BIFURCAŢII. Locotenent colonel A. Nicolau, cititor de Proust
- 05-09-2014
- Nr. 738
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 6 Comentarii
Prin primăvara lui 1986, am găsit, într-un anticariat de la colţul bulevardului Republicii cu Calea Moşilor (azi e un piano bar acolo), o ediţie Proust în NRF, Gallimard. Nu era prima, era trasă în 1926-1929, dar orişicît, vedeam pentru prima oară toate volumele acelea cu hîrtie groasă, gălbuie, frumos înşirate pe un raft. Le-am privit, pe unele le-am răsfoit. Mă mînca rău palma dreaptă. Îmi plăcea şi îmi place încă mult Proust, nu m-am despărţit de el. Îl citisem prima oară în adolescenţă, la sfîrşitul liceului şi în armată, în ediţia BPT, traducerea lui Radu şi a Eugeniei Cioculescu (am citit, după 2000, şi traducerea Irinei Mavrodin) – snobism, bănuiesc că ar zice Radu Mareş: ce să-ţi placă, ce să-ţi mai placă la Proust? Îmi aduc totuşi bine aminte că am auzit, odată, o prozatoare de toţi stimată, spunînd că atunci cînd îl citeşte pe Proust, îi vine să se lase de scris – snoabă şi ea, desigur. Eram în primul an de muncă, profesor stagiar la Liceul nr. 6 din Tîrgovişte. Aveam banii mei, nu mai trebuia să le cer părinţilor. O mie de lei era, totuşi, o sumă mare, mai mult de jumătate din leafa mea […]
Faptul că Proust şi Joyce sunt indici pentru snobism mă scuteşte – cu asupra de măsură – de la un comentariu mai detaliat, eventual explicativ. Da, nu se discută gusturile, dar nici nu devenim exponenţiali prin ele, până a bagateliza alt tip de lectură. Fiindcă, ,,cantitatea de cititori” care nu ,,prizează” un autor nu înseamnă mare lucru. Aici, democraţia asta superficială eşuează.
P.S. Aprecierea cu saloanele lui P. devine hilară.
dar, baga oleaca la chiar cap: da’ chiar, cum ma semnez io, draga ”osmonde”? Ma semnez chiar asha: ”nea marin”.
Adicatelea, ”rudimentar”.
Faptul ca *tu* – scuza-ma ca te iau la ”per matale” – ma consideri ”rudimentar”, mie unuia-mi da anumite *semne*.
Cum ca *tu*, anume, nu potzi intzeledge un fapt *extrem da simplu*, dragule: cum ca, gusturile nu se disputa.
Shi, desigur, ”ranza” era o figura (chiar buna de stil) pen’ a explica un fapt: cum ca, adicatilea, mie unuia, despicarea firului saloanelor pan patru *nu* imi starneshte-nteresu’.
Simplu, clar, scurt. Ca, mie mi se ”rupe”, mie mi se ”flutura” (ca sa merg pana la capat pe-acest discurs rudimentar): asta sunt *io* (unu’ dintre
chiar *miliarde* de cetitori). Unele-mi plac, altele ba.
Accept, sa shtii, badie, acuzatziunea de ”rudimentar”.
Pe aia de ”mediocru” nu o pot accepta io cu mare placere, sa o shtii prea bine.
Dar hei, e chiar *ushor* sa dai cu cheatra , pa sarma, pan oameni, n-asha, badie ”osmonde”? Da’ chiar|: chiar, cat e de *chiar ushor*, d-a rani, d-a injosi, supt pseudonim?
Uita-te, bre, pan oglinda, &, dupe ce te-oi uita, sa *vii*
shi sa-mi raspunzi – dac-o chiar potzi. Ca, ma cam scuzi: e o oarece *diferentza* intre un ”rudimentar” (cum sunt io) &-un *nesimtzit – cum eshti *tu*. Nu, nu, nu merg pana acolo incat de-a te acuza ca nu-tzi place, cumva, dom’ Joyce. Ca, sunt *foarte sigur* ca-tzi place.
Ach… Cat e de fain d-a te simtzi p-acoperishul Lumei, gustand vin *nobil*… Estimp, desiguramente, *ailaltzi*,
beau doar poshirca. Cu snobii, eu nu ma impac. Ca, *io* am declarat, pa propria-mi raspundere, ca nu-l prizez pa
domnu’ Proust. Care va e, *oare*, oare, chiar problema?
Ca , uite, mie-mi place Eco &-mi chiar plac multzi sud-americani & chiar europeni etc. etc.
Shi-mi chiar place Descartes, imi place Mersenne, nu-mi place deloc Rousseau etc. etc.
Repet: *care va e, oare, chiar problema?*
Shi ca sa va o spun p-a dreapta: mie unuia, *snobii* imi sunt dushmanii ”dedicatzi”, ca s-o scriu chiar asha. Va chiar calificatz’…
Pe scurt: daca vrei sa te ieie lumea-n chiar serios, *nu mai scrie chiar asha*. Ma rog, tz-o scrie profu’ dan mine.
Da’ di chiar ce? Pai, pen’ ca-i pacat…
Nu, habar nu am daca-i suficient ce tz-am scris, badie.
In schimb, la mai bune ganduri,
sanatate & noroc,
Nea Marin
Eu cunosc destui oameni cu studii medii – din categoria dactilografelor, ca să fiu mai explicit – pasioinaţi de lectură. Inclusiv de Proust. Şi de conspecte.
Si eu am cumparat bpt-urile cioculescu, cred ca s-au intins pe 3, 4 ani. Nu am reusit sa depasesc 5 pagini. Adolescentul din mine nu gusta o peltea mizantropa si ipohondra ca si autorul. Concurenta bpt a acelor ani era formidabila – Conditia umna si Speranta plus La voie royale la Cartea Romaneasca, apoi Bulgakovsi din 1974 Cien anos de soledad plus Carpentier la Univers. Vargas Llosa a venit in anii 80. L-am reintalnit pe Proust in filmul lui Schloendorff cu Alain Delon. Film bun dar nu m-a convins sa redeschid cartea. Total opus Mortii la Venetia a ducelui Luchino vazuta la Serata neuitatului Iosif Sava care m-a atras imediat spre nuvela, desi in romane,exceptie Budenbrok, Mann are si el multe pagini adormitoare pentru mine. Dar la Mann simt ca voi reveni cand voi avea timpul necesar. Dar la Proust si la Joyce – alt autor de peltea e drept cu unele aspecte psihologice remarcabile si in orice caz fara snobismul lui Proust nu cred ca voi acosta vreodata.
Este o evidenţă că încă Marcel Proust are cititori. Iar, romanul său nu e doar un consum mediocru. Cu iertăciune, însă, literatura nu e pentru rânză. Trebuie şi discernământ. Nu por crede că O.C. are cititori atât de rudimentari.
ca *sunt* cu chiar tine p-acilea.
Ca, pana la urma urmei, *io unu’ * – scuza-ma pantru d-a fi mai da pa la chiar tzara – nu-l pot baga ”la ranza” pa Proust…
Faptul ca un ofitzer d-al Armatei Romane cetea *atunci*
aceste chestii, faptul ca-shi *punea* gandurili pa marginea ”generoasa”… Uiha! Fetile de la chiar Capalna!
Shi, mda, *acolo* ajunseram… Pe scurt, ca sa *nu mai ceteasca mai nime’*.
Pe scurt: revolutzie & involutzie.
Treaba celorlaltzi, batrane, faca ceea ce vor. Ca, ma simt *tat mai strain intr-o lume tat mai straina mie*.
Nici mie unuia nu-mi chiar pasa, batrane, sa o bine shtii.
Ca *nimic*, dar, *absolut nimic* nu e chiar important pe supt soare -mda, e *crezu’ meu*, da care rade chiar Lumea…
Meri, Lume, meri pan’ ‘nainte, meri un’ ti duce *vremea ta*…
Nea Marin