AVALON. Efrem Micu şi elitele româneşti
- 23-07-2010
- Nr. 534
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 3 Comentarii
ON-LINE Pe măsură ce arta de poet a lui Io(a)n Budai-Deleanu primeşte tot mai multă recunoaştere – lucru pe care ultimele decenii îl dovedesc –, interesul faţă de persoana însăşi a scriitorului devine tot mai accentuat. Astfel, chestiunea portretului scriitorului revine în prim-planul interesului, răspunzînd curiozităţii legitime legate de înfăţişarea juristului iluminist cu titlu de doctor în teologie, dar aspirînd cu temei la titlul de autor al unicei noastre epopei finalizate (de pînă la Levantul lui Mircea Cărtărescu). Căutîndu-şi locul potrivit prin provinciile Imperiului Habsburgic, iluminiştii noştri şi-au pierdut într-atît urma, încît unora dintre ei nu le cunoaştem nici chipul, nici mormîntul. Cu nevoia de pietate funerară ne-am mai descurca întru cîtva, dar cu absenţa din orizontul nostru perceptiv a fizionomiei unor oameni atît de vii, de dinamici şi de stăruitori în a-şi susţine şi răspîndi ideile ne vine greu să tratăm. Avem, de fapt, numai două portrete sigure ale unora dintre membrii pleiadei marilor ardeleni din jurul anului 1800, iar acestea sînt tabloul în ulei înfăţişîndu-l pe colericul şi inegalabilul Gheorghe Şincai, şi gravura cu Petru Maior, ambii în „haine nemţeşti“, în redingotă. Adeseori m-am gîndit la cele două chipuri, descoperind că primul se reproducea cu mare asemănare în […]
Sunt multe revelaţiile iluministe care ne mai aşteaptă. Din păcate, destul de puţini autori cercetează acest areal insuficient exploatat. Nici aparatul metodologic pus în joc nu este întotdeauna dezinhibat şi imaginativ, astfel încât cel mai adeseori se reproduc concluziile antecesorilor, puţin nuanţate. Curaj!
Da. Si inca la numai o saptamina distanta de la data aparitiei articolului discutat. Fiind vorba de o cercetare stiintifica, ma inclin!
In fine, uite ca se poate dialoga critic fara palme si pumni, si in Romania.