Biblioteca „Reinhart Koselleck“ la Universitatea de Vest din Timişoara
- 19-02-2014
- Nr. 711
-
Victor NEUMANN
- Actualitate
- 1 Comentarii
În ziua de 10 februarie, la Universitatea de Vest din Timişoara s-a deschis Biblioteca „Reinhart Koselleck“. Este vorba de biblioteca privată a celebrului istoric german, pe care familia savantului a donat-o Centrului de Studii Avansate în Istorie al Universităţii timişorene. Colecţia a fost catalogată, aranjată pe tematici şi se află în administraţia Centrului. Accesul este liber şi invită la lectură pe toţi cei intersesaţi de studiile umaniste şi social-poltice. Profilul interdisciplinar al colecţiei indică rolul excepţional acordat de Koselleck metodelor novatoare în regîndirea şi rescrierea istoriei, în îmbogăţirea perspectivelor teoretice şi pragmatice asupra trecutului şi prezentului. Biblioteca conţine o mare diversitate de cărţi provenind din discipline şi subdiscipline înrudite sau mai îndepărtate de istorie, toate fiind utile cercetărilor prin care este explicată evoluţia conceptelor, a limbajelor, a ideilor şi a curentelor de gîndire ce au legătură cu societatea, politica şi cultura juridică. În bibliotecă sînt cărţi de istorie, teologie, arte, sociologie, filozofie, lingvistică, drept, psihologie, etc. Ea are o mulţime de ediţii, vechi şi noi, din istoriile Prusiei, Germaniei, Franţei, Angliei, Italiei, Spaniei, SUA, în limbile germană, engleză şi franceză. De asemenea, biblioteca deţine instrumente de lucru de o importanţă deosebită, lexicoane, dicţionare, periodice. Deschiderea festivă a Bibliotecii <Reinhart Koselleck> […]
NATIUNEA ca termen politic este un plebiscit zilnic. Elveţia ca naţiune are patru limbi oficiale de stat. Elveţia functionează ca „BASISDEMOKRATIE” exemplar de bine. Elveţia nu s-a orientat şi nu s-a ATARNAT de vecini sau alte organizatii suprastatale timp de secole, foate tîrziu a aderat la ONU. Organizarea în cantoane cu doua limbi- trei oficiale în administraţie functionează exemplar de bine şi probabil este un motiv important pentru belşug, prosperitate şi bunăstare a cetăţenilor.
In Timişoara şi regiunea Banat ( citat): „identificase aici un oraş similar altora din Europa, o regiune care din punct de vedere geografic, social, cultural are trăsături multi- şi interculturale, reunind într-o coabitare paşnică de lungă durată cîteva dintre cele mai cunoscute expresii religioase…”
De 95 de ani …. 1919-1989-2014 …. Romania MARE ca stat unitar ( etnic?) NATIONAL cu o singură limba oficială de stat ( unic et indivizibil / modelul fancez centralizat ) este în conflict cu o parte dintre cetăţeni…… şi cu istoria propagată de regimul Bucurestean.
1941 „Legea romănizare- expropierea, deportarea şi eliminarea evreilor”
1916 „ Bucureşti-Declaratia de război”
1941” soldaţi treceti Prutul” Antonescu
1964-1989 „NATIUNEA ceauşită” ca concept politic de NATIUNE… vînzarea pentru devize a cetăţenilor evrei, saşi, şvabi….epurarea etnică….
1990-2014 Legile de restituire cîrne şi o adiminstraţie centralizată la Bucuresti ….. 1881-1919-1989-2014 …sub „monitorizare” permanentă….( 1881 Congresul de la Berlin – Regatul Romania / „chestia evreiascä” – I.L. Caragiale- Publicistica)…
2014 „ Unirea cu Basarabia proiect NATIONAL” Băsescu
Ce işi doresc tinerii studenţi în Romania europeană 2014 ?
Cum se eliberează tinerii de azi, cum se pot se despărţi de limbajul si vocabularul urît din NATIUNEA ceauşistă?
Dezbaterea publică 2014 „Regionalizarea şi constituţia” ca o şansă si o cale „ elvetiană” spre bunăstare, belşug şi prosperitate… cu două- trei limbi în oraşele/ regiunile din Romania europeană, cu cetăţeni care aşteaptă de 95 de ani ca limba lor maternă sa fie „ elveţianizaţă”, recunoscută oficial în administraţia locală „ cantonală” ca limbă oficială da stat, ca limbă NATIONALA în Romania europenă 2014…?
Timişoara locul unde nu s-a întimplat nimic?
Să se schimbe totul în principiu… doar ici colo în părţile esentiale…..
In Bulgaria, Ucraina, Serbia, cetătenii caută 2014 o cale spre belşug, prosperitate şi bunăstare a cetăţenilor.
Eu cu cine votez?
Intr-adevăr 2014 ?….
In Timişoara şi regiunea Banat ( citat): „identificase aici un oraş similar altora din Europa, o regiune care din punct de vedere geografic, social, cultural are trăsături multi- şi interculturale, reunind într-o coabitare paşnică de lungă durată cîteva dintre cele mai cunoscute expresii religioase…”
După „religia pluralistă” urmeză în pricipiu….. două-trei limbi oficiale de stat NATIONAL în Timişoara / Banat 2014 ?