AVALON. Renaşterea la Cluj
- 22-10-2010
- Nr. 547
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 6 Comentarii
Anul Renaşterii a trecut aproape neobservat la noi în 2008, cînd a fost sărbătorit în Ungaria, în cinstea regelui Matia Corvin, deşi ilustrul suveran maghiar s-a născut într-un oraş inclus astăzi în România. Mai mult, el a domnit şi peste ţinuturile româneşti, şi direct, în Transilvania, Parţiu şi Banat – părţi ale regatului său –, dar şi indirect, în calitate de suzeran (în raport cu unii dintre domnitorii Ţării Româneşti şi, de la o vreme, şi cu Ştefan cel Mare al Moldovei). Se va fi socotit, în mod ipocrit, că serbările maghiarilor nu sînt şi ale noastre, deşi regele Matia tocmai că este, la fel cum şi Renaşterea însăşi s-a manifestat în cultura română (orice ar crede Eugen Negrici). Să mai amintesc şi circumstanţa politică a prezenţei UDMR în Guvernul României ar însemna să dau şi argumente politice ideii că sărbătorirea ar fi meritat atenţie şi la noi. În loc de aşa ceva, lumea cărturărească a preferat să îşi vadă de treabă, ignorînd prilejul. În contextul dat, însă, un ONG maghiar, intitulat „Balassi Intézet“, împreună cu Guvernul maghiar însuşi au finanţat un volum colectiv elaborat de istorici maghiari din Transilvania, dedicat Clujului renascentist. După prima ediţie, în maghiară, a urmat […]
Martic sau Vartic? hahaha! Ati vrut sa scrieti, desigur, Mircea Martin, daca e sa ma iau dupa titlul cartii la care trimiteti.
Avem complexe cit casa, intretinute si de autori stimabili (vezi Mircea Martic, cu a lui carte despre G. Calinescu si complexele literaturii romane), asa incit ni se pare, uneori, ca Renasterea a presupus forme culturale atit de inalte, incit nu puteam avea acces la ele.
Nu va temeti, asa este.
Vreti sa spuneti, dinafara Ardealului, probabil. E multa indiferenta, dar ea nu traduce decit blazare si ignoranta, ma tem ca.
… de parcurs pina sa ne racordam la ritmurile si acordurile europene. Macar de-am incerca…
Intreaba pe cineva din Romania cine a fost David Ferenc, sa vezi ce iti va spune…