COSMOPOLIS. Fascinaţiile Unite ale Americii
- 15-01-2009
- Nr. 457
-
Călin-Andrei MIHĂILESCU
- Rubrici
- 1 Comentarii
De-a lungul Marelui său Canion protestant, America e fascinantă prin dubla ei faţă: cea mai liberală ţară din lume şi cea mai fundamentalistă, sau, în altă ordine, definită de Leonard Cohen, „the country of the best of the worst“. America trăieşte din tensiunea care a fondat-o şi prin care se întreţine: aceea dintre liberalism şi fundamentalism. Acestea simplifică şi ordonează coexistenţa complicată a celor două logici dominante ale modernităţii – a democraţiei şi a capitalului. Pe de o parte, America este eliberatoare şi nepăsătoare (faţă de alţii, de gust, de şoapte, ori de lipsa sa de simţ istoric). Pe de alta, fascinaţia sa vine nu doar din strivitoarea putere poli-econo-mili-mitologică cu care se făleşte, ci şi din dorinţa lumii de a se lăsa fascinată. America e un „freak show“, e femeia cu barbă, e distracţia lumii, e elefantul de titaniu, vulturul sponsor al viitorului şi jongleurul cu picioare galbene de Michelin. America ne ia gura pe dinainte. Mereu la război, ca la război, Statele Unite sînt pe cît de reale, pe atît de ideale: reale pentru că invită să fie văzute, ascultate şi imitate; ideale, pentru că atrag spre nu a se lăsa duplicate. Acest echilibru traduce fascinaţia neîncercănată […]
…dar n-am inteles mare lucru din articol.
Citeva corectii:
1. Cheney, nu Cheeney
2. Condoleezza, nu Condoleeza
3. Trei presedinti ai S.U.A. inaintea lui G.W. au pronuntat „nucular” in loc de „nuclear”: Eisenhower, Carter si Clinton (super-educat). Sunt dictionare (Merriam Webster) care-l accepta ca varianta legitima.
Ce are asta cu inteligenta lui Bush? Tipul nu e un „intelectual”. Nu-i place sa citeasca. Ei si?
Buna judecata politica n-are nimic de-a face cu „intelectualismul”. Truman si Carter erau paysani…
Fereasca-ne Providenta de un presedinte-filozof. Obama trece drept intelectual printre jurnalistii romani; in America categoria asta e infinit mai restrinsa, si in general antipatica chiar si celor care s-ar putea considera intelectuali. Mi-e imposibil sa-i vad pe Antonin Scalia sau Roberts sau Thomas Sowell sau raposatul Stephen Jay Gould sau pe Hitchens sau Posner sau Kimball sau Camille Paglia recunoscindu-se ca „intelectuali”. Li s-ar parea o fanfaronada de prost gust.