Cine are dreptul la opinie, azi?
- 29-10-2010
- Nr. 548
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 6 Comentarii
Îngrijorător semnalul pe care îl trage Mircea Mihăieş în Evenimentul zilei de luni, 25 octombrie! După ce discută cazul „stenogramelor“, arătînd că la postul de televiziune al „mogulului“ Vîntu şi „la Antene“ – nici un cuvînt însă despre „mogulul bun“, Păunescu, de la B1, cercetat penal pentru devalizarea Bancorex – se încearcă acreditarea ideii că „intelectualii independenţi sînt vînduţi puterii, că scriu şi vorbesc la ordin, că beneficiază de sinecuri şi că se îmbuibă din banul public“, gazetarul aduce în atenţie o „a doua secvenţă“ care „îşi propune să-i scoată, pur şi simplu, pe Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, Andrei Pleşu, H.-R. Patapievici, Mircea Cărtărescu, Andrei Cornea, Cătălin Avramescu din viaţa publică“. Dacă lucrurile stau aşa, dacă aceşti intelectuali numiţi de Mircea Mihăieş sînt în pericol să fie „scoşi din viaţa publică“, cred că trebuie să ne mobilizăm şi să protestăm. Dacă există persoane sau instituţii care doresc, nici mai mult, nici mai puţin, decît „afară cu ei!“, cum scrie publicistul de la Evenimentul zilei, ar fi indicat să ni se spună şi cine vrea acest lucru. Cînd aduci în atenţia publică o asemenea problemă – în opinia noastră, de maximă gravitate –, cred că este necesar să dai nume, să […]
toți au dreptul la opinie, la opinteală mai puțini se bagă, germania s-a ridicat în anii 50 prin muncă și ordine și organizare, la noi preocuparea este cine și ce vorbește
Mircea Mihaiese e modelul absolut al servillului. Al fiintei-gelatina. A pseudo-intelectualului nevertebrat. Al subomului care intra in solda cui il plateste mai bine.
Andrei Plesu nu era asa ciufut, da’ se mai schimba oamenii, la Mihaies n-ai ce sa te astepti, e nevricos nevoie mare. Ca s-o spunem pe aia buna, ei sunt ofticati pe Herta Muller si acum trag imprastiat.Sunt deranjati de „Observator” ca a comentat prestatia mediocra a lui Liiceanu de la Ateneu. In jurul lui Liiceanu s-a facut zid, au intervenit Manolescu, Cartarescu si – finis coronat opus – Andrei Plesu.Liiceanu dadea o declaratie catre toate agentiile de presa: „Stimata Herta Muller, ati fost mai buna decat mine, va felicit”. In loc sa fie niste domni (cu papioane si lavaliere), ei se comporta ca bocitoarele, au pornit corul de scancete, de vaiete,de lamentatii, ce ne-a facut Herta Muller, a intrat cu buldozerul in soclurile noastre atat de migalit si slefuit construite, iar „jurnalistii” de la „Observator” o aclama, trebuie o riposta imediata. Mobilizaaaarea! Fiti linistiti, presa atata cat este, isi face datoria.Andrei Plesu, cu toate gretoasele sale ironii, nu poate lua nimanui dreptul la opinie.
Sever Voinescu? Catalin Avramescu? Astia sunt intelectuali? Dar nu va e rusine nici un pic? Ati uitat-o pe Pora!!!
ca articolul (initial) scris de M. Mihaies era impotriva lui Radu Cosasu… din cate imi aduc aminte era impotriva lui I. Ianosi. Parca Radu Cosasu a sarit (pe buna dreptate, de altfel), in apararea lui Ianosi, apoi a izbucnit scandalul… Se poate sa ma insel – dar, oricum ar fi stat, in realitate, lucrurile, pe fond dl. Simonca are perfecta dreptate! Si… la multi, multi ani, din toata inima, Radu Cosasu!!!!
„Sau îţi place meseria asta, de scriitor la gazetă, şi atunci nu exagerezi cu bună ştiinţă…, sau nu-ţi place şi atunci renunţi.”
Presupun că autorul a vrut să scrie o imbecilitate. I-a reușit perfect. Nu ne aflam în acest caz într-o situație de tertium non datur. Demersul dlui Mihăieș e perfect normal pentru orice observator de bună credință: îi place meseria de gazetar, și pentru că vrea ca ea să fie practicată așa cum trebuie, e necruțător față de pervertirea ei în presa românească. Simplu. Nu era nevoie de flotările logice ale dlui Șimonca. Dar poate că s-a simțit vizat de articolul din „Evenimentul Zilei”…