AVALON. Legionarism doctrinar
- 17-07-2015
- Nr. 781
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 5 Comentarii
Ştirea că „Parlamentul României a adoptat, fără nici un vot împotrivă, un proiect de lege în care Mişcarea Legionară este considerată fascistă, interzicîndu-se totodată «promovarea în public a ideilor legionare »“ a circulat în ultimele zile în presa românească, atrăgînd atenţia asupra faptului că legislativul nostru încearcă, în mod salutar pentru democraţie, să stăvilească ascensiunea programelor şi a forţelor de extremă dreaptă în peisajul ideologic şi politic al actualităţii noastre. O astfel de preocupare se cuvine salutată ca atare, fiindcă ea nu are alt scop decît pe acela de a întări sistemul democratic şi statul de drept, consolidînd şi cadrele, flexibile, dar totuşi ferme, ale schimbului public de idei de la noi. Cu acelaşi prilej, s-a propus şi să se interzică „ideile, concepţiile şi doctrinele legionare“, adică întreaga constelaţie programatică pe care s-a întemeiat legionarismul în perioada interbelică: antiliberalism, antidemocraţie, totalitarism, antisemitism şi xenofobie, ortodoxism (nu ortodoxie, cum se confundă adeseori). Există şi alte componente doctrinare care apropie legionarismul de mişcările de factură fascistă şi de hitlerism, dar şi unele care îl disting de acestea, asigurîndu-i un loc particular în constelaţia extremei drepte europene dintre războaie. După Radu Ciuceanu, directorul Institutului pentru Studiul Totalitarismului, „întemeietorii Legiunii nu au […]
Ai dreptate, legionarismul e legat in primul rand de aspectele economico-sociale. E suficient sa citesti „Pilotii orbi” scris de Eliade in 1937 si te cutremuri cat de asemanatoare e situatia de atunci cu cea de azi – aceeasi clasa politica putred de corupta care tzine cu dintzii de hotziile ei cu riscul de a prabusi Romania in prapastie. Miscarea legionara a fost SI antisemita gen numerus clausus de care spui dar numai in al treilea rand dupa respingerea totala a clasei politice (la pachet cu sistemul fals-democratic de atunci, e drept, desi Codreanu si Patrascanu au fost pentru o vreme colegi in parlament dupa niste foarte rare alegeri libere) si anticomunismul inflexibil generat de permanenta amenintare si injonctiune bolsevica (de la Tatar Bunar la trimiterea agentilor gen Nicolschi). Tragedia noastra este ca daca nu ne vom cunoaste cu adevarat istoria exista pericolul sa o repetam.
iata ce zic eu!
ca la 1918, cand am pus-o de Romania Mare am trait si o iluzie, anume ca prin politic se rezolva toate…
poate gresesc, ma rog, chestiunea asta nu a fost discutata la nici unul din congresele noastre..
s-a dat drumul la asteptari….la emancipari de tot felul, adica aspiratii, ce mai incolo si incoace, dar socio-economicul nu a putut sa se schimbe atat de rapid pe cat a dat sperante politicul..
ca atare, decalajul asta dintre invatamant si economic, a facut ca tinerii absolventi sa nu gaseasca locuri libere, nici in stat si nici in societate si atunci le-a venit ideea micsorarii intai a numarului de pretendenti, apoi scoaterea din joc celor care nu sunt etnici romani…
adica au militat pentru suspendarea drepturilor cetateanului, iar de-aci pana la suspendarea drepturilor omului nu a fost decat un pas….
de aceea eu una leg legionarismul mai degraba de aspecte economico-sociale decat de aspecte ideologice..
ca aceste interese au imbracat formule ale comunitatii care trebuie salvate, ale identitatii nationale, ale salvarii de dusman intra in logica fenomenului…miscarea avea nevoie nu numai de militanti, ci si de sustinatori..
si apoi, ascunzandu-se in spatele unui ideal precum salvarea natiunii, cine nu era cu legiunea era dusmanul natiunii…
….dupa mai bine de 50 de ani cele mai serioase studii despre miscarea legionara raman cartile lui Eugen Weber si Nagy-Talavera, ambii evrei originari din Romania. Jenant pentru cei ce se considera istorici azi in Romania. Exceptia o constituie Sorin Lavric in „Noica si Miscarea Legionara”, dar el nu se declara istoric.
De acord cu opinia d-lui Ovidiu Pecican: chestiunea trebuie analizata serios pentru a fi elucidata.
Adică, se judecă de instanță fascismul și legionarii nu sunt incluși, iar noi, ne găsim, post-mortem, să schimbăm optica. Noi, visătorii, care declarăm moartea comunismului românesc și facem pe mironosițele când e să-i declarăm sorgintea moscovită. Tiranul ideolog era la București și l-am executat, în timp ce părinții doctrinari așteaptă să fie canonizați ! Este modul nostru a nu fi în istorie și, cu orice preț pe care îl tot plătim de la copii , ieniceri dați de suflet și până la tezaurul și rezervele dintre 1944 până la…, continuăm să ne facem că ne aflăm în treabă ! Halal popor!