BIFURCAŢII. Unde nu e moral…
- 14-01-2010
- Nr. 508
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 1 Comentarii
Mărturisesc că mă aflu într-o derută totală. Nu mai ştiu ce să cred. Cercetătorii dintr-o parte îmi spun să beau un pahar de vin roşu pe zi (ceea ce nu-mi displace, iar ţăranul francez o face şi fără să i-o spună oamenii de ştiinţă), cei din altă parte îmi zic să nu, că e de rău. Ambele echipe sînt blindate de cifre, experimente, eşantioane etc. Eu – chimie nu ştiu, medicină nici atît, nu pot controla, dar sînt obişnuit să dau crezare oamenilor de ştiinţă, specialiştilor. Pe care să-i cred? Unii îmi spun, cu cifrele pe masă, că sîntem la un pas de catastrofă, încălzirea e globală, banchizele se topesc, ne paşte inundaţia, resursele se duc, foametea bate la uşă, apocalipsa pîndeşte de după colţ. Ce-i drept, patru anotimpuri n-am mai prins de mult prin Bucureşti, iarna-i mai mult toamnă şi zăpada cam lipseşte. Pe de altă parte, ceilalţi, opoziţia, cum ar veni, îmi spun, tot cu cifrele pe masă, că apocalipsa-i la ani lumină, că verzii au măsluit cifrele, c-au tras de ele ca să le iasă pasienţa, că trebuşoara asta au făcut-o chiar universitarii şi oamenii de ştiinţă pe cercetările cărora se întemeiază toate prognozele şi scenariile aferente, […]
foarte interesant subiect. din pacate nu cred ca ne putem proteja impotriva sfaturilor medicilor si impotriva descoperirilor bio; suntem mici si neajutorati, nici o speranta.
in matematica, demonstratiile gigantice sunt greu de verificat si nu de azi de ieri. de exemplu, conjecturile lui weil rezolvate de deligne(in anii 70) nu cred ca au fost verificate dincolo de orice dubiu; serre, specialistul nr1 in ele, spunea ca nu a citit demonstratia pana la capat, dar ca are incredere ca e corecta. clasificare grupurilor finite simple pare cea mai fragila nefiind scrisa decat pe jumatate; acelasi serre nu prea crede in ea si rosteste „din pacate trebuie sa o aplic” de fiecare data cand o aplica; din cate am citit poincare e cea mai bine verificata, mai ales ca a venit de la un rus cinstit care nu a dezvoltat marketing.
diametral opus, conjectura lui kepler (dupa parerea mea cea mai frumoasa dintre toate conjecturile aminitite) a fost demonstrata cu ajutorul computerului ( pe langa cele 300 de pagini de text). personal, am mult mai mare incredere in argumentele verificate formal decat in cele verificate clasic. cred ca sunt 99 la suta sigure. oamenii care fac demonstratii/verificari formale implementeaza direct sistemul de axiome ZFC si fiecare implicatie logica este verificata (omul foloseste prea mult intuitia in verificare). deocamdata s-au formalizat de exemplu,teorema curbei lui jordan, teorema de punct fix brower, prime number theorem , (si bineinteles) problema celor patru culori. marea problema in acest domeniu, este -dupa cate am citit- formalizarea „ultimei teoreme a lui fermat”.
eu sper ca „demonstratia formala” va deveni practica, pentru ca prefer sa cred in computer mai degraba decat in autoritati; din pacate nu e posibil inca.