CULTURA& CONSUM. Ciocolata si virtutate

  • Recomandă articolul
In filmul Chocolat, cel in care Juliette Binoche, o metisa cu vocatie de prostituata sacra, converteste un orasel de bigoti francezi la hedonism, simburele intrigii consta in interdictia de a minca ciocolata in postul Pastelui. Un drog, in stare sa-i atite si pe sfinti; o potiune a dezmatului, mai carnala decit carnea si, totusi, mai distilata ca alcoolul; o adevarata otrava pentru omul virtuos… – cam asta ar semnifica pentru catolicul francez de rind, ciocolata… in film cel putin. Dar in Romania ortodoxa de dupa 2000, constiinta credinciosilor e scutita de framintarile personajelor din film. Una dintre cele mai ingenioase traznai de marketing, care a golit efectiv rafturile raioanelor de ciocolata in postul Craciunului, a fost aplicarea pe ambalajele batoanelor de ciocolata amaruie a unei buline adezive cu mentiunea „ciocolata de post“! Ei bine, da: ciocolata aceea inchisa la culoare (zisa si dark in jargonul bransei), cu concentratie maxima de cacao, renumita tocmai pentru proprietatile afrodisiace aparte, o adevarata moara de hormoni, este ingaduita, daca nu chiar recomandata, de crestinismul danubiano-pontic in zilele de reculegere si mortificare ale ajunarii. Ce-i drept, pe abtibildul cu pricina, nu aparea si girul vreunei autoritati ecleziale, dar sa nu ne miram daca, in posturile […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.

object(WP_Term)#12883 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }