BIFURCAŢII. Un spectacol indecent
- 07-05-2014
- Nr. 721
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 21 Comentarii
Grotesc spectacolul la care se dedau mai toţi politicienii noştri! Începînd cu preşedintele Băsescu, susţinător pe faţă al PMP şi al Elenei Udrea. Dincolo de aspectele (ne)constituţionale, nici ele de neglijat, încerc să înţeleg de ce o face, şi încă atît de indecent, care e miza. Pentru ce merite anume se bucură doamna Udrea de înalta susţinere? Din ce văd şi ştiu, doamna Udrea e capabilă să atragă antipatia generală (puţin mai contează dacă motivat sau nu) – poate că preşedintele şi distinşii ei colegi de partid în blugi ştiu altceva, or fi avînd alte semnale, or fi crezînd-o foarte iubită de electorat. Nu mai spun că intelectuali de calibrul lui Cristian Preda şi Teodor Baconschi par convinşi de valoarea, cum să-i spun?, politică a doamnei Udrea. Ca şi lui Vlad Zografi, într-un recent articol de pe Contributors, mi se pare şi mie că preşedintele acţionează acum împotriva ideilor pe care le propaga. Care e, de fapt, rostul acestui partid nou, format cu oameni vechi? Cu ce e PMP mai breaz decît PDL-ul din care s-a rupt? Deocamdată, potrivit sondajelor, nu face decît să muşte din electoratul PDL şi, cel mai probabil, după europarlamentare, cele două vor constata că e […]
Bine domnul Horea, daca doamna Udrea va este atat de simpatica, eu nu ma pot opune fericirii dumneavoastra. Sa visati frumos!
Nu se zice, chiar asa este. Va puteti convinge accesand link-ul de mai jos, apoi vedeti de ce radeti:
http://www.youtube.com/watch?v=AWdt-MywRSo
A fugit din tara adica a plecat bine mersi urcandu-se in tren si fiind asteptat de tata la destinatie. Asta se intampla inainte de 1989, lucru care ar trebui sa va spuna multe (vezi cazurile Dan Amadeo Lazarescu, Mona Musca, Balaceanu-Stolnici si nu numai).
Daca distinsul domn Funeriu nu mai poate face acordul intre subiect si predicat de prea mult stat in strainatate, atunci ar face bine sa fie ministru in strainatate, nu aici unde habar nu are de starea sistemului de invatamant. Daca spuneti ca a fost o scapare acel acord nereusit, cum explicati taria cu care a declarat, in fata Senatului, ca, in conformitate cu DEX-ul, substantivul coleg este de gen neutru? Sa fie de vina tot Europa? Cam ce lege poate produce un astfel de om? Pe ce isi bazeaza deciziile daca nici DEX-ul nu-l poate consulta cum trebuie?
Daca distinsul domn Funeriu este un asa mare cercetator, va intreb de ce nu mai face cercetare (caci este tinerel bine) ci prefera sa participe la acest spectacol indecent al politicii romanesti? Credeam ca Harvard-ul si Oxford-ul i-au facut deja oferte.
Draga domnul profesor, nu tot ceea ce nu va convine este „injuratura”. Consultati DEX-ul (dar nu pe cel folosit de domnul Funeriu)!
Din intamplare cunosc cateva din datele CV-ului lui Funeriu
(in calitate de junior profesor cu o catedra universitara EU pe cinci ani la Muenchen a reprezentat Germania la un simpozion despre cercetarea stiintifica europeana organizat de Ambasada Germaniei din Bucuresti , unde l-am cunoscut):
– a fugit din tara dupa penultima clasa de liceu, a urmat liceul in Franta unde a dat si bacalaureatul (de aici „idiotenia”raspandita de multi „creduli” si „ticalosi” ca nu are nici bacalaureatul !
– in primul si ultimul an de liceu in Franta a facut parte din echipa Frantei la olimpiada internationala de chimie;
– si-a dat doctoratul cu un profesor cu premiul Nobel;
– a fost postdoc in SUA;
– a avut o catedra pe cativa ani in Japonia si una (de care am amintit) in Germania;
– are lucrari valoaroase care i-au adus aceste catedre;
– a renuntat la cariera universitara si de cercetare si a intrat in politica romaneasca (de fapt, ca specialist de inalta valoare in cercetare si in invatamantul universitar);
– a fost singurul ministru care a incercat sa faca o reforma a invatamantului si cercetarii romanesti bazata pe legile europene;
Mai departe va las pe dvs ci sindicalistii dvs „experti” in
nimic sa va desfasurati cu injuraturi despre ceea ce nu pricepeti …
Dle Crisan,
uitati-va pe internet! Terenul de fotbal a fost construit in com Finis (Bihor). Investitia a fost aprobata in august 2008, guvernul PNL-UDMR, premier Tariceanu. PDL iesise de la guvernare. Proiectul a fost aprobat de directori din 7 (sapte) ministere! Primarul PSD Ion Man a trecut la construirea terenului. Si pt asta a mai fost ales odata. Investitia a costat cca 600.000 lei. Zice primarul PSD ca l-a facut in panta ca sa aiba loc tribuna!!! Chiar d-le Crisan, pe ce lume traiti? Dar cum zicea parca Saliapin :\”calomniati, calomniati …..\”
Ma gandeam la Dl Funeriu, care cunoaste bine trei limbi straine plus ceva din japoneza, care are masterat, doctorat, inventii si multe altele, nu-i valoros pt ca n-a facut odata acordul intre subiect si predicat si poarta numai nr 41 la pantofi! De la ridicol la stupizenie nu e departe. Mai era sau este un ministru al invatamantului cu dezacorduri parca…Se poarta. Domnia sa a fost foarte multi ani plecati din tara si cred ca i se scuza cateodata. Timp de vreo sase ani, fiind plecat din tara, nu am vorbit romaneste mai mult de doua saptamani pe an. Si va rog sa ma credeti, ca atunci cand am revenit , ma mai lua gura pe dinainte!
In alta ordine de idei, ascultati-l cum vorbeste. Sa zici ca ii sufla o invatatoare ce sa spuna, dati-mi voie sa rad in hohote!!!
Si eu si sotia avem doua-trei generatii de invatatori in urma, sotia profesoara, eu insumi lector universitar mai multi ani. Cunoastem destul de bine invatamantul romanesc. Nu e chiar „la pamant”, dar luminita este inca departe. Mai mult decat parintzii, vina o poarta si dascalii ( in afara de sistem).
Sindicalistii sunt beneficiarii. Iar o lege nu produce efecte daca nu este insusita de majoritatea beneficiarilor.
In alta ordine de idei, va intreb cat de specialist in eductie este un ministru care nu face acordul inte subiect si predicat si caruia ii sopteste doamna invatatoare Badea ce are de spus in public (nu este si asta o forma de plagiat?).
De cand expertii in educatie sunt cei de la sindicate ?
Tocmai aceasta-i cauza haosului, ca fiecare are valorile lui: fiecare este prea „destept” incat sa asculte si sa inteleaga ceea ce propun sau fac adevaratii experti in educatie si invatamant !
De unde atata pricepere si la dvs si la sindicalisti ?
Fiecare cu valorile lui. Eu cred ca o valoare ar trebui sa faca acordul intre subiect si predicat. Ce parere aveti despre acest nivel? Apoi putem discuta si despre articolul din Nature.
Pinalti a facut stadionul? Pe ce lume traiti?
Intrebati sindicatele cat de buna este LEN-ul lui Funeriu.
cand scriam despre Udrea, o scriam prin *prisma perceptziei politice*. Ca, facu nishte gafe cat casa, care-atarna. Nu, ”catavencule”, nu o scriam cu ironie.
Funeriu? Mie mi-a parut, legea, in *mare*, chiar OK; avea, insa, ”hibe”, pe care le-am chiar observat & le-am chiar scris (p-un *alt* forum).
Vedem cum, din pacate, invatzamantul se cam duce la vale. Shi, de vina – o cred eu, pentru ca-i un fenomen extins in tzarile ”civilizate” – e mai putzin Governul
(indiferent de catzi bani ar dispune). De vina-s chiar *parintzii*…
Nu-i locul, nici cazul, acuma, ca sa dau ”la fix” pan parintzi. Dar, chiar despre *asta* e chiar vorba.
Precizez vorbesc aicea de *lipsa de tragere da inima* a noii generatzii, nu de lipsa de performantza governamentala. Ca, am injurat, Governu’ cat chiar cuprinde, da’ chiar: pana la urma-i vorba de-un ”ethos”, anume, de-o ”dumerire”, anume. Anume ca, in *capitalizm*, nu mai ”mere” chiar ca-n sotzialism: nu te pricepi la chiar nimika? Alivoar.
Nea Marin
Cine a citit CE-VE-ul (nu si-vi-ul) dlui Funeriu si stie cum s-a comportat de cand a venit in Romania isi da seama ca acest DOMN este o mare valoare. Ca toata partea stanga in frunte cu iresponsabilul plagiator l-au calomniat, asta e cu totul altceva. Trebuie sa ai un anumit nivel ca sa-ti dai seama de valoarea unei persoane.
Despre d-na Udrea ce sa mai spun? A fost unul dintre cei mai buni ministri, asta se stie. Ca nu poate iresponsabilul sa-i gaseasca nicio chichita, asta e o catastrofa pt USL. Dar stiti cum este: calomniati, calomniati ca tot ramane ceva.
Pt catavencu: s-a explicat de mai multe ori ca terenurile de sport se faceau de catre primari, d-na Udrea n-avea nici in clin nici in maneca cu ele. Iar cat priveste Legea Educatiei, ce-i reprosati? Era bine sa o lasati pe Abramburica sa distruga complet invatamantul romanesc!?
Nu stiu daca ce ai scris mai sus ai facut din necunoastere sau din…. neintelegere!!!
Udrea si Funeriu. Ce cuplu de poveste! Reformatori domne. Terenuiri de fotbail in panta, legile educatiei, reforme nene nu gluma.
Pai asta este si spilul. „Intelectualii” urmaresc, prin toate aceste false lamentatii, ca oamenii sa plece. „Intelectualii” sunt, la locul lor de munca, la fel de jalnici ca si clasa politica (la locul ei de munca).
Domnule Ornea, mă tem că greşiţi. Pleacă lumea! Medicii, instalatorii, ţăranii numiţi căpşunari! Iar cei care nu pleacă, cum e fiul meu, nu intră în sală – nu votează. Vă pot da amănunte, dacă doriţi!
ca iara mi-s d-acord…
Habar nu au, ”basishtii” ce cheatra da moara le e Udrea, da gat! Dar, vorba aia: fiece pasire pre limba dumisale chiar pere…
Ce sa li fac *io*, daca sunt *proshti*?
Nea Marin
Ba este comod sa nu fii egal cu tine insuti tot timpul. Indecent este modul in care considerati dumneavoastra domnule Ornea ca puteti sa faceti lumea sa uite ceea ce sustineati pana mai ieri. Pentru a aspira la o medalie trebuie insa sa mai luati lectii de la „intelectualii” recent decorati. Rabdare si tutun.
Nu, nu cred că, în ce am scris acum, am acordat o importanță mai mare esteticii. Decența nu e o categorie estetică. Grotescul e și o categorie estetică, dar nu numai. Dar ce am reproșat politicienilor nu de estetic ține, ci de substanța politică (cîtă e) a ceea ce fac. Variații de ton pot fi, evident, în acord cu ce văd, cu gradul de sastisire. E greu să fii egal cu tine întruna.
Vă mulțumesc pentru atenția cu care mă citiți.
Deci nu percepeti nicio schimbare de ton fatză de săptămana trecută, cand spuneati că ratiunea ar trebui să primeze in fatza perceptiei estetice?
Am zis eu c-o aplic? Dimpotrivă, am spus că socoteala lor e corectă: publicul nu va ieși din sală. N-am spus nicăieri că trebuie să îmi (ne) și placă ceea ce fac(em). Rațiunea și plăcerea nu se potrivesc întotdeauna, depinde ce prețuiește fiecare mai mult.
Tocmai vă admirasem săptămana trecută pentru observatiile pline de miez pe marginea articolului doamnei Nora Iuga, referitoare la faptul ca optiunile politice ar trebui să fie guvernate de RATIUNE, nu de criterii estetice!
Pentru ca acum să vă văd, mult mai abitir decat distinsa poetă, dezgustat de „spectacolul de imens prost-gust la care asistăm”… si gata, in semn de protest, să aplicati solutia (sinucigasă din punct de vedere rational) a „iesitului din sală”.
Cum explicati această recădere in mreaja pesimismului estetizant? Si cum rămane cu principiul răului mai mic, pe care-l sustineati parcă nu demult?
Cu nestirbită pretuire,
I.R.
Acest Spectacol de-un Sfert de Veac !
Spectacolul este ştiinţific întreţinut, cultivat şi subtil programat propagat permanent
de 25 de ani de către toţi intelectualii şi elita lor, indiferent de ceea ei numesc
Tunchiat şi Fals : „clasă politică”, „oamneni politici”, „politicieni”, „democraţie”,
„alegeri libere”, „capitalism”, „proprietate privată”, „România”, „alegători”,
„popor”, „intelectuali”, „jurnalişti”, „stat de drept”, „justiţie”, „economie”, „libertate”,
„libertate de expresie”, „presă liberă”, „adevăr”, „dilemă”, „observaţie”, „spectacol” !
Da, domnilor, voi sînteţi principalii mînuitori-măsluitori ai istoriei ultimului Sfert de Veac,
Ceilalţi nu-şi fac decît extrem de bine, meseria politruchistă pe care comunismul i-a învăţat.
Nimic altceva ! Atît !
Domnule Ornea, aţi uitat esenţialul : ÎNTREGUL !