Comunicate şi declaraţii de presă despre evenimentele de la MŢR
- 27-02-2013
- Nr. 663
-
Observator Cultural
- Actualitate
- 3 Comentarii
Comunicat din partea a 37 de organizaţii, împotriva acţiunii de la Muzeul Ţăranului Român (21 februarie) Reprezentanţii mai multor ONG-uri româneşti şi alţi oameni neafiliaţi au fost prezenţi, în jurul orelor 18:00, la Muzeul Tăranului Român, pentru a protesta paşnic faţă de asocierea instituţiei cu propaganda homosexuală, prin proiectarea unui film în Studioul „Horia Bernea“. Am considerat şi considerăm că memoria şi identitatea ţăranului român, prezente în MTR – datorită autenticităţii prezentării, muzeul a fost premiat ca Muzeul European al Anului –, nu au nimic în comun cu homosexualitatea. Prin aceasta se încălca statutul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, care la Art. 5 specifică: „Muzeul este organizat astfel încât să armonizeze activităţile unei instituţii muzeale cu acelea ale unui centru de cercetare etnologică“, iar la Art. 6, obiectul de activitate cuprinde: „cercetarea, prin metodele etnologiei, a culturii ţărăneşti trecute şi recente, protejarea patrimoniului muzeal; expunerea şi prezentarea, în expoziţia permanentă şi în expoziţii temporare, a patrimoniului pe care îl deţine“ şi alte activităţi ce ţin de patrimonial cultural naţional românesc. Promovarea de către Muzeu a unor evenimente de ţin de Mişcarea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) conduce la încălcarea flagrantă a statutului, cu grave consecinţe pentru imaginea instituţiei, repetam, incompatibilă […]
Foarte buna interventie, Iona. Si pentru ca intre filmul cu evidenta tenta propagandistica si dezbaterea de idei s-a cam pus semnul egalitatii. Sunt asadar doua lucruri diferite. La o astfel de dezbatere ar trebui invitati specialisti din varii domenii (istorici, etnologi, psihologi, filozofi) reprezentanti ai drepturilor omului si ai societatii civile, preoti. O astfel de dezbatere ar putea avea loc chiar la MTR. Daca in anii 90 in acest muzeu s-a organizat Conferinta laicatului ordodox, eveniment important dupa evenimentele din Decembrie 1989, cand patriarhul Teoctist a fost contestat in strada, nu vad de ce nu s-ar putea organiza azi o dezbatere pe aceasta tema a homosexualitatii, tocmai pentru ca implica: familia, copiii, traditia, credinta, laicizarea, democratia, drepturile si libertatile fundamentale.
Sa nu uitam nici de jurnalisti. Fara ei nu avem democratie.
Bun. Am inteles, reprezentanti ai tuturor punctelor de vedere s-au exprimat. Cine ia initiativa organizarii unei dezbateri publice pe tema LGBT, a situatiei acestor oameni in Romania si a actiunilor organizate de ei (de afirmare a drepturilor personale si/sau bruscand, limitand afirmarea drepturilor personale ale altora. Ca asta au afirmat opozantii, fie ei moderati, fie mai violenti in limbaj.)?
Inainte ca insitutii publice sa ofere din spatiul lor (si el public) pentru promovarea manifestarilor culturale (sau mai putin culturale) ale uneia sau alteia din parti, nu ar fi mai nimerit sa se organizeze o discutie la care sa participe si publicul larg, eventual viitor consumator al acestor expresii culturale? Din ’90 incoace ne vaitam ca nu exista o comunitate civila, ca nu ne cultivam spiritul civic, ca la noi discutiile sfarsesc invariabil in huiduieli. Pai sa ia vreo onor institutie – sau chiar revista – initiativa de a organiza o dezbatere „ca la carte”! Cu asumarea deplin constienta a promisiunii de a acorda in mod echitabil spatiu de exprimare tuturor opiniilor si tuturor actelor artistice sau manifestarilor de alt tip, menite sa sprijine un punct de vedere sau altul.
De ce e nevoie de acest lucru? Pentru ca Romania va fi pusa in curand sa hotarasca daca va recunoaste sau nu drept legale casatoria intre persoane de acelasi sex, precum si adoptia de catre un astfel de cuplu. Sau alte practici, precum cea a mamei purtatoare. Francezii au iesit pe strazile Parisului pentru a protesta impotriva legalizarii acestui tip de adoptie. Si nu au fost deloc putini. Va rog sa consultati presa recenta. Si acolo chiar ca se vorbeste despre secularizare!
Am citit pareri ale psihologilor care sunt impartite: unii spun ca un copil poate creste normal inconjurat de dragoste, indiferent daca are doi „tati”, pe cand ceilalti afirma ca acest context familial ar marca in mod negativ personalitatea in formare a copilului. Putem declansa o dezbatere serioasa pe tema aceasta? Macar de dragul informarii publicului. Discutand, foarte important, cred eu, despre cazuri concrete. Care ar sustine si o teorie, si pe cealalta. Discutand cu oameni concreti, care se confrunta cu acest tip de probleme.
Cine ar putea modera aceasta discutie pastrand echidistanta?… Mi se pare foarte dificil. Dar mi se pare si o provocare.
Cred ca societatea romaneasca are nevoie de mai multa informatie, pentru ca indivizii sa poata hotari singuri ce cred. Desigur, informatie data spre „mestecare” in mod individual, mai intai, si apoi „deja mestecata”, prin intermediul unor filme de clasa R!
O parte din romani pot fi cu adevarat homofobi (e dreptul lor, traim in democratie. Daca se limiteaza la o simpla atitudine.). O alta parte crede ca lgbt constituie subiectul unei propagande destul de agresive in ultimul timp (as fi tare doritoare sa urmaresc o dezbatere pe aceasta tema!). Un procent important este prost sau precar informat (din pacate, astazi abundenta de informatie nu e un garant al informarii, ci un risc de manipulare. Discernamantul e o floare tot atat de rara pe cat e de necesara). O mare parte a populatiei e mai degraba indiferenta. Iar un procent se teme de prozelitism. Pare ilar, dar se teme, e o frica explicabila, cred. Sa discutam putin si pe aceasta tema…
De ce e nevoie de o dezbatere? Pentru ca exista, probabil, cazuri de discriminare pe care ar trebui sa le cunoastem. Pentru ca, pe de alta parte, riscam sa calificam drept „fundamentalisti” sau „legionari” un numar insemnat de cetateni care ar fi avut argumente de bun-simt pentru alegerea MTR spre promovarea LGBT. Desigur, mai ales online, „talibanii” de acest tip exista, asa cum exista si simpatizanti ai lui Dan Diaconescu, asa cum exista si telespectatori fideli ai divertismentului tamp difuzat seara de seara pe diverse posturi tv, care refuza sa consume informatie reala.
Si, pentru a cita tocmai un principiu crestin, mi-as dori ca orice eventuala dezbatere sa se desfasoare cu deschidere de suflet, fara nevoia, atat de frecventa astazi, de autoindreptatire cu orice pret.
‘pupat toti piata endependenti.’