Avalon. Mircea Vulcănescu și Canalul Dunăre-Marea Neagră
- 07-04-2017
- Nr. 867
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 3 Comentarii
Despre Canalul Dunăre-Marea Neagră s‑a discutat în trecut ca despre un proiect prin excelență stalinist, pus la cale nu atît din nevoi economice reale, cît ca debușeu al morții pentru România burgheză îngenuncheată de noua dictatură comunistă, pe cale de a fi, cît mai rapid și cît mai drastic, exterminată. În acest sens, cea mai populară interpretare a inițiativei lui Gh. Gheorghiu-Dej de inaugurare a șantierului a fost cea din anii 1980, redată cu măiestrie artistică, printr-un imaginar dialog între dictatorul sovietic și cel român, în romanul Cel mai iubit dintre pămînteni de Marin Preda. Scriitorul, care atinsese cota maximă de recunoaștere în anii 1950, odată cu publicarea Moromeților, frescă a dispariției unei lumi a satului și a alunecării ei în formula anihilatoare a colectivizării agriculturii, se întorsese, începînd cu anii 1970, cînd publica Delirul, către un roman care asimilase lecția capodoperei lui Mihail Șolohov, Pe Donul liniștit, unde ficțiunea artistică se împletea cu expunerea plastică a istoriei relativ recente. (La rîndul lui, Șolohov învățase lecția lui Lev N. Tolstoi, din Război și pace, dar o aplica noilor condiții, ale dictaturii proletariatului.) După ce, deci, l-a evocat pe Ion Antonescu, dobîndind atît recunoașterea oficialității României lui Ceaușescu, cît și un […]
Ceausescu a reluat Canalul in ideea ca le taie macaroana sovieticilor si deviaza pe Canal tot traficul fluvial cu Marea Neagra. N-a tzinut.
Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost numit și CANALUL MORȚII de regretatul Valentin Hossu-Longin, martor la atrocitățile de acolo, datorită detenției tatălui său. A fost un MARTOR care a dispărut și el.
Dar mai există MARTORI a căror părinți au trecut prin acest sinistru lagăr. Printre ei o cunosc pe critica de artă Ruxandra Garofeanu și pe Alexandru Rozei. Tatăl lui Alexandru, inginerul Aurel Rozei, diplomat universitar din Franța, fost în conducerea tehnică a șantierului, ca șef al Sectorului Planificare, a fost condamnat la moarte și executat, într-un proces înscenat de sabotaj. Pentru familie este o durere că, la peste 60 de ani și ceva nu există un mormânt la care să se poată reculege.
Idei mărețe au fost și vor fi. Care sunt realizate, care nu?
Canalul Dunăre -Main-Rin prin Altmühltal a fost un proiect impus de F.J. Strauss/ CSU Bavaria, contra opoziției economiștilor și ecologiștilor. A fost realizat cu privirea spre Marea Neagră și legătura fluvială pînă la Rotterdam (frumoasa adormită?). Cele două canale au fost realizate în condiții și în epoci diferite. De ce nu s-a profitat de acest avantaj? Transportul pe apă e mai economic decît pe autostrăzi (globalizare înseamnă în primul rînd transport maritim în containere, ieftin de 1 cent pînă 10 cent la 1 kg) . Tările de pe traseul Dunăre- Main-Rin sunt azi partenere în UE27 și au țeluri ecologice ambițioase. Creșterea economică în estul și sud -estul UE27 este un interes comunitar major. Cum se poate realiza? Care sunt interesele și care sunt prioritățile majore românesti azi?
…. „….. Bucureștiul nu a socotit oportun să renunțe la centralitatea sa administrativă, deși, după același membru al generației ’27, existau și temeiuri istorice care pledau pentru așa ceva. „Oricine gîndește pămîntul românesc ca unitate, ca o cetate, adică îl vede pornind de la un podiș central ce e înconjurat de munți străbătuți în curmeziș de ape, munți înconjurați și ei de cîmpii străbătute doar de ape ca de drumuri, pînă la apele de graniță, cîmpii constituind un spațiu de manevră jur-împrejurul cetății,… „….
Să ne reamintim Declarația de la Alba Iulia 2018 ca o viziune îndrăzneață, cu un țel măreț, admirabil. Teritoriul țării s-a dublat 1919/1920. Arcul Carpatic (unde sunt azi tunelurile sub Carpați pentru autostrăzi și căi ferate românești, ca în Elveția, decentrală, cantonizată, cu patru limbi oficiale de stat și locuitori plasați la sondajele după „sentimentul de fericire” în fruntea țărilor lumii) impune prin geografie unele soluții în organizarea optimă teritorială. Prosperitate și bunăstare pentru locuitorii noului stat a fost un țel inițial 1919. A fost realizat?
… „….. – i-a inspirat pe liderii comuniști, nederanjați de diferența dintre viziunea naționalistă a lui Vulcănescu și cea proprie, inițial internaționalist-proletară, iar mai apoi naționalist-comunistă. … „….
De la tatăl meu, fost soldat la canal ca. 1951-9153 am aflat cîte ceva despre realizarea proiectului canal Dunărea- Marea Neagră (facem abstracție aici în cea ce privește cruzimea și violența cu care floarea tinereții românești, elita „burgheză” a fost exterminată în anii „stalinismului” autohton). Au fost ierni teribile cu crivăț și zăpadă, cum povestește tatăl meu.E un coșmar pînă azi în amintirea celor care au supraviețuit. Prezentarea autorului merită cea mai mare atenție? Acceptarea consecintelor?
Care sunt țelurile tinerilor români azi, ca cetățeni cu dublă cetățenie? Cetățenia în România democratică 1989- 2007 – 2017 și citoyeni în UE27, ca uniune SUI GENERIS în parmanentă transformare? Viziunea unei continent unit și economic bine organizat e un țel comunitar 1957- 2007- 2017. Prezentarea autorului poate duce la concluzii și soluții la unele probleme și întrebări interioare în țară?
Trecutul e trecut. Soluții prezentabile la aniversarea 100 de ani „stat național UNITAR centralizat” au primit prin textul de față un impuls? Prezentarea conține un sîmbure valoros în căutarea căilor spre bunăstare și prosperitate al țării partenere în UE27 de 10 ani, al cetățenilor care nu mai fug din țară? Deci soluții/idei contra brain drainului „secular” de 100 de ani? Ce e de sărbătorit 1918- 2018 cu epoca (fixată pe confruntare și eliminare) 1939 – 1989 dictatura autohtonă, deci jumătate din aniversarea 100 de ani?
Descentralizarea e o idee pe care o culeg din prezentarea excelentă a autorului.
Cînd vor fi traversați Carpații prin tuneluri de căi ferate & autostrăzi, ca în Elveția decentrală și prosperă? Regiunile sunt o parte constitutivă în structurarea UE27 (și în privința limbilor regionale, ale orașelor multiculturale, multietnice ….unitate în diversitate … TM2021…).
Prezentările în observatorul cultural al secolului 21 sunt mai mult decît cuvinte și teorii. Cîteodată răsar speranțe, viziuni….
…. după lupte seculare… după 30 de ani… I. L.C…..