AVALON. Tatonări aurorale postbelice
- 05-11-2010
- Nr. 549
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 4 Comentarii
În 2008, colecţia de carte „Diversitate etnoculturală în România“, editată de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală din Cluj a lansat pe piaţă volumul – publicat iniţial în Ungaria, în 2003 – semnat de cercetătorii Mihály Zoltán Nagy şi Gábor Vincze Autonomişti şi centralişti. Enigmele unor decizii istorice. Transilvania de nord din septembrie 1944 pînă în martie 1945. Totalizînd un număr de 200 de pagini, cartea are o structură în oglindă, desfăşurîndu-se în primele 106 pagini ca un studiu al problemei anunţate de titlu şi punînd în rest la dispoziţia cititorilor o selecţie de 22 documente absolut necesare pentru reconstituirea discuţiilor pe tema statutului postbelic al Transilvaniei. În forma ei actuală, cercetarea extinde o primă formă, tipărită la Miercurea Ciuc în 1999, sub un titlu care, tradus în română, vorbeşte despre:Iluzii şi decepţii. Capitole din istoria postbelică a maghiarilor din România. De fapt, autorii îşi propun să investigheze ceea ce ei numesc „aşa-numita problemă aseparatismului“ într-un interval scurt de timp, de numai patru luni, însă încărcat de conţinut istoric: din septembrie 1944 pînă în martie 1945. Vocile pe seama cărora se încearcă reconstituirea aparţin experţilor români, maghiari şi sovietici. Dintru început, una dintre dificultăţile ce stau în calea unei estimări […]
Cateva neglijente redactionale si/sau de corectura din textul de mai sus:
-,,…factiunea comunista …au intreprins…”
-,,Folosind pretextul activitatii…pe care le-au indreptat…”
Inafara de ceva scriitori – Marin Preda cu „sumanele negre” in „Cel mai iubit dintre paminteni” etc. – nici n-am citit ceva despre Garzile lui Maniu. Exista vreo monografie sau e si asta un alt tabu al trecutului nostru recent? Ca eu m-am cam saturat…
N-au murit, securimea e neobosita. Cititi-l numai pe inteligentul de Mircea Dogaru, de pilda…
Unde sunt istoricii romani? De ce numai altii au ceva de spus despre acele momente incerte din istoria noastra? Au murit toti contemporaneistii?