Ce lecții despre politică a primit Adrian Papahagi?
- 20-12-2012
- Nr. 655
-
Doru POP
- Politic
- 9 Comentarii
Singurul moment cînd cetățenii pot să dea lecții politicienilor este, în democrațiile liberale, prezentarea la alegerile libere. Acolo, la urne, electoratul funcționează ca un mecanism colectiv de corecție a aberațiilor politice. La vot, cetățenii spun ce e bine și ce nu e bine în politică – altfel, ei par tăcuți și chiar indiferenți. Aceste lecții de politică sînt, de multe ori, dureroase și, din păcate, de foarte multe ori, nu sînt înțelese de către politicienii înșiși. O serie de lecții dure despre ce înseamnă procesul electoral le-au primit reformatorii dreptei, pionierii ARD – Mihai Răzvan Ungureanu, Mihail Neamțu și Adrian Papahagi. Ungureanu, la primul contact cu sistemul electoral, singurul etalon pentru calitatea politicienilor, a fost scos în afara sferei dezbaterilor publice. Cetățenii nu vor să afle ce păreri mai are MRU despre viitorul României. Steaua politică a lui Ungureanu (cu opt colțuri!) a apus rapid în fața urnelor din colegiul senatorial 1 Arad. Forța Civică și-a pierdut încordarea în skanderbegul cu poporul, la care oamenilor de dreapta le face atîta plăcere să facă referință. Același popor l-a smerit și pe Mihail Neamțu, cealaltă portavoce ARD, care credea că tinerețea și cămașa albă vor aduce automat aderența populară. Dar lecțiile […]
nu stiti mai nimic
io *te asigur* cam asha: cum ca *nime* de calibrul lui Papahagi *nu are loc pan\’ politichia actuala*. Dixit.
Ca *nu intri* daca nu joci cum itzi canta \”shefu\’ \”. Capishi?
Ca sa-l dumiresc pa \”pretenu meu\”, pa bunul Poet: \”capishi\”
*nu e \”baroc\”*. E chiar *clar* – mda, pan\’ acest context: inseamna chiar asha: \”ca pishi\”. Sper ca m-am facut oleaca mai bine intzeles…
Numa\’ fain, &un an bun,
Nea Marin
Nu mi se pare ca sunteti drepti cu Adrian Papahagi. Privind de la dreapta la stinga spectrului politic, dinsul este unul dintre cei mai decenti politicieni. Mi-ar placea sa vad mai multi oameni ca dl Papahagi in partidele politice fie psd , pdl sau pnl .
Daca oameni ca el nu se implica ramine scena libera pentru uzurpatorii de competenta.Cu stima dar unele dintre comentarii vizeaza injuria si izvorasc din invidie rautacioasa. Pierdem toti daca raminem la mina mitocanilor – fie ei de dreapta sau de stinga.
Si autorul si comentatorii (aproape toti) sunt cu 10 nivele sub Adrian Papahagi, intelectual si uman vorbind. La romanasi totul e bascalie si porcaiala. Daca ar fi candidat astazi Eminescu sau Caragiale – sa zicem (nu e o comparatie) -, ar fi patit-o mai rau. Cand nu poti mai mult, facand pe hatrul si aruncand cu cerneala pe camasa altcuiva, iti poate da impresia ca te afli deasupra celui despre care vorbesti.
Dupa cum s-a manifestat, inainte si dupa alegeri, baiatu-si marita pe deplin locul alaturi de Blaga, Udrea, Ungureanu,(ambii), Videanu…Igas, Olteanu, Macovei si….Basescu , faina adunatura , cu „inalte studii” in mintit si furat. Ii prevad baiatului Papahagi o cariera….”super tare, misto,ok. cu multe succesuri”
Doru Pop,
iata ca-mi pare, citindu-va, ca *s-a nascut o stea*. Ca, rar mi-a fo\’ dat sa citesc un articol scris cu-atata \”cap limpede\”…
Ca, uite, *ailaltzi* nu s-au prea gandit: cum ca, adica, \”Biblia\” politicianului nu sunt Scripturile, codu\’ lu\’ Hamurapi,
sau etc. ci scrierea Maestrului iatalian – nu, nu-i vorba de Giotto sau de chiar Garibaldi p-acilea.
Asta-i *una*. O *alta* tzine de *rushinea* lui Maniu (mort in pushcarie), un \”mascaltzone\”, un demn \”urmash\” de-al lui
Machiavelli, pe care l-a *dispretzuit* mai toata \” suflarea\” politica romaneasca interbelica, pentru chiar ce chiar era: ca tre\’ ca-i e, chiar acuma, tzarna *grea*, lui Maniu…
Astfel ca, videtz\’, lucrurile nu-s *chiar atat de simple*, tre\’ pastrata, cumva, *balantza*. Ca cand \”cadem\” (imi apartzine, nu-i o gresheala de tipar) pan\’ \”teoria Dvs. (anume: far\’ da \”frane\”, de-o tzara de minim *bun simtz*, de-o tzara de *altruism*), ei bine, nu numa\’ *partidele* o platesc ci *tzara-ntreaga*.
Dar, desigur: de *aia* n-avusei io \”tzug\” de-a intra-n politica
(mda, o puteam face, pan\’ 1990-1992, cand stateam la masa-ntre Coposu &Diaconescu). Pentru ca firea ma-ndeamna in catr-a *doua*…
Desigur, politica *nu e pentru inshi ca noi*, care prefera de-a sta, \”curatzi\”, pa margine. Shi, de-a *comenta* in neshtire.
Dar, ar cam trebui (ne-ar cam trebui) *politicieni* &*nu* numa\’ grohaitori cari ni promit marea, cu sarea, &cu Luna di pi cer…
No ghine, fratzilor, betzi o tzuiculitza &pantru mine de Sarbatori (ca p-acilea-i \’terzisa &fac unii banu\’ &p-acilea ca pa vremea lu\’ Capone, tat asha, iar io n-am chef d-a plati tri sute de parai p-o sticla de \”Black label\”),
cu drag tuturor &un an BUN,
Nea Marin
Dl. Papahagi nu ar trebui sa-si lege sperantele de viitor de sforaria politica , ci , daca are ceva in cap , nu cum zic „gurile rele” , sa urmeze , in masura in care poate , cararile batatorite de inaintasii sai.Insa tare ma tem ca prefera nu traditia aromana , ci mai degraba inclinatiile spre cele ale Fanarului. De la mine , numai de bine!
NB. Poate ia ceva lectii de la D-na Ileana Vulpescu.
din pacate acest individ nu are nicio legatura cu tatal sau care era un om de cultura cu o inteligenta fantastica . Degeaba si-a facut fiul scolile prin strainatate asta nu l-a ajutat cu nimic. E la limita cu retardul.
Am fost sincer dezamăgit, de prestaţia politică a lui Adrian Papahagi intelectual fin, specialist în anglistica medievală, fiu al ilustrului cărturar Marian Papahagi.În loc sa aprofundeze studiul manuscriselor medievale de la Biblioteca Bathyaneum-un câmp de cercetare fascinant- s-a lăsat cu uşurinţă atras în struţo-cămila numită pompos ARD.
Un sfat prietenesc: Continuă ce ai început. nu te lăsa furat de mirajul înşelător al politicii. A păţit-o Nicolae Manolescu şi era să ne lase fără Istoria literaturii române, dacă nu se trezea la timp.