Cartea şi Statul: măritiş cu de-a sila?
- 12-03-2010
- Nr. 516
-
Iulia POPOVICI
- Actualitate
- 4 Comentarii
Vasile Ernu are o încredere în stat de-a dreptul înduioşătoare. Într-un fel bizar, aduce aminte de un citat pe care-l colportează Tennessee Williams în memoriile lui – „Marii bogătaşi au o încredere înduioşătoare în eficacitatea sumelor mici“. Într-un text foarte amplu, publicat pe site-ul http://voxpublica.realitatea.net şi intitulat Manifestul cărţii, Ernu încearcă să-şi consolideze nu doar reputaţia de om de stînga şi critic al capitalismului de toate felurile, ci şi statutul de „intelectual controversat“, atacînd cu virulenţă toate nivelurile producţiei şi ale distribuţiei de carte. Ceea ce propune el e o analiză globalistă (şi surprinzător de impresionistă pentru cineva cu experienţă editorială, atît într-o editură de nişă – Idea –, cît şi într-una foarte mare – Polirom) a publicării de carte, a distribuţiei ei, a marketingului, a presei culturale, a copyrightului, a statutului scriitorului, traducerii, bibliotecilor şi a cam tot ce-şi poate imagina cineva că înseamnă circuitul cărţii în natură, la suprafaţă (prin asta înţelegînd că Ernu nu vorbeşte despre traducătorii în română, despre procesul redactării şi „criza“ lui şi alte chestiuni de bucătărie care, probabil, nu sînt de interes public). Întîi şi-ntîi, în acest amestec complex, în care singurul numitor comun e omagiul implicării statului în tot şi-n toate, […]
Intr-o Agora unde se infrunta orbii cu surzii,ce s-ar mai putea face ?
E evident ca articolul puncteaza prob meritele si slabiciunile autorului si n-avem a ne plange din acest motiv.
E la fel de evident ca V.Ernu e un autor talentat,-altfel n-ar fi beneficiat de doua premii-,dar la fel de evidente sunt si belchitele ideologice pe care le taraste dupa el.Or,critica nu are tocmai acest rol ?
Iulia
mersi pentru interventie. Citeva observatii interesante si cel putin 3 derapaje grave. foarte grave…Imi atribui lucruri pe care nu le afirm si nu le sustin. dar revin cu un text cind ma intorc in tara…
v.ernu
Am citeva comentarii scurte mic. Spui, Iulia, „Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu au păstorit, aşadar, un stat grijuliu cu educaţia şi cultura poporului, şi nu unul constructor de strategii artificiale şi ideologizante de formatare culturală, incluzînd chiar formele de reacţie intelectuală într-un statu quo imuabil.
”
Ei bine, intre cei doi membrii ai frazei nu exista contradictie. Descrierea corecta e conjunctiva, nu disjunctiva.
Altminteri, comunitati locale, da, sunt de acord, dar asta cere zeci de ani de aculturare. Ar fi totusi mai simplu ca o librarie sa nu poata fi, legal, transformata in banca, nu?
Cit despre manipularea comunista, ok, astazi se citeste liber de orice discurs de putere, economic de pilda? Intreb si eu.
Mai bine evitati sa va pronuntati pe subiect, parerea mea. decat sa reluati placiditati despre stat cum ca ar fi abstract sau difuz si ca ceausescu ne-a spalat pe toti pe creier (deci iata statul nu e bun), mai bine ramaneati la cronica de romane, ca tot citati din Coe. sau, mai bine ne dadeati un raspuns clar, cu cifre si date, daca tot ziceti ca lipsesc de la ernu. asa, putina retorica neoliberala la moda, ceva idei de-a gata si un mic citat literar si am rezolvat problema, am mai infierat o data statul si orice discutie in zona asta.