Carti de bucate pentru filozofi
- 24-09-2002
- Nr. 135
-
Mădălina DIACONU
- FILOZOFIE
- 0 Comentarii
In anul de gratie 1657, o fetita mexicanca refuza sa mai manince brinza dupa ce aude ca respectivul aliment duce la scaderea gradului de inteligenta. Si, aflind de existenta Universitatii din Capitala, ii cere mamei sa-i dea voie sa-si taie pletele, sa imbrace haine barbatesti si sa plece intr-acolo, pentru a-si potoli foamea de cunoastere si setea de intelepciune. Pletele si le va taia, intr-adevar, Juana Ramírez mai tirziu, totusi hainele si le va schimba numai cu cele de calugarita: se nastea astfel Sora Juana Inés de la Cruz. Abia dupa ani de zile se va impaca, in sfirsit, calugarita cu propria-i feminitate, atunci cind va trebui sa se apere de obiectiile unui inalt prelat, deghizat drept Sora Filotea. „Prea-stimata sora – ii raspunde Sor Juana Inés de la Cruz –, ce n-as putea sa va povestesc despre secretele pe care i le-am smuls naturii gatind? Vedem atunci ca, prajit in untura sau in ulei, un ou ramine inchegat, in timp ce, daca e spart in sirop, fuge in toate partile; zaharul ramine lichid daca ii adaugam putina apa in care am pus o gutuie sau un alt fruct acrisor. Iar albusul si galbenusul sint atit de diferite, incit pot […]