Credinţă, inerţie, mondenitate şi un iepuraş ghiftuit
- 09-05-2008
- Nr. 422
-
Doina IOANID
- Editorial
- 3 Comentarii
Pentru mulţi români, sărbătorile s-au transformat treptat, după anii ’90, într-o distracţie lipsită de orice substanţă religioasă. Mai ales Crăciunul şi Paştele au devenit simple pretexte de a-ţi lua liber, de a pleca în vacanţă, de a te „simţi bine“, adică de a face shopping, de a te îmbuiba şi de a bea non-stop, eventual de a socializa. Printre reclamele seducătoare şi anunţurile cu reduceri substanţiale, care la faţa locului se dovedesc a fi de fapt insignifiante, din cînd în cînd, reclame la pastile împotriva indigestiei, medici care apar pe posturile de televiziune şi îndeamnă la cumpătare. Şi asta an de an, într-un ritual care a pierdut cu totul din vedere semnificaţiile profunde ale acestor mari sărbători creştine, un ritual care nu are nimic de-a face cu tradiţiile româneşti, de care facem atîta caz, pe care le dăm cu atîta sîrg la export. Într-o lume sărăcită, debusolată, fără repere morale, sociale şi culturale, societatea de consum a găsit un teren propice. Mirajul bunăstării îi face pe români să cheltuiască tot mai mult, să lase sume imense în supermarketuri, chit că rămîn lefteri după aceea. E poate şi un efect al lipsurilor din anii comunismului, dar şi o confuzie a […]
Sarbatorile religioase sunt, de fapt, la origine, suprapuse peste sarbatori pagane, cu o ritmicitate de 2-3 luni, marcand, in primul rand, necesare nevoi de fireasca odihna.
Lor li s-a suprapus, mai apoi, consumismul lumii capitaliste (confruntata in 1929-1933 tocmai cu o criza de supraproductie din care a tras invatamintele de rigoare!) si mesajul religios interfereaza cu abundenta societatii de consum. Nu este nimic de facut, deocamdata, atat timp cat in Romania, de pilda, Biserica este la fel de duala in comportamentul ei in probleme ce tin de moralitate si respectarea cu strictete a unor principii sacre.
O natie fara repere clare, ca cea romana astazi, nu ierarhizeaza corect nici invatatura crestina, nici valorile morale si nici respectul fata de norma.
De aceea, consumul e cel mai vizibil. Simplu si corespunzator unei cresteri evidente a nivelului de trai. Atat!
Am ajuns sa-mi fie greu sa ma duc de sarbatori la biserica, cand vad cati indivizi se duc acolo doar pentru a-si etala valori materiale, inele, cercei, si pentru a povesti in timpul slujbelor. Romanii se duc mai mult la biserica si se roaga pentru salarii mai bune, sanatate, ca s-au umflat de E-uri, dar si pentru a fi vazuti.
… s-a ales praful de Sarbatori! Pe mine „pregatirile” si goana dupa „cumparaturi” a rudelor, a cunoscutilor ma imbolnavesc de-a dreptul. Dar cum sa le spui ca sint ingrozitor de „materiali”, fara sa te ia drept nebun si asocial? In lumea noastra, Sarbatorile au devenit prilej de imbuibare, de chefuri grotesti. Hmm, inca nu mi-am revenit dupa Paste… complet necrestina , ajung atunci aproape sa-mi urasc familia…