Comunismul rezidual
- 02-03-2006
- Nr. 310
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 1 Comentarii
Ne-am iluzionat multi dintre noi, incepind din decembrie 1989, ca toate atrocitatile, tot absurdul si toata mizeria umana, scoase la iveala in cinci decenii de regim comunist, vor fi dezvaluite si, odata cunoscute, ne vom putea scutura de zgura adunata pentru a merge mai departe, cumva renascuti prin sacrificiul unor oameni tineri. Ne-am iluzionat apoi, in 1996, dupa aproape sapte ani de tranzitie confuza, ce semana, adesea, cu reintoarcerea intr-o alta „tranzitie“, aceea tragica din anii ’50, ca normalitatea este totusi posibila, ca schimbarea lumii depinde de noi, uitind de multe ori ca pentru a schimba lumea e nevoie sa ne schimbam, in primul rind, noi insine. Dupa alegerile din 2004, capacitatea noastra de autoiluzionare, desi serios afectata de esecurile anterioare, a reinceput, timid, sa functioneze, in pofida tuturor reziduurilor de trecut care ne-au impiedicat si ne impiedica, inca, sa vedem limpede realitatea din jurul nostru. Imi aduc foarte bine aminte cum, in 1990, aproape simultan cu protestele vehemente ale societatii civile impotriva comunismului si a Securitatii comuniste, au inceput sa circule, tot mai insistent, afirmatii de genul „nu puteam incrimina patru milioane de comunisti“ sau „din patru romani, trei erau informatori sau colaborau, intr-un fel sau altul, cu Securitatea“. […]
„Oricit de paradoxala ar putea sa para o asemenea afirmatie, la saisprezece ani de la caderea comunismului, sintem cu totii prizonierii acestui comunism rezidual, a carui amprenta se regaseste in toate domeniile vietii publice autohtone”
Este de apreciat rabdarea cu care scrieti astfel de articole, dar eu cred, si sper ca nu o sa ma intrebati cati ani aveam atunci, ca nu era cazul sa va iluzionati prea tare, deoarece foamea, frigul, bataia de joc, autobuzul inghesuit nu erau deloc iluzii. Nu veti produce niciodata vreo schimbare pentru ca nu simtiti schimbarea ca pe un lucru necesar ci ca pe o intorsatura semantica, ca pe o floare la palarie, ca pe un dichis care va alimenteaza stiloul. Probabil ca dintr-un motiv sau altul nu ati experimentat decat in imaginar criza vechiului sistem, insa, inca o data, un articol scris e mai bun decat nici un articol, asa ca n-aveti decat sa mai scrieti, in fond sunteti inofensiva, iar eu voi mai accesa siteul acesta cine stie cand.