Bob Dylan a cîștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2016
- 13-10-2016
- Nr. 844
-
Observator Cultural
- Actualitate
- 6 Comentarii
Bob Dylan (75 de ani) a cîștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”. Bob Dylan, pe numele său real Robert Allen Zimmerman, reprezintă prin muzica dar și versurile sale un punct de reper în cultura pop americană și internațională de mai bine de cinci decenii. O mare parte a celor mai apreciate piese ale sale provin din anii ’60 când s-a impus drept portavocea unei generații în blugi împotriva războiului și a inegalității sociale. Piese precum Blowin’ in the Wind sau The Times They Are a-Changin‘ au devenit veritabile imnuri ale mișcărilor americane antimilitariste și pentru drepturi sociale. Versurile lui Bob Dylan încorporează felurite influențe politice, sociale, filozofice și literare, sfidând convențiile din muzica pop și generând o contracultură. Cariera sa artistică se întinde pe mai mult de 5 decenii și explorează și inovează muzica americană, de la folk, blues și country până la gospel, rock and roll și rockabilly, cu puternice influențe din muzica populară engleză, scoțiană și irlandeză.
@stoian: Straus, Puschin, Hemingwei, Soljenita, Posternac – sa rad sau sa plang?
Bob Dylon si premiu Nobel…Fac parte din lumea de mijloc,.,O piesa muzicaöla imi place,ori nu-mi place.si nu prea am argumente ca ,,dece da”,ori ,,dece nu!” Nu ma dau in vant dupa ..clasici”,nu stiu daca Straus e…clasic,sau cat de clasic e Mozart…La fel si cu literatura…E mai bun Eminescu decat Puschin?Nu stiu,dar Eminescu e la sufletul meu Tot asa il vad pe nenea Iancu,si chiar pe Ion Creanga,De Sadoveanu ,ce sa mai vorbesc…M a uit cam chioras la premiile care se dau,si nu de putine ori imi vine pe limba ,,de dai boje” cand citesc de unele ,,premii”.Asa a fost cu Nobelul pentru Pace dat lui Arafat… Tin minte ca am exclamat atunci ,,ia,uite-l si pe asta!”.Nu mai zic de ,,Premiul Nobel pentru Pace”,dat aiurea lui Obama,care inca nu se desmeticise cum ajunsese Presedinte.Da,facuse promisiuni cu carul.si nu s-sa tinut de cuvant,ba mai mult lasa acum un haloimas in America dupa opt ani de ,,masuri si promisiuni”.Asa ca,ce sa spun acum despre ,,opera”( o fi,n-o fi…) lui Dylon.Stiu am auzit uneori in urma cu vreo 40 de ani melodii de ale lui….Cinstit,nu mi-au placut,si din cand in cand, chiar inchideam radioul.ma zgaraia la urechi..Da,ma vor bla goslavi cunoscatorii,ca am cultura doinei si a mioritii,a lui creanga si Eminescu,asa este.Dar sa-mi sie iertat, Batranul si Marea,a lui Hemingwei,ori Gulagul ,lui Soljenita,sa nu mai pomenesc de ,,Doctorul Jivago”,a lui Posternac,dece mi-or fi mers la inima si suflet?Asa ca Nobelul pentru Dylon…sa fie sanatosi cei care i l-au acordat ,dar poate s-au cam grabit,ori poate l-au dat ..peste rand,din viteza,mai stii?
La citeva minute dupa cele de dinainte (12:39 ora OC) am inserat o erata, din nefericire, nepublicata. O reiau: „al juriului” in loc de „a juriului”.
Privesc iconografia (icoana!?!) însoţitoare a anunţului referitor la premiul Nobel pentru literatură şi îmi dă prin gînd să inventariez portretele ce apar în ediţia online a OC, grosso modo vreo 15. Marea majoritate a acestora ar putea ilustra , mai în acord cu momentul jubilativ, o figură sancţionată premial. Imaginea ilustrului ales ca urmare a gustului sincretic (oh, aproape că aş zice “sinestezic”…) a juriului [to Bob Dylan “for having created new poetic expressions within the great American song tradition”] îmi resuscită formula des folosită de ‘juriştii’ din La piu bella serata della mia vita: l’imputato şi pare a-mi arăta un don, un Capo, poate chiar un Capo degli Capi. Pot, cel mult, bănui unele resorturi ale politicii redacţional-editoriale capabile a decide o anumită opţiune dintr-o eventuală selecţie iconografică; în acelaşi timp, nu pot spune cu limpeziciune de ce, mă vizitează “imaginea” artei (decizionale) cu tendinţă…
Vanare de vant sau suflare in vant? Pun pariu ca in cateva zile Humanitas scoate editia a doua a traducerilor lui Carta – business is business.
Si totusi…..John Lennon nu credea in Zimmerman.
Like A Rolling Stone
Textele lui Bob Dylan sunt premiate ca texte literare. Angagamentul lui în sfera publică americană, împreună cu Joan Baez (am văzut multe filme biografice cu Bob Dylan și Joan Baez…..sunt de neuitat.. ea a fost „activistă civică”… el nu a urmat această cale de „activist”….nu a căutat publicitate pe stradă….dar s-a antrenat în sfera publică/comunitară…) îl situează în fruntea americanilor interesați de comunitatea lor.
Blowin’ In The Wind.
A scris o autobiogafie „literară“ Chronicles»2004 (Seinen Start als Singer-Songwriter beschreibt er später in der literarisch anspruchsvollen Autobiografie «Chronicles» (2004) so: «Amerika wandelte sich. Ich ahnte eine schicksalhafte Wendung voraus und schwamm einfach mit dem Strom der Veränderung.»): America s-a transformat. Am intuit schimbarea și m-am alăturat.
Au fost numiți 220 autori în lista premiului Nobel pentru literatură 2016: Ngugi Wa Thiong’o, Haruki Murakami, Dichter Adonis, Philip Roth, Ko Un, Nurrudin Farah, Jon Fosse, Ismail Kadare, etc.
Ultimul premiu Nobel pentru literatură care priveste România „Leagănul respiratiei”…. a fost 2009.
Music is my church.