Bacovia, intrat clandestin în Israel
- 20-02-2015
- Nr. 760
-
Cătălin MIHULEAC
- Internaţional
- 3 Comentarii
Tîrgul de Carte de la Ierusalim a fost marcat anul acesta de o furtună de nisip atît de corosivă, că dacă-ţi ciuleai urechile puteai auzi roca numită „gresie“ cum se formează, strat cu strat. Din aer, valurile de praf se năpusteau asupra ta aidoma unor haite de insecte microscopice, înfundîndu-ţi fără milă reţeaua ORL-istă – nas, gît, urechi – şi oprindu-se, vlăguite, să-şi petreacă noaptea pe geamuri, pe frunzele palmierilor, pe parbrizul automobilelor. Mă luptam eroic cu produsul Saharei, care se depunea chiar şi pe coperta cărţilor, în caz că le duceai cu tine fără să le protejezi cu plicul, cu folia de plastic sau cu buzunarul. Atît de repede se îngroşau depunerile de nisip, că te puteai opri oricînd în vitrina unui magazin de produse religioase, pentru a scrie cu degetul, ca pe o sticlă de bere aburită, „Isus + Mahomed = Love“. Am rămas de la standul românesc al Tîrgului de Carte, cu impresia polemicii puternice dintre Andrei Oişteanu şi Moshe Idel, purtată în jurul sofisticatului Mircea Eliade şi a legionarismul său de catifea verde. O polemică fără sfîrşit, care ar fi putut dura foarte bine vreo două sau chiar trei mii de ani. Am reţinut şi mulţumirile […]
@Liana Saxone Horodi: cred ca va referiti la fiul legitim, Gabriel Bacovia, pe care poetul l-a avut cu sotia sa Agatha Grigorescu-Bacovia. Eu ma refeream insa la un fiu natural, despre care dl. Constantin Calin, unul dintre cei mai autorizati biografi ai lui GB ofera date interesante.
Întâi vreau să-l corectez pe primul comentator Paul Cernat ; Bacovia a avut un fiu pe care l-am cunoscut personal între anii 1959-1963 când lucram la Cooperativa de Artizanat de pe str. Bacovia (două stații după Cimitirul Belu). În pauzele de lucru eram un grup de fete care mergeam în casa Bacovia și fiul lui Bacovia era o gazdă plăcută. Nu cred că mai trăiește pentru că l-am căutat în ultimele vizite în România. De povestea cu MAMA evreică nu am auzit niciodată.
CĂTĂLIN MIHULEAC a fost o figură luminoasă, plăcută, plină de umor în ”peisajul trist” de la Târgul de carte de anul acesta de la Ierusalim. Au fost reprezentanți ai ICR-ului și ai Ministerului Culturii din România, poeți și scriitori dar CĂTĂLIN s-a remarcat printre toți prezenți.
Tunelul de care povestește este tunelul care-i aproape de casa noastră și în mai puțin de 10 minute suntem pe drumul Haifa-Tel-Aviv de-a-lungul Mării Mediterane.
Francezul spune ”Trebuie să suferi ca să fi frumos !”. Noi am suferit în anii în care tunelul a fost construit, casele noastre zguduindu-se din temelii. Dar…..acum cine-i mai fericit ca noi de o asemenea construcție. Fericirea însă ne costă pentru că, mereu se scumpește trecerea prin tunel.
Bacovia a avut si un fiu cu o vecina evreica, emigrata, se pare, in Israel.