AVALON. Idei şi direcţii totalitare
- 24-07-2015
- Nr. 782
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 7 Comentarii
Dezbaterea privitoare la doctrina legionară poate fi adusă în spaţiul public, cu mari foloase pentru limpezirea unor restanţe de decenii. Ea se cuvine însă integrată unei discuţii mai largi, vizînd întregul spectru al tentaţiei totalitare din ţara noastră. Căci legionarismul nu a fost decît una dintre versiunile extremismului de dreapta, care, la rîndul lui, a fost, şi el, doar una dintre direcţiile în care s-a dezvoltat sau pe care a apucat-o extremismul românesc în general. Să spunem însă că, odată cu Raportul „Tismăneanu“, avem un punct de vedere argumentat şi exemplificat pe larg de specialişti, în ceea ce priveşte extremismul de stînga, mai exact comunismul. Zic „să spunem“, pentru că ar mai încăpea elucidări, măcar în ceea ce priveşte chestiunea compatibilităţilor între extrema stîngă şi cea dreaptă, dezbătute de unii specialişti în cărţi notorii, dintre care unele au fost traduse deja şi în limba română, iar altele rămîn accesibile în limbi de circulaţie internaţională. În orice caz, documentul nr. 403/08.06.2015 al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, semnat de directorul Radu Ciuceanu, reprodus fotografic de situl ziare.ro, străluceşte prin caracterul generalist al aprecierii pe care o dă fenomenului analizat. El face pe deplin abstracţie de analizele independente, care vin din afara […]
multumesc de postare…am gustat finalul…
io pe asta l-am citit in antologia lui Ion Caraion…
nu cred ca in urmatorii 3 ani cartea se va epuiza…la anu o voi cumpara, fata vaca si cu banii de pe vitel il voi cumpara pe HRP, adica pe Pound…
Ezra a fost tinut de americani in iunie 1945 la Pisa literalmente intr-o cusca (1.83mx1.83m) deschisa, deci expusa soarelui ziua si reflectoarelor noaptea. Dormea pe ciment. A rezistat trei saptamani apoi s-a imbolnavit grav si a fost transferat in stare de arest intr-un cort sanitar si apoi trimis in fatza tribunalului in USA care l-a declarat inapt mental pentru proces si l-a inchis in partea penitenciara a sanatoriului St Elizabeth unde a ramas detinut pana in 1958. Au inceput sa apara studii despre lagarele aliate de przonieri dupa WW2 deloc magulitoare – multe mii de simpli soldati germani victime nevinovate. Macar Stalin in cinismul lui brutal dar eficient a re-evaluat Buchenwaldul si l-a folosit in continuare ca konzlager pentru dusmanii pacii si socialismului.
In 1958 apar doua petitii “Free Ezra!”: una in USA a lui T S Eliot, Robert Frost si Hemingway, alta in Italia semnata de Montale, Diego Valeri, Moravia. Eliot avusese simpatii de dreapta, dar Hemingway luptase in Spania – Volodarski spune in cartea despre Orlov ca NKVD-ul il recrutase pe Hemingway in Spania ca sa “lucreze” in USA. Iar Moravia era de stanga si evreu. Si totusi s-au solidarizat cu Ezra si i-au obtinut eliberarea. Vezi ca e bun si studiul lui HRP la ceva?
si uitasem de ce spusesem in legatura cu prezenta domnului HRP cu o prefata mamut in volumul cu poeziile lui Ezra Pound! ca sa vezi ce dreptate au psihologii astia cand spun ca uitam ce spunem, dar nu uitam ce ni se spune!
si zici ca ar trebui luata cartea atat pentru poeziile in cauza cat si pentru studiul lui HRP? atatia bani? eu, ca mulgatoare de vaci?
pai aia nu o cumpara parlamentarii, ministrii, marii oameni de afaceri..tocmai pe mine sa cada necazul asta?
interesant ce spui despre critica lui Pound…nu intamplator deci s-a dus la Roma si a devenit vocea americaneasca a fascismului…
oare e adevarat ca a fost condamnat la moarte si a fost salvat de TS Eliot, dupa ce a fost tinut intr-o cusca luminata noaptea, pe un stadion din capitala Italiei?
Daca domnul Radu Ciuceanu ar cunoaste literatura de specialitate, ar sti si faptul ca toti extremistii de dreapta din interbelic, de la Mussolini la cel mai minor „conducator”, afirmau ca TOCMAI absenta doctrinei caracterizeaza miscarea lor. In locul acesteia, ei plasau „trairea”, de unde Nae Ionescu a si ejaculat al sau „trairism”. Simpatiile domnului Ciuceanu sunt insa binecunoscute, si eu, unul, nu le voi comenta. De plictiseala. Ma mira insa ca unii il mai iau in serios.
Daca tot suntem la raspunsuri tarzii, vreau sa-tzi spun ca nu ai dreptate cu Ezra Pound aparut in co-productie Radu Vancu &HRP. Studiul lui HRP e acolo unde trebuie sa fie. E prea cald sa ma apuc sa citesc pe indelete poeziile plus studiul dar tot am remarcat la o prima vedere cum aspru critica Ezra bancile de pe vremea lui si pe Rotschilzi – azi ar fi zis de fratzii Lehman – cauza mizeriei mondiale, dupa el. Si uite ca in 2015 avem Tsipras, greekexit, m-me Lagarde, etc etc Uite macar un motiv pentru care studiul – stufos, e drept – al lui HRP merita apreciat.
nu am apucat sa va raspund ..ma hazardez sa o fac acum, desi imi iau drept masura de precautie lipsa mea de informatii din domeniu….
deci eu zic ca legionarul este un fel de romantic care nu ajunge la bucate..adica la placinta sociala…
care placinta sociala nu crescuse atat de mult pe cat se spera dupa marea Unire…sa ajunga la toti si in proportie mai mare…
de ce nu crescuse placinta sociala? pai in agricultura, de-abia se iesise din feudalism, iar in nonagricultura, acumularea primitiva a capitalului era in curs de desfasurare…
placinta sociala rezultata din unire nu crescuse pe masura asteptarilor generate de unire…
pe cine sa dai vina?
io recunosc ca sunt aici marxisto-sombartiana,
adica iau din Marx expresia ,,ei nu stiu, dar o fac” ca sa spun ca transformarea miscarii tineretului din contestare a celor care ocupau locurile in constestarea nonromanilor care ocupau locurile nu e decat un pas…si ca orientarea spre o solutie etnica a parut mai facila decat o solutie economico-sociala..
Da, e un text bun.
Există multe studii despre legionarism aparute după 1990. Nici o alta ideologie n-a fost mai studiată – decît, poate, ideologia geamănă, comunistă.
Legionarismul a fost condamnat de către Antonescu, ca dictator ce se debarasa de foştii aliaţi; a mai fost condamnat o data de regimul comunist, în numele criteriilor comuniste, deci judecat de către geamănul concurent şi duşman. Ar fi într-adevăr nevoie de condamnarea lui în numele democraţiei şi de pe poziţiile democraţiei. Şi ar fi nevoie de delegionarizarea culturală a României.
Legionarismul a fost o mişcare revoluţionară antidemocratică, anticomunistă (asta NU e un merit: comuniştii erau antilegionari, legionarii erau anticomunişti, asta a fost mecanismul de Cain si Abel al acestor gemeni revoluţionari şi prototalitari) şi ţintea instalarea statului totalitar. A fost xenofob şi antsemit.
După atîta totalitarism cît am îndurat noi în România, de dreapta şi apoi de stînga (din 29 dec. 1937 pînă în decebrie 1989), ar trebui sa fim vaccinaţi şi să mergem spre democraţie cu toate pînzele sus.
Domnul Radu Ciuceanu are poziţia unui criptolegionar care încearcă să-şi apere mişcarea preferata. Vai.