BIFURCAŢII. La început de an universitar
- 24-09-2010
- Nr. 543
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 3 Comentarii
Dan Ariely e profesor de economie comportamentală la MIT. Şi are un blog. Unde, în 15 septembrie 2010, scrie despre plagiat în lumea academică. În lumea lui academică, e bine să precizăm. Textul e aici:http://danariely.com/2010/09/15/ new-school-year-plagiarism-and-essay-mills. Omul e îngrijorat de proliferarea firmelor care oferă, contra cost, eseuri (referate s-ar numi la noi) pentru teme de casă. Ca să stîrpeşti sau, măcar, ca să te aperi, trebuie să cunoşti. Aşa că a comandat, autoreferenţial, cumva, împreună cu un coleg, un eseu pe tema înşelăciunii. A apelat la patru companii. Preţul a variat între o sută cincizeci şi două sute şaisprezece dolari americani. Cum era de bănuit, a fost dezamăgit de calitatea mărfii: însăilări penibile, prost scrise, cu informaţie precară. În plus, după ce că erau proaste, erau şi furate. Le-a testat cu un soft care detectează plagiatul şi a găsit că două dintre ele erau copiate în proporţie de 35-39%. Drept pentru care a încercat să-şi obţină banii înapoi. N-a mers. A fost ameninţat că va fi denunţat conducerii universităţii pentru încercare de fraudă. Dar cel mai frumos e finalul în cheie tonică. Dan Ariely e oarecum liniştit, pentru că i se pare că revoluţia tehnică nu a reuşit încă să […]
Cand existenta profesionala a uni cadru didactic este pusa sub presiunea numarului de elevi, studenti, ESTE FOARTE GRAV ! Aceasta veche meteahna ce dainuie de mult timp, face (si a facut) revagii in calitatea profesionala a viitorilor economisti, ingineri, matematicieni, etc. Exigenta n-ar trebui sa fi scazut, sa scada nicicum ! Conteaza ca un profesor lucreaza cu 20 sau 100 de studenti !? …”Pai ma da astia afara daca n-am numarul de studenti !”
Ce fac eu cadru universitar daca am numai 4 ore pe saptamana !?
…In profilul profesorului trebuie sa existe si cealalta latura a cercetarii aplicative sau fundamentale ! (validata de publicatii, simpozioane, etc.)…daca nu !…treci la saiba !
…Si mai e ceva ! desfiintarea EXAMENELOR a dus si va duce la un adevarat prapad profesional !
Intrebati pe facatorii acestia de legi aiurea si strambe daca le-ar conveni sa treaca cu masina peste un pod proiectat si construit de un inginer prost, sau, sa faca o operatie la un doctor vai mama lui !
…asta o spune un inginer amarat ca mine care n-are nici veleitati de profesor si nici de cercetator !
Cine ar lua taurul de coarne sa schimbe ceva !? Care Ministru, care Presedinte !?
S-auzim si de bine !
Ba da, se fac exmatriculari pentru frauda si incercari de promovare a examenelor prin frauda. Iata un fragment din Hotararile224 si 224 din iunie 2010 ale Biroului Senatului ASE din Bucuresti (http://www.ase.ro/site/despre/conducere/decizii_birou_senat.asp?page=69). E numai un exemplu, in alte sedinte s-au luat hotarari similare, a se vedea site:
Hotărârea nr. 224. S-au aprobat propunerile de exmatriculare pentru încercarea de promovare prin fraudă ale următorilor studenţi:
•Cruceru I. Radu Sorin – anul I, programul de licenţă – Facultatea Comerţ;
•Ioniţă N. Adrian – anul I, programul de licenţă – Facultatea Comerţ;
•Topliceanu C. Cristian Andrei – anul II, programul de licenţă – Facultatea Administrarea Afacerilor – engleză;
•Georgescu Bogdan Alexandru – anul I, programul de licenţă – Facultatea Marketing.
Extras din Procesul-Verbal nr.24 al şedinţei Biroului Senatului universitar 23.06.2010:
Hotărârea nr. 225. S-au aprobat propunerile de exmatriculare pentru încercarea de promovare prin fraudă, pentru studenţii:
•Anton P. Mihai Pazel – anul III, programul de licenţă – Facultatea Economie;
•Boţoacă S. Cosmin Constantin – anul III, programul de licenţă – Facultatea Economie;
•Radu T. F. Roxana Florina – anul III, programul de licenţă – Facultatea Economie.
„Bun venit la şcoală celor din clasa întâia. Vreau să le spun părinţilor că tot ce face ministerul şi guvernul e ca ei să aibă încredere în acest sistem de învăţământ”.
D. F.