AVALON. Zamfiresciana
- 20-02-2015
- Nr. 760
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 5 Comentarii
Zilele trecute am (răs-)cumpărat de la anticariat o culegere de studii de la începutul anilor ’80 semnată de Dan Zamfirescu. Autorul este un savant cunoscut, expert în vechea cultură română, în teologie și în alte arealuri învecinate. Mi-am amintit atunci că, după ce constrîngerile anilor ’50- ’60, adică presiunea ideologică a stalinismului, l-au „smerit“ şi l-au apropiat – după unii chiar prea mult – de autorităţi, Dan Zamfirescu s-a ilustrat, de-a lungul anilor, şi ca polemist pătimaş. Cumpărasem, nu cu mult înainte, o broşură de acest fel, semnată de acelaşi autor şi intitulată Istoria românilor văzută de Neagu Djuvara. Fals știinţific sau trădare de ţară: (Editura Roza vînturilor&Edi tura Semne, București, 2012, 102 p.), care aduna articole apărute iniţial în cotidianul Argeşul, în foileton. Titlul, respingător în maniheismul lui, conţinea însă trimiterea la un prestigios istoric, deopotrivă citit și contestat, din şcoala „burgheză“, afirmat iniţial ca discipol într-ale filozofiei istoriei, din echipa lui Raymond Aron. Mi s-a părut nedrept ca o acuză atît de gravă să figureze încă din titlul unei polemici purtate în democraţiei şi chemate să expună argumente, nu injurii, cu atît mai mult cu cît, cu cincisprezece ani în urmă, la intervale apropiate „beneficiasem“ și eu, […]
Consternant sa cazi in „Observator cultural” peste un articol despre Dan Zamfirescu, unul din cei mai dezgustatori protocronisti, barbisti, vadimisti si ion cojisti ai anilor 75-80.
…”Presiunea ideologică a stalinismului, l-au „smerit“ şi l-au apropiat – după unii chiar prea mult – de autorităţi,” De Securitate adica, asa-i dle Pecican ?
Rudimentara scuza întru justificarea inregimentarii lui D.Z. in sinistra tabara a delatorilor de la „Saptamana”.
Deci care sunt momentele si/sau personalitatile din istoria Romaniei despre care Zamfirescu are o parere gresita si Djuvara o parere corecta si care este aceasta in fiecare caz in parte? Sau, data fiind lipsa de spatiu, macar 3-4 cazuri. Altfel, articolul poate avea efectul contrar celui urmarit.
Mărturisesc că citesc acest cotidian pentru informaţiile cu caracter local şi marţea are un supliment cultural în care au apărut pomelnice din opiniile lui Dan Zamfirescu. Am protestat în momentul în care Dan Zamfirescu se angrenase într-o neruşinată evocare elogioasă a vremurilor sinistre ale lui Ceauşescu şi redactorii au avut decenţa să oprească continuarea elucubraţiilor encomiastice.
Intr-adevar, exista o stransa legatura intre Dan Zamfirescu si Pavel Corut si asta se numeste „secu”.
„Mi-am amintit atunci că, după ce constrîngerile anilor ’50- ’60, adică presiunea ideologică a stalinismului, l-au „smerit“ şi l-au apropiat – după unii chiar prea mult – de autorităţi,”, spune Pecican.
„Am colaborat cu acea parte a Securitatii care a fost structura de rezistenta a natiunii române”, spune Zamfirescu.