Cutia cu oglinzi
- 24-12-2010
- Nr. 556-557
-
Peter Dan
- Actualitate
- 8 Comentarii
Mă descopăr în faţa noii constituţii Mă înclin în faţa noii revoluţii. Cad în genunchi şi mă rog Să nu fim înşelaţi încă o dată. The Who Membrul-fantomă este un fenomen cunoscut în unele cazuri de amputare: senzaţii de durere, cîrcei sau mîncărime persistă în membrul inexistent. Marele neurolog Ramchandran a inventat un tratament deosebit de ingenios al acestei probleme: cutia cu oglinzi. Pacientul îşi introduce braţul existent în cutie, dar vede în oglindă braţul amputat. Cînd pacientul este îndrumat să-şi folosească ambele braţe într-o mişcare similară cu dirijatul unei orchestre, creierul său produce o fuziune a senzaţiilor vizuale şi kinestezice: pentru că îşi simte braţul şi-şi vede celălalt braţ, are iluzia că ambele sînt intacte. Iluzia rezultă, în mod paradoxal, din dispariţia mebrului fantomă şi a senzaţiilor neplăcute asociate cu acest fenomen. Spre deosebire de cutia neagră, în cazul căreia cunoaştem ceea ce intră (input) şi ceea ce iese (output), şi facem inferenţe despre procesul de transformare, principiul cutiei cu oglinzi este clar. Cutia cu oglinzi funcţionează prin crearea unei iluzii de întregire, schimbînd dreapta în stînga sau invers, şi reprezintă o metaforă potrivită pentru evoluţia culturală şi politică a unor grupări importante de pe meleagurile noastre. Cetăţenii […]
Intrebarea este cati din cititorii Observatorului sunt din „tabara” dimpotriva… Daca cumva dl. Toma se regaseste intre cei care au un „alt punct de vedere” ii sugerez sa puna mana pe pana electronica si sa nu se sfiasca in al exprima. De mare interes, cu siguranta.
Ar fi interesant daca revista ar include articole care sa prezinte si alte puncte de vedere, nu doar opinii situate in aceeasi tabara.
E bine să ne dăm seama de toate lucrurile astea.
Sincer, vreau soluții.
Vorbe, vorbe, de preferință într-un limbaj cât mai intelectualizat și mai puțin accesibil ca doar acei puțini intelectuali care mai citesc astfel de publicații să le priceapă și ghici ce, să zică „da, domnule, aveți dreptate”. Și atât
Vorbe, vorbe, vorbe, vorbe.
Recunosc, nici eu nu sunt cine știe ce breaz(sunt student).
Doamne ajută să facem ceva. Nu doar să vorbim.
Romania MARE – Bulevardul Victoriei Bucuresti
Diferenta dintre Istoria Romăniei si Istoria Romănilor…
Căt timp mai folosesc romănii din „ rezistenta prin cultură“ – Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu si altii….in dezbaterile publice notiuni cetoase…nereflectate si bazate pe miturile unui Stat National UNITAR…
Plecănd de la faptele, de la evenimentele istorice in contextul european 2010….
cum este discutat in anul 2010 la Bucuresti…
Declaratia de Război 1916 Bucuresti – Regele Ferdinand- primul războiul mondial …
o catastrofă a Europei in ansamblu cu Bucurestiul 1916 ca aparticipant voluntar…
Romania Mare – Stat National UNITAR
Legea Romănizare 1941 – Antonescu, eliminarea evreilor
Soldati treceti Prutul 1941 – războiul de intregire
Deportarea, expropierea etnică a sasilor si svabilor in ianuarie 1945
NATIUNEA Ceausistă – vănzarea pe devize si eliminarea sasilor si svabilor din RSR
Stat NATIONAL Unitar Romania Mare….
care cuvănt romănesc e clarificat in anul 2010 pentru romăni in dezbatera publică, ….
nu pentru cei eliminati din Romania, din Istoria Romăniei,… evrei, sasii, svabii…
dezbaterea publică de azi la Bucuresti ii priveste in primul rănd pe romănii de azi…. cu cuvinte care nu au fost murdărite cum spune oficial Gabriel Liiceanu la Bucuresti 2010…
rămine intrebarea –
cum poti să fii acasă in Romănia dacă nu esti sigur de viata ta… Herta Müller in anul 2010 la adresa celor din „ rezistenta prin cultură“ – Nicolae Manolescu, Gabriel Liicesnu, Mircea Cărtărescu si altii..
care sunt răspunsurile la intrebări din 2010…Bucuresti
Un nou articol al lui Peter Dan, o alta o serie de intrebari… Ma opresc la cateva. Care este gradul de lasitate acceptabil pentru un om? Dar de minciuna? Dar de egoism?
Probabil ca aproape fiecare este sau a fost un pic (cel putin) las, mincinos sau egoist. Pe de alta parte, avem o nevoie puternica de acord cu noi insine si privim acele situatii ca pe niste slabiciuni. Dar ele pot deveni orori sociale, cum dovedeste istoria atat de des!
Oricat de greu ne va fi, cred ca se poate incepe prin a fi constienti ca suntem responsabili de ceea ce facem. Macar de acum inainte!
La multi ani Peter Dan si cititorilor tai!
sa va felicit, inca o data, o fac cu mare placere si… astept, ca de fiecare data, colaborarile dvs.!
Analiza dlui Peter Dan provocata de sanctiunea CNA – mai mult decat binevenita, as spune acut necesara, de multa vreme scadenta. Extinzand problema la viata politica romaneasca contemporana „confuzia” dintre comunism (extremismul de stanga) respectiv fostul comunism-reevaluat in agresiva extrema dreapta si social-democratie e un fapt neindoielnic existent in societatea romaneasca de azi. Procentul de „confuzie” e nedefinit, tot astfel cel intentionat, adica de „buna credinta”. Ce ne facem?
perfecta dreptate, atat dvs. cat si dl. Ion Vianu, in interventia d-sale din acest numar.