BIFURCAŢII. Semantică
- 01-06-2012
- Nr. 626
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 9 Comentarii
Pînă la urmă, totul pare să fie o chestiune de terminologie. Mai precis, de conținut. Acela cu care umplem un cuvînt. Cuvintele sînt aceleași, doar că fiecare se gîndește la altceva cînd le pronunță. Ne-ar trebui niște dicționare, sau măcar un glosar de termeni curenți, același pentru toți, pe care să le consultăm permanent, așa cum bine ne-a învățat fostul premier – un intelectual care știe să mînuiască DEX-ul. Multe s-ar rezolva, inclusiv crizele de conștiință (Ce-o fi aia? Căutați în dicționar!), așa cum am văzut și în filmul lui Porumboiu (fiul, nu tatăl), unde același DEX era folosit cu succes chiar de un, să vezi și să nu crezi!, polițist. De pildă, cuvîntul competent. Toți îl au în gură și-l rostogolesc voluptuos pînă la sațietate. Guvernele sînt formate, firește, numai din oameni competenți. Șefii de tot felul – competenți, vezi bine. Dar, ca să nu rămînem la generalități, iată un exemplu. ANCS este o agenție guvernamentală (curînd, se pare că va (re)deveni minister) care se ocupă de cercetarea științifică. Șeful ei e numit de guvern și are rang de secretar de stat. Pînă acum cîteva zile, era șef acolo dl Dragoș Ciuparu, inginer chimist, fost prorector al […]
Noroc cu militia spirituala, care sanctioneaza orice „derapaj”!
Domnule Aurel,
Si dumneavoastra sunteti un produs al invatamantului de mase.
Iata dovada:
„….se datoreaza masurilor aberante din 1990 incoace care a facut din invatamantul universitar invatamant de mase”
Atac gratuit la Norman Manea intr-o saptamana in care altii in sfarsit il recunosc ca al lor. Pacat!
Vreau sa va linistesc, daca este posibil: NU Europa ne vrea prosti, ci noi insine ne-o facem cu mana noastra (ma refer la categorioa oamenilor teoretic capabili sa judece) prin indiferntza, pasivitate si prostie – insusiri care ne fac sa lasam invatamantul pe mana nechematilor care l-au guvernat in ultimele doua decenii.
Ca sa testati adevarul acestei afirmatii, v-as ruga sa va intrebati:
1. Cati dintre cunoscutii Dvs simt ca este ceva in neregula cu subfinantarea invatamantului (in loc sa dea vina pe calitatea mediocra a „cadrelor” recrutate prin respectivul sistem de subfinantare)?
2. Cati dintre ei realizeaza conexiunea dintre investitiile masive in educatie si demarajul economic al Coreii de Sud sau al Finlandei?
O sa fac un comment la „Absolventii”…l-am citit un pic mai tarziu !
Dl profesor pune punctul pe i ! care industrie !? …care ingineri !?…
…invatamantul e cam varza !… dar, dupa umila mea parere, asta se datoreaza masurilor aberante din 1990 incoace care a facut din invatamantul universitar invatamant de mase, …sa fie…pt tot poporul ! iata unde s-a ajuns !…daca se mentinea exigenta la admitere asa cum era mai inainte…!
Revenirea la exigenta si la un corp profesoral adecvat numeric si, implicit calitativ ar fi solutia dura dar directa !
…Dar, oare Europa ne vrea prosti sau destepti !? …meditati va rog la aceasta intrebare !…
Sanatate si respect Dle Profesor !
Domnule Ornea,
Cu toata stima va spun ca in Romania s-a facut si se mai face otel de calitate, chiar daca Metalurgia International este de trista faima.
Lucrari ISI de matematica, nu prea!
Felicitari d-lui Ornea pentru curajul de a scrie impotriva unui uns in functie, in conditiile in care exista o anume probabilitate ca aceasta sa ii afecteze interesele (e.g. evaluari de proiecte, alte afaceri de comisii si comitete).
Sint puternic anti PDL si consider ca dl. Funeriu, incomplet ca personalitate, a adus multa confuzie cu zarva reformei, dar redutele cucerite (inca dinainte de ministeriatul Funeriu) in materie de evaluarea activitatii stiintifice trebuie pastrate. Celor numiti in comitete si comisii, in aceasta idee, le-ar reveni sarcina atitudinii publice.
Rezonez si in cele scrise despre Norman Manea.
Imi cer scuze pentru neatentia care m-a facut sa postez titlul de mai sus, in care reluam foarte pertinenta formulare din prezenta ‘Bifurcatie’, printre comentariile la articolul d-nei Carmen Musat („Sfanta mare nerusinare”).
Profit de acest prilej pentru a constata consecventza cu care d-l Ornea se distanteaza nu numai de fenomenul gloriilor literare create in laborator, ci si de usurintza (pentru a folosi un eufemism) cu care sunt selectati responsabilii cercetarii si invatamantului romanesc.
Da, da, da, batrane: ca, daca *nu am intzelege-o pe asta*, asta cu „clasele de echivalentza”, cum am mai putea noi, oare, chiar supravietzui ( sanatoshi mental)?
Ca sa va amuz oleaca, imi scrie ieri, un bun prieten (& bun poiet) c-a cetit cum un dashtept scrie ceva da genul: „egalitatea e al mai dihai dushman al libertatzii” – desigur, sunt sigur cum ca voi va dumeritzi cum ca cetatu’ e *aproximativ*…
I-am raspuns, intr-un prim impuls, cum ca „Roller ar fi scris chiar invers, cum ca libertatea e al mai dihai dushman al egalitatzii”.
Unde e , pentru *mine*, humoru’? Simplu: in notziunea de „egalitate”, care, in fond, inseamna *identitate* – ca tat vorbim semantici p-acilea, n-asha?
Ca, nu potzi fi „egal” decat cu *tine insutzi*…Dar, ia uite cum *dashteptzi*, cum „culturali” (ca, imi scrie poietu’ meu, far’ d-a da nume ca *nu e chiar un terchea-bercgea* al d-a scris-o pa prima), amesteca *aiurea* chiar *categoriile*?
Ca, ma scuzatz’: shi „albastru” e o chiar categorie (shi, iar ma scuzatz’, una mai cu picerele mai pe pamant decat „diafan”): cine-shi permite, oare, d-a *contrapune* cam asha: „albastrul e dushmanul dulcelui”?
Da’ vezibine: ui ca unii mai „cetitz’ ” si „baga”! Iar ai mai putzin cetitz’ chiar „pun botu’ ” la tat felu’ de elucubratziuni scrise cu oarecare emphaza (dar, desigur, tre’ sa hie o abundentza de trimiteri „la subsol”).
Uite, io ma *opun*. In numele conservarii Naturii – ca-i *chiar pacat* de-a taia copacii pentru d-al de din astea.
Desigur, sunt mai „anarchist”, pen’ a scrie chiar asha. Da’ *asta sunt io*…
Cele bune, tuturor,
Nea Marin
P.S. Cred/sper ca v-atzi „prins” d-acuma: ca scriu *asha* doar pentru a va *provoca* la discutzie. Asta pentru ca, daca o *chiar credetz’ * ca mie-mi *chiar pasa* de astfel de chestii, va *inshelatzi*…Luatzi-o, ashadar, & voi, cu oleaca mai multa detashare, ca *nu e*, o discutzie, chiar un capat da lume?