Cultura bate criza!
Sorin ALEXANDRESCU în dialog cu Carmen MUŞAT
- 22-10-2010
- Nr. 547
-
Carmen MUŞAT
- Actualitate
- 7 Comentarii
Despre un ciclu de conferinţe avîndu-i ca invitaţi, în 2010, pe George Banu, Mihai Măniuţiu, Andrei Pleşu, Hayden White şi Solomon Marcus Un nou proiect cultural îmbogăţeşte oferta de evenimente a acestei toamne. Începînd din 28 octombrie, de la ora 18.00, aula Bibliotecii Centrale Universitare va găzdui o serie de conferinţe al căror scop declarat şi asumat de organizatori este restaurarea ideii de valoare. Sub titlul generic „Cultura bate criza!“, Sorin Alexandrescu – iniţiatorul acestui proiect – va avea ca parteneri de dialog personalităţi de prim rang ale culturii contemporane. Dragă Sorin, într-o lume care pare să se afunde tot mai adînc într-o criză economică gravă, efect al unei şi mai ample crize morale, propunerea ta sună provocator şi tonic: Cultura bate criza! E posibil, oare să contracarezi efectele devastatoare ale crizei printr-o ofensivă culturală sau eşti un optimist incurabil? Cum ai ajuns la această formulă? De ce acum? Nu ştiu dacă sînt un optimist, dar sînt sigur un incurabil! Nu pot trăi doar scriind, sau ţinînd cursuri, am nevoie de un proiect social, probabil pentru că nu mă pot închide în opoziţia privat versus public şi caut mereu forme de mixaj. Sloganul, recunosc, sună provocator, deşi mi-a […]
Ne-a fost dat s-o aflam si pe asta: intervievatoarea comenteaza chiar din prima sa intrebare adresata d-lui S.A. ca actuala grava criza economica ar fi ,,un efect al unei si mai grave crize morale”. Nici vorba ! Cauzele rezida, o spun specialistii, in mecanismele obiective ale economiei de piata, guvernata de legea profitului, supraconsumismul, dezechilibrele financiare produse de politica bancara si alte dereglari mai mult sau mai putin ciclice intervenite in evolutia economiei la scara globala.
Vă mulţumesc pentru receptivitate, dna. Lisa, dacă despre postarea mea este vorba.
Acum, explicaţi-mi, şi dv.,vă rog, dna. Violeta, cum se scrie corect: Vântu, sau Vându ?
in fine o idee de milioane! felicitari!!! gandirea, constiinta propriei valori raportandu-te la ceilalti, legatura dintre cultura si mediul social, psihologia fiecarei generatii in context personal si european este cheia succesului spre comunicare si progres cu parfum de forta independenta.
E mega-şopârla aia monstruoasă, care creşte pe insulele Discovery
comentarii delicioase, ca de obicei! Dar, ce inseamna „varan”? Am cautat in DEX dar… degeaba!!!! Va rog din suflet, explicati-ne si noua, astia care nu stim pasareste…
Cum nu medicul vindecă o infecţie ci antibioticul, nici moralistul nu poate rezolva o problemă de genetica moralei. Mutaţia de la un tip de colectivitate la altul impune şi transferul percepţiei etice. De la “să nu-ţi ucizi fratele Abel”, prin “…nici cosangvinul”, “…nici concetăţeanul”, “…nici pe cel de altă credinţă sau rasă”, până la ” să nu stingi viaţa nici unei fiinţe” – tot atâtea morale. Şi nici una generală, definitivă,! Altfel, chiar imorală,morbidă, dacă n-o aplici colectivităţii în care s-a format ca schelet şi a rezemat-o. Entelehist, dualismul folkloric, maniheismul a ridicat lumea pe stâlpii principiali ai binelui şi ai răului; sistemist, raţionalismul pe bârnele aristotelice ale noncontradictorialităţii, nederivabilităţii şi suficienţei valorilor – pe corectitudinea sistemică, numită astăzi politică. Impropriu, parasistemic, prin adăugarea prieteniei,( dragostei/iubirii) setului valoric adevăr-bine-frumos, umanismul creştin fu lesne degenerat de substituţia iubirii de semeni cu lupta şi ura de clasă. Dacă astfel s-a prăvălit geometria spiritualităţii, nimic n-ar fi mai greşit decât o restaurare a arhitecturii raţionaliste, când masivitatea şi complexitatea colectivităţii europene impun nu numai grinzi mult mai rezistente ci şi altă soluţie constructivă, altă geometrie. Trebuie să reinventăm binele, cum să putem convieţui, dacă nu globalist, cel puţin în pielea Europei