AVALON. Monştrii proximităţii
- 13-08-2009
- Nr. 487
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 2 Comentarii
Oricine poate fi martorul timpurilor sale. Dar pentru a dobîndi recunoaşterea acestei calităţi este nevoie, se pare, de o decizie personală, care, odată luată, implică anumite acţiuni convergente. Printr-una dintre ele, martorul se angajează într-o dinamică a distanţării de evenimentele şi împrejurările curente, cu scopul dobîndirii accesului la o privire mai largă şi mai profundă, al dobîndirii unei cuprinderi istorice asupra trăitului. Printr-alta, el încearcă, în mod aproape simultan, o apropiere mai intimă de protagoniştii, de contextele şi de implicaţiile faptului trăit, scopul de a dobîndi o competenţă care să o depăşească pe cea comună. Prins în acest mod de acţiune tur-retur, cel care simte datoria de a mărturisi despre timpurile vieţii sale ca despre un episod al istoriei cu semnificaţii mai vaste nu are decît să procedeze la aşternerea pe hîrtie, la imortalizarea fotografică ori la înregistrarea pe peliculă a aspectelor selectate, ca fiind semnificative pentru turnura pe care au luat-o timpul şi, odată cu el, vieţile inşilor şi ale comunităţilor umane. Există, aşadar, diferenţe între munca reporterului – omul prin excelenţă interesat de actualitate, de creasta explozivă a valului trecerii, în chiar momentul înfiripării acesteia – şi aceea a martorului în faţa istoriei (memorialist, realizator de filme documentare, […]
Dupa confuzia din preziua bombardarii Serbiei de catre ostile NATO, cind unii politicieni romani (si oameni de opinie) trageau hais, iar altii cea, nu este de mirare ca nici azi nu avem inca un raft de carti pe tema asta, nici traduse, nici produse de bravii nostri cercetatori. De mirare, fiindca, indeobste, avem opinii despre toate lucrurile din lume…
… vom citi si o carte de reportaje similara facuta de vreun jurnalist din Romania cu privire la romanii care s-au implicat, voluntar si din proprie dorinta, in conflictul din fosta Iugoslavie?