COMENTARII TV. Vinatoarea de somoni si „jigodia bolsevica“

  • Recomandă articolul
Un formidabil film documentar a fost transmis saptamina trecuta pe canalul de televiziune Animal Planet. Cu extraordinare imagini filmate in fabuloase peisaje alpine, cu ape tumultuoase de munte, stinci, paduri incinse de toamna si albul incredibil al zapezilor de mare altitudine, film de mare finete artistica, cu toate ca se voia un simplu – cit de simplu? – documentar, un film despre viata ursilor bruni si grizzly si moartea somonilor, care mor imediat dupa ce-si depun icrele, incredibil, la sute de kilometri distanta de marea cu apa sarata unde au trait pret de patru ani. Acest du-te-vino al somonilor pentru a perpetua specia se conjuga inimaginabil cu efortul ursilor de a supravietui intr-un climat ostil si a petrece sase luni pe an in hibernare, pentru a relua viata de la capat. Cine-si poate inchipui, intr-un tinut unde traim, totusi, la limita suportabilului, dincolo de vaicareala devenita sport national, si unde multe bunatati ne vin de-a gata – de aici si expresia „pica para malaiata in gura lui Natafleata“ –, ca ursii canadieni se hranesc din plin cu atit de pretuitul astazi somon de pe mesele ciocoimii romane. Faimosul somon fumé sau tartinele cu icre de somon, ce devin indispensabile la […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.

object(WP_Term)#12883 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }