Creştinul cumsecade?
- 26-09-2014
- Nr. 741
-
Tereza-Brînduşa PALADE
- OPINII
- 3 Comentarii
Rugăciunile Psalmiştilor invocă ajutorul Domnului nu doar în dificultăţi ce sînt efectul propriilor lor fărădelegi, ci şi împotriva „nelegiuiţilor“ care îi asupresc, îi batjocoresc sau îi vorbesc de rău pe cei lipsiţi de apărare. E vorba de rugăciunile unor oameni istoviţi şi împovăraţi, care găsesc totuşi puterea să I se adreseze lui Dumnezeu cu încredere şi speranţă, plîngîndu-I-se de violenţa, viclenia şi cruzimea prigonitorilor lor. Şi-a pierdut oare acest mesaj întreaga lui semnificaţie pentru un creştin? Este oare sfatul evanghelic de a nu-ţi judeca aproapele o interdicţie implicită de a mai gîndi în aceşti termeni? Ar trebui precizat mai întîi că Psalmiştii care I se plîng lui Dumnezeu împotriva asupritorilor lor nu se referă la nişte păcătoşi asemănători vameşilor căiţi din Evanghelie care Îl întîmpină pe Isus cu braţele deschise, şi nici nu se află în aceeaşi situaţie ca femeia adulteră ameninţată cu lapidarea, faţă de care Isus manifestă o protectoare milostivire. E vorba de „nelegiuiţi“ ce arborează impenitent o răutate crudă şi gratuită şi care, în plus, prosperă şi se bucură de apreciere şi recunoaştere socială. Prigonitorii de acest fel se numără printre „oamenii zilei“, sînt „modele de succes“ pentru mulţi, neavînd, în plus, nici o intenţie de convertire. […]
Exista un singur Dumnezeu, dar exista un singur „Dumnezeu al evreilor” dupa cum exista un singur”Dumnezeu al crestinilor”.
In Psalmi apare „Dumnezeul evreilor” un Dumnezeu manios si razbunator, nu cel „cunoscut” de credinciosii crestini-„Dumnezeul crestinilor”.
Cine citeste azi psalmii are in fata ochilor traducerea intr-o limba moderna a textului original scris in ebaica sau greceste.psalmii fiind „in parte „resemnificati” de traditia crestina, intr-o buna traditie exegetica” scrie doamna Palade.
E greu insa sa nu pui in balanta textul „original” si comentariile, ” exegeza”, „resemnificarea” lor!
Psalmii au fost intr-adevar scrisi de autori evrei, fiind insa in parte resemnificati de traditia crestina, intr-o buna traditie exegetica. Detalii mai ample despre relectura crestina a Psalmilor (realizata, conform evanghelistilor, de insusi Isus Cristos) se gasesc in cartea lui C.S. Lewis, „Meditatii la Psalmi\” (Humanitas, 2013) la care am facut referire si in articol.
TBP
Psalmi, psalmisti, crestini.
Poate n-ar fi rau sa se mentioneze totusi ca psalmii sunt opera evreilor, la vremea ceea necrestinati.