Ascensiunea lui Traian Băsescu (VI)
Fragmente din volumul în pregătire la Editura Polirom
- 28-08-2008
- Nr. 438
-
Marius OPREA
- FOILETON
- 4 Comentarii
Traian Băsescu se întoarce în ţară, retras din funcţia de la Anvers. Sîntem în anul 1989. Ce va face viitorul preşedinte al României în tot acest interval de timp, în cele cîteva luni rămase pînă în decembrie 1989? Episoadele de săptămîna aceasta şi de săptămîna viitoare evocă întîmplările din anul 1989 şi cum s-a intersectat marea istorie cu mica istorie a comandantului Traian Băsescu. La începutul lunii decembrie a anului 1988, nava de 4.800 TDW „Zimnicea“ părăsise portul Constanţa, avînd la bord 2.500 de tone de cherestea, cu destinaţia Casablanca. Comanda ei fusese preluată pentru acest voiaj, cum am mai arătat, de către Valentin Stan. Pentru a-şi păstra funcţia de căpitan de cursă lungă şi brevetul de navigator, acesta, precum toţi comandanţii de navă şi toţi marinarii de altfel, chiar dacă era secretar de partid, trebuia să facă măcar un voiaj o dată la cinci ani. Pentru tovarăşul Stan se apropiase scadenţa, aşa că s-a îmbarcat. Pe 9 decembrie, nava a suferit o gravă avarie la motorul principal, care a dus la pierderi masive de ulei. Cu mijloacele de la bord s-au sudat fisurile apărute în jurul cilindrilor, dar era evident că nava avea nevoie de reparaţii serioase, care […]
A fost cel mai mare securist dinainte de „1989, degeaba o da cotita ca nu are dosar. Totul sa musamalizat in zilele fierbinti din Decembrie 1989 cand a fost in Consiliul local al FSN Constanta, a intrat (protejat) in arhivele SECU si a facut ce a vrut. Nu suntem dobitoci toti cei 20 de milioane de romani, domnule Base! Dumnezeu iti va da tie si urmasilor tai dupa cum ne-ai mintit! sa traiesti „bine”!
E CLAR,E ULTIMUL MANDAT PENTRU TARICEANU,PNL SE AFLA PE LOCUL 3,CU MULT IN URMA PDL! MARIUS OPREA,VORBESTE SI DESPRE SECURISTII DIN PNL!
Dl. Marius Oprea nu este un ageamiu, ci un istoric versat, cel puţin aşa îl recomandă ceea ce a trimis pe piaţă până acum. De data aceasta însă domnia sa vrea să scrie biografia unui adversar politic. Lipsa obiectivităţii obligatorii la un istoric e primul reproş ce i se poate aduce. Apoi, personalitatea de care se ocupă, Traian Băsescu, e în mers, ca să spun aşa, nu a ajuns la capătul carierei politice, astfel că dl. Oprea se va vedea nevoit să adauge şi alte capitole la cartea sa. Sper să n-o transforme astfel într-o ciorbă înnădită şi prea străvezie. Dacă nu cumva deja e străvezie, pentru că intenţia sa pare să fie subminarea lui Traian Băsescu din perspectiva lui 2009. Acestea ar putea fi supoziţii. Să admitem.
Dar să coborâm puţin în text. La ultima frază din calupul publicat aici: „Aceasta (presa, n.m. ) citând surse „demne de crezare”… etc” dl. Oprea emite, după ureche, o ipoteză tendenţioasă, neserioasă, toxică pentru toată desfăşurarea sa de forţe. Şi nu e singurul exemplu de acest gen ce poate fi extras din fragmentele publicate aici. Păcat. Un istoric de calibrul dânsului pierde enorm atunci cânnd amestecă, în acest fel, istoria cu lupta politică. Mai ales că cea din urmă a devenit în ultimii ani, la noi, una de gang. Ceea ce n-ar fi de dorit pentru istorie. Că dl. Oprea ştie aceste lucruri, sunt sigur. Mă întreb însă de ce trece peste ceea ce ştie.
acum,cand tariceanu va pica la 30 noe.multe magarii si acte ilegale se vor afla.marius oprea,fii bun si uita-te in ograda ta!