel implicat in mineriada din iunie 1990. Iata un exemplu de obiectivitate.
Ar fi in stare Mircea Mihaies sa recunoasca faptul ca premierul propus inainte de alegeri, klaus johannis de la Sibiu, era o solutie pentru tara? Solutia a propus-o Crin Antonescu, pe care, azi, in”Evenimentul zilei”, Mircea Mihaies il ataca intr-un mod grosolan. Va place actualul premier? N-ar fi fost mai bun Klaus Johannis? Mihaies, care nu este membru PDL, are in carne „hug of death” a lui Basescu,de cand l-a numit vicepresedinte la ICR. Si nu se poate obiectiva. Marius Oprea – da, poate fi obiectiv.
Oare pana cand mai trebuie sa-l suportam pe acest presedinte care ne face de rusinesi ne uraste?? Oate stiu pedelistii asa de activi pe forum.
În contextul unei biografi, un istoric are dreptul legitim să dezvăluie toate evenimentele paralele şi legate de aceasta. O disociere a situaţiei actuale ( cred că e vorba de \\\”mizeria\\\” la care se refera Victor I) de personalitatea d-lui Băsescu, n-ar fi suficient de bine înţeleasă.
Nu cred, in niciun caz, că-i vorba de o defăimare ci, mai degrabă, de o oarecare subiectivitete din partea autorului.
Ca om, istoricul nu poate scăpa interpretării personale. Deci, vrând-vrând, afirmaţiile d-lui Oprea, chiar documentate perţial, nu pot adopta, deocamdată, o formă definitivă. Pe de altă parte, cititorului îi revine obligaţia unei precauţiuni de rigoare de fiecare data când este vorba de o investigaţie de această natură.
o formă definitivă
Cind te vei opri din ris incearca sa gindesti.
Ce face M. Oprea acum, ca membru PNL, e o scriere istorica de genul Istoriei scrisa de catre istoricii comunisti.
Ca dusman declarat al marinarului nu poti sa-i scrii biografia decit terfelindu-l. Ce credibilitate, daca stii ce-i asta, poti avea?
Devii un Vadim.
Credibilitatea unui text se judecă după criterii con, inter, infra, supra, extra textuale – iar nu după simpatii ori antipatii, fie faţă de autor, fie de subiect. Critica de text porneşte de la validarea/invalidarea metodei (documentare, interpretare a datelor, aşezare în pagină etc); de la detectarea ipotezei ori de la evaluarea concluziei (căci se poate şi pleca de la \”un adevăr\” prrestabilit, dar şi ajunge la unul poate chiar neaşteptat.
Pe de altă parte, noi (românii, zic) avem deja o problemă istorică în a descoperi trecutul istoric. Dacă aş fi interesat, aş putea înfiinţa o agenţie de pariuri la care să se parieze pe \”adevăruri istorice\”. Cineva ar putea paria, azi, pe o condmnare penală a lui Băsescu, nu? În lumina textului lui MO, ar risca enorm, Băsescu apărînd – aici – înzestrat cu inimaginabile calităţi politice, cu un chiar absurd sentiment al istoriei. Absurd, deci adecvat – bată-l!
E de reţinut – a mon avis – remarca sa despre Iliescu: Poate minţi ca om politic dar nu şi ca om de 75 de ani.
Pentru mine, asta – şi-ncă una, imediat mai încolo – dau măsura personnajului. Cealaltă – lupta pentru putere. Amîndouă arată că omului îi e perfect indiferent interesul naţional, că este Condotierul, un Despot-Vodă redivivus într-o lume în care Puterea rămîne atîrnată de vîrful spadei.
Din această perspectivă, sîntem curat moderni…
Ha, ha, e o mizerie sa te ocupi de biografia lui Traian Basescu? Vom face o petitie si-i vom cere lui Marius Oprea sa se ocupe de biografia lui Stefan cel Mare. Ca sa fie si victor L linistit… Daca Marius Oprea nu se ocupa de Traian Basescu, vom avea un presedinte mai competent, mai frumos, mai bun, mai priceput? Ha-ha, cum nu va place adevarul, cum va place sa-l cocolositi pe Traian Basescu.
Asta ar fi intrebarea: ce este dl Marius Oprea?
Istoric sau un scirta-scirta pe hirtie care indeplineste o misie?
Ca istoric nu te ocupi cu asemenea mizerii.
Dar daca dictatorul Basescu ii admite sa scrie, si omul crede ca in felul asta devine credibil ca istoric, cine il poate opri pe dl Oprea?
@0rt0d0x :care ar fi aberatiile sustinute de…postaci?Faptul ca nu mi se pare normal.absolut deloc,sa-l aud pe seful statului \”basadind\”senin ca e OK sa plece si medicii,si profesorii,dat fiind ca statul roman nu-si mai poate permite sa-i plateasca dupa cum merita(vedeti ca sunt obiectiva si am reprodus intocmai vorbele celui dintai cetatean al tarii)?
Pai asta e recunoasterea implicita a esecului mandatului sau,ceea ce intr-o tara civilizata ar fi urmata,in secunda doi,de o demisie,adio si la gara!
Bine ca sunt bani pentru aparatul prezidential si guvernamental,alea pline de tot felul de consilieri,secretari de stat(degeaba!)si alte capuse,plus licitatiile cu dedicatie ptr.clientela de partid.
In ce-l priveste pe dl.Oprea,macar a facut si face ceva cu adevarat important:aduce la lumina,cu subiect si predicat,si cu nume si prenume,grozaviile aniilor\’50,dezgropand osemintele victimelor din gropi comune,ceea ce ne duce la numele faptuitorilor…Vi se pare putin,mai putin decat discursul basescian de condamnare a comunismului si decat lucrarile d-lui Tismaneanu?
Reff.la dom\’Basescu-ce rezistenta la servicii invocati?Poate rezistenta la…servicii aduse cetatenilor platitori de taxe si impozite,aici stiu ca e rezistent.
@OrtOdOx.wordpress.com
V-am cerut un exemplu de „defaimare”. Nu mi l-ati furnizat. Va repet si va rog: cititi textul lui Marius Oprea si spuneti-le tuturor: aici este un exemplu de defaimare!
@ Carmen S.
Daca va place ACEASTA Romanie, a lui Basescu si al Guvernului Boc, sa fiti sanatoasa. Mie nu-mi place si cred ca Basescu e principalul raspunzator. Cunosc profesori care au renuntat la vacanta pentru ca nu se ajung cu banii, se imprumuta, se gandesc cu groaza la ziua de maine… Aceasta Romanie nu-mi place si cineva trebuie sa vorbeasca. Bravo, Marius Oprea!
@ Adela, Marianne
Ce face M. Oprea nu e istorie, nici dezvăluire, ci defăimare. Ba chiar mai rău : este o defăimare care se ascunde, ipocrit, în spatele etichetelor de \\\”istorie\\\” sau \\\”dezvăluire\\\” !
Nu eu sunt postac, pentru că nu eu susţin aberaţii, până-n pânzele albe… Nici interese legate de PDL nu am. Şi nici nu cred că PDL-ul are banii şi inteligenţa de a-şi angaja postaci !
N-o fi Băsescu uşă de biserică, dar e incomparabil mai bun decât Ceauşescu şi Iliescu. Şi s-a dovedit mai rezistent la \\\”servicii\\\” decât Constantinescu. Iar pe lângă glumele proaste de Crin şi Geoană, e un veritabil zeu !
Mai mult nici nu merita spus despre specimenul Oprea.
Macar deschizand acest subiect v-ati asigurat o multime de postaci platiti cu norma de la PSD-PNL sa intretina mizeria mass-media din Romania, mizerie la care si voi ca \”Observator Cultural\” contribuiti din plin, cu buna stiinta si de buna voie!
Da. Stim. Vremuri grele. Si gura voastra trebuie sa manance o paine alba….
In timp ce in tara se simte insuficienta cotizatiilor sociale, corolar al masivei expatrieri, mai cu seama in domeniul medical, dl Presedinte incita populatia sa-si transfere existenta pe alte meleaguri pentru a evita suferintele viitorului. Ce sa-ti spun, o mai inalta constiinta patriotica e greu de imaginat la un sef de stat. Timpul reveleaza, din nefericire, o incompetenta crasa a celui in care majoritatea inocentilor isi pusese sperantele. Chiar daca populismul e un fenomen de moda, romanii n-au dreptul sa-si permita un astfel de \”lux\”. \”Inexistenta\” omului providential de care se plang mioriticii, trebuie sa-si gaseasca leacul in momentul alagerilor, ignorand fatalitatea. Votati inteligent si veti vedea cum se profileaza o personalitate istorica care sa va scoata din umilinta istorica in care ati plonjat cu buna voastra credinta
@Marianne
Geoana a avut un execrabil sfarsit de campanie.Basescu l-a facut arsice pe un candidat care alerga la Vantu in miez de noapte.acum, Basescu nu este la inaltimea functiei prezidentiale,nu e presedinte! Si se spala pe maini de popor,cand poporul a dat de greu. E un presedinte slab si incurcat in propriile sale intrigi.
Sa voteze toti romanii, si cei din diaspora, dar sa voteze informati, sa-l mai citeasca si pe Marius Oprea, nu doar „Evenimentul zilei” si pe Vladimir Tismaneanu, R. Culcer, Patapievici, Mihaies si Mircea Cartarescu.
@0rt0d0x.:daca nu ar fi fost o tara cat de cat libera,dl.Basescu nu ajungea presedinte,ptr.simplul fapt ca romanii din diaspora nu aveau drept de vot,astfel incat sa ne influenteze azi destinul prin neiformarea lor totala asupra personajului.
Si ce statura de om de stat demonstreaza domnia-sa dl.B.cand indeamna linistit oamenii sa plece aiurea ptr.a trai omeneste fiindca statul roman nu mai are resurse?!?
Poate daca se stiau mai multe despre dansul,nu ajungeam chiar tara de mana a doua de care se plange azi.
Zic”poate”fiindca si concetateanul roman e tare usor de fraierit,usor i se iau ochii si mintile cu hahaieli,batut pe burta de genul”nici eu nu am fost scolar silitor,si uite ca am ajuns presedinte”-vai,ce prostie a fost lasat sa spuna,intr-o tara in care si asa efortul propriu si-a pierdut drept de cetate!
Nu pot uita linistea,seninatatea unor intelectuali cand alaturi de ei dl.B.rostea faimosul”scoala romaneasca scoate numaai tampiti!”.Nici o tresarire de disconfort,nici o incercare de temperare…Sau erau cazuti in …. de admiratie ptr. colegul care,iata,nu da doi bani pe profi si disciplina?
Marius Oprea este un om de exceptzie.Pentru prezent,dar mai ales pentru viitor,istoricul Marius Oprea este un mare castig.Marea majoritate a celorlaltzi ,,istorici” scriu fie la comanda,fie sa se afle in treaba.Tismaneanu,caruia nu i se poate contesta eruditzia,ramane prizonierul castei care l-a produs.Si mai ales,daca era un om de onoare,nu-l uzurpa atat decscandalos pe Marius Oprea.
@)OrtOdOx.wordpress.com
Unde este defaimarea? Dati-mi, va rog, un exemplu de defaimare. Stiti ce cred: ca faceti parte din echipa de postaci ai PDL-ului si v-a pus partidul sa va aparati seful. Dar nici macar nu sunteti in stare sa cititi articolul lui Marius Oprea. Aveti o lista de cuvinte si de sintagme pe care le vanturati „la comanda”.
Tot ce scrie Marius Oprea e bazat pe surse deschise, pe presa. Va rog inca o data: dati-mi un exemplu de defaimare.Daca imi dati exemplul, va promit ca va trimit un suc si o bere la PDL, ca sa va treaca setea. Pe caldurile astea n-ar fi bine sa stati la o terasa si sa nu mai raspundeti unor comandamente murdare?
Adela, ai o percepţie curioasă asupra realităţii ! Vezi lucrurile pe dos, de la cap la coadă…
Oprea face un gest de curaj, ci invers : fiindcă Băsescu este atât de democrat, şi pentru că trăim în sfârşit într-o ţară liberă, îşi permite el să publice asemenea articole defăimătoare despre şeful statului !
Romanii au dreptul sa stie cine le este presedinte. Nu mi se pare un atac, ci un articol echilibrat, documentat, pertinent. Astept si celalalte episoade, mai ales cel despre „colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea”. Oare numai lui Iliescu i s-a pierdut „dosarul”? Oare numai Iliescu avea, ca prim secretar, comanda Securitatii?
Astazi, in Romania, e un act de curaj sa vorbesti despre biografia lui Traian Basescu. Daca Marius Oprea a avut acest curaj, el trebuie felicitat.
Ii rog pe cititorii nemultumiti sa faca o petitie la domnul profesor Tismaneanu si sa-i ceara un interviu cu presedintele Basescu. Inregistrat la Neptun sau la Vila Lac 2.
Jalnic. Numai pentru că l-a susţinut pe Tismăneanu, Băsescu e azi victima unui atac imund…