Dacă ar fi trăit Hannah Arendt…
- 19-03-2010
- Nr. 517
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 15 Comentarii
Imediat după ce rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost validate, viaţa noastră publică, departe de a se „aşeza“, a cunoscut o efervescenţă comparabilă, ca intensitate, cu „neaşezarea“ perioadelor electorale. De departe, fenomenul cel mai îngrijorător – dar şi cel mai relevant pentru o eventuală „fiziologie“ a politicianului contemporan – este traseismul politic, legitimat la cel mai înalt nivel prin invitarea „independenţilor“ la consultările de la Cotroceni, privind reforma constituţională. Precum Cicikov, straniul personaj gogolian, pornit să-şi construiască un simulacru de avere prin cumpărarea de suflete moarte, domnul Boc, împins de la spate de preşedinte, se străduieşte – cu folos, ce-i drept – să alcătuiască o majoritate parlamentară cu ajutorul traseiştilor politici. Este o acţiune ce discreditează nu doar concepte precum „democraţie“, „doctrină“ sau „ideologie“, ci şi sensul unor cuvinte ca „independent“ şi „independenţă“. Dar cine să sancţioneze o atît de evidentă fraudă semantică, permanenta răstălmăcire la care sînt supuse astăzi cuvintele şi conceptele, cînd cei care s-au autointitulat conştiinţe ale naţiei, răspîndiţi în poziţii-cheie în instituţii de stat, în Administraţia prezidenţială sau în aparatul guvernamental, au devenit propagandiştii de serviciu ai noului conformism care, la Bucureşti, se întinde ca o mîzgă? Paradoxul pe care-l pun în evidenţă discursurile publice ale unor […]
Doamna Carmen Musat profita de faptul ca poate scrie undeva si,culmea,poate fi citita de unii! Nu este credibila si nici rationala! Doamna se situeaza intr-o lume pe care nu o traim iar pe cea reala nu o intelege! Daca simpatizeaza cu niste persoane politice este libera la optiuni si pareri dar nu este indreptatita la catalogari si infierari! N-as parafraza pe cineva zicand: SA-TI FIE RUSINE CARMEN MUSAT! dar as ruga-o sa scrie despre fluturi si flori asigurand-o ca ar avea credibilitate si succes! Va iubesc,scumpa Doamna!
Probabil ca ati auzit si poate chiar l-ati citit pe Dan Petrescu, jurnalistul ironic si comic care de 20 de ani scruteaza lumea intelectuala romaneasca cu luciditate. Eu l-am descoperit de o saptamana. Cartile sale se vand ieftin la Anticariate. Astazi nimeni nu zice nimic de Dan Petrescu. Un embargo bucurestean pluteste pe numele lui. Ni se reaminteste de pe unele coperte ca l-ar fi sprijinit pe debuntantul de la inceputul anilor ’90 Patapievici. In rest nimic. Dan Petrescu e un nomina odiosa pentru clicile bucurestene. E tragic ca ce sustineti Dvs. aici, de un an, doi incoace mai energic, adica o critica a unor intelectuali fruntasi care au dezamagit, se gaseste profestic parca in cartile lui Dan Petrescu de acum 4-10-15 ani. Poate ar trebui sa il citim pe acest erudit pamfletar, ironist a la Montherlant. Nu ar strica din cand in cand. Doar l-a tradus pe Culianu si mai nou pe Onfray.
Platon si Aristotel sunt… cum sa va spun, specialitatea d-lui Andrei Cornea! Ce-ar fi sa-l „vizitati” pe site-ul 22 si sa-i comunicati parerea dvs. despre „invocarea” filosofilor, mai mult sau mai putin moderni?! Sunt convinsa ca va fi cuprins de incantare!!!
@domnul sau doamna cu \”pace voua\”: puteti sa-mi spuneti de ce pe revista \”22\” nu scrie \”organ al PDL\”, desi face o propaganda desantata pentru acest partid? Nu fii ipocrit, nobody!
excelent, ca de obicei doamna…
insa, sper ca sunteti perfect constienta ca acest articol l-ati scris pentru noi, cititorii observatorului cultural, si nu va-ti gandit sa le aruncati manusa intelectualilor cu constiinta de carton si confetti portocaliu… ar fi inutil…
IT’S LIKE PLAYING MOZART TO A FROG
Sunteti foarte simpatic, stimate domn… atat de simpatic incat daca as sti unde, as veni neintarziat sa va prezint cartea mea de identitate… Nu de alta, dar ca sa puteti dormi linistit, macar din acest punct de vedere… In rest, era vorba despre Hannah Arendt ale carei carti vi le recomand cu toata caldura! Pe urma vom putea discuta. Astept oricat!!!
In rest, va informez ca am depasit de mult varsta cand mi se putea spune \”sa stau in banca mea\”! Si nu, nu fac parte din casa de avocatura pe care o pomeniti. Din pacate. Sunt medic dar, iarasi din pacate, nu de specialitatea care mi-ar ingadui sa va pot veni in ajutor…
Dupa invocarea Hannei Arendt in sprijinul punctului dvs de vedere, asteptam si sustinerea lui Platon si Aristotel.
Le multumesc tuturor celor care, citindu-mi editorialele, simt nevoia sa le comenteze critic sau favorabil. Cum nu-mi arog merite inexistente – cu atit mai putin pe acela de a avea dreptate in absolut – sint perfect constienta ca nu sint infailibila, dupa cum nimeni nu este infailibil, desi unii dintre actorii nostri politici si culturali isi aroga meritul infailibilitatii. Nu neg ca orice optiune politica poate fi infirmata si ca motive de dezamagire avem la tot pasul. Cred ca un intelectual autentic refuza sa se lase anexat la „carul triumfal” al puternicilor zilei, refuza sa inchida ochii atunci cind intelege ca dincolo de retorica de partid minciuna e atotputernica. Imi doresc sa avem politicieni care sa dispretuiasca lingusitorii si sa aprecieze spiritul critic – cred ca doar atunci vom avea o sansa de schibare reala. Mi se pare ca cei care isi folosesc inteligenta pentru a tese perdele de ceata sint mai vinovati decit politicienii corupti. Recunosc ca nu ma intereseaza functiile publice, nu imi doresc bani publici si nu ii respect pe cei puternici doar pentru ca ocupa – temporar – functii publice. Decembrie 1989 m-a lecuit de frica de a rosti adevaruri in spatiul public si nu ii pot intelege si cu atit mai putin nu-i pot respecta pe cei care se pun benevol in slujba puterii, indiferent cine ar reprezenta puterea. Hannah Arendt vorbea despre banalitatea raului si despre pericolul real pentru democratie pe care il reprezinta alianta dintre plebe si elite. Daca privim la ceea ce s-a intimplat in campania electorala si continua si acum – la melanjul de manelisti si de intelectuali „anticomunisti”, la alianta intre OTV si GDS – e firesc sa te intrebi ce se petrece si cum e posibil sa se stearga incompatibilitatile intre aceste categorii aflate la antipod. Nu cred ca exista vreun partid politic perfect, nu imi fac iluzii ca, odata ajuns la putere, PNL nu ar fi in situatia de azi a PDL – dar cred ca tocmai de aceea e necesar ca intelectualii sa-si pastreze luciditatea, sa refuze partizanatul politic si sa refuze sa devina propagandisti ai unui partid sau ai unui personaj politic. A spune ca in curind vom avea partidul 1 si partidul 2, ca nu vor mai conta doctrinele si orientarile este ipocrit si absurd cita vreme ni se repeta intruna ca un singur partid reprezinta dreapta. Daca intr-adevar nu vor mai conta orientarile (dreapta-stinga) atunci de ce atita efort de a teoretiza noua scoala de gindire a dreptei?
Am mai spus-o si in editoriale si pe forum – nu cred ca Mircea Cartarescu si Andrei Plesu pot fi citati alaturi de Mircea Mihaies, H.R. Patapievici sau Vladimir Tismaneanu. Sint oameni liberi, neinregimentati politic, care pot avea orice optiune politica doresc. Nu cred ca putem fi considerati vinovati pentru o optiune politica sau alta. In fond, acum, dupa ce a izbucnit in presa scandalul Catalin Voicu, nu stiu daca Mircea Geoana ar fi fost o optiune mai buna decit Traian Basescu. Dar mi-as dori sa traiesc intr-o tara in care anticoruptia sa nu aiba culoare politica si sa nu fie folosita doar pentru scoaterea din joc a adversailor. Traseismul politic face posibila mafia transpartinica si, oricit de mult v-ati stradui, domnule Nimeni, sa ma/ne convingeti ca traseismul este un fenomen benefic, nu veti reusi decit sa va dovediti partizanatul si oportunismul.
Intoarceti-va, doamna Musat, la ceea ce va pricepeti cu adevarat, adica la literatura! Editorialele politice nu-s de dvs.
Articolul dnei CM nu are ce cauta, cred, in OC unde astept sa citesc puncte de vedere nonpartizane, principii democratice, de educare a celor care nu au timp sa citeasca literatura politica. Stiam ca OC accepta punctul de vedere postmodern, bazat pe holism, eclectism, fuziuni, stergerea diferentelor specifice etc. Dna CM deplange traseismul politic (pe care il vede doar intr-un singur sens) dar nu emite ipoteza ca asta este l’esprit de notre temps, respectiv in era globalizarii nu mai avem accentul pe diferente specifice, ci pe elementele unificatoare, similitudini. De aceea, nu vom mai vedea partide clar de dreapta si de stanga, ci doar declaratii de dreapta si actiuni de staqnga sau viceversa. Denumirile nu mai spun mare lucru. Se va ajunge probabil la situatii in care vom avea Partidul nr 1, nr 2 etc. Fieacre a face o lista de obiective ierarhizate si prioritizate iar votantii vor alege in functie de aceste promisiuni. Alesii vor trece de la o promisiune la alta, fara emotii morale sau procese de constiinta, pur si simplu pentru ca acestea sunt mereu asemanatoare. Va ramane de pomina pentru istoria postmoderna actuala a Romaniei pozitia lui Geoana: la ine[utul campaniei era net impotriva cotei unice, spre vinal (orientat dupa cum batea Vantu) a declarat ca este pentru cota unica… Si nu este singurul exemplu. In schimb, infierarile dnei CM la adresa neprietenilor sai politici nu au ce cauta intr-o revista pe care nu scrie Organ al PNL. Sintagme de genul „frauda semantica”, „rastalmacirea unor cuvinte”, „propagandistii de serviciu ai noului conformism”, „comentatori deficitari la logica”, „elogiul ipocrit al poporului”, „rastalmacirea realitatii” etc. pot fi folosite in orice context si impotriva oricarui alt partid in afara partidului iubit. Etosul propagandistic al dnei CM nu are nimic de-a face cu citarea copioasa a Hannei Arendt….Putea cita la fel de bine din Manifestul Comunist, din Mein Kampf sau din Mao. Toti au invocat fraze similare, adica au facut propaganda ieftina de partid, adica de gasca… Presupusul risc de derapaj inspre dictatura exista in orice democratie. Votantii chiar pot vota o extrema politica, respectiv o forta dictatorial, iar rezultatul votului va fi respectat de toti. PSDR ar fi domnit in binecunocutul stil mafiotico-dictatorial, dar votantii au vrut altceva. Toate partidele actuale si-au votat maini forte si lupta intre ele va fi foarte dura. Este oare necesara prezenta OC in aceasta lupta? Nu ma deranjeaza sa primesc si un raspuns la aceasta intrebare…
Mai stati pentru D-zeu in banca dv. ,d-na S. Jurcan si nu va tot pravaliti violent peste toti cei care isi exprima pareri diferite de ideile (fixe) pe care le impartasiti dv. Faceti cumva parte din ,,Casa de avocatura Musat „? Sau, nu cumva sunteti doar un pseudonim al celei vizate de comentarii mai putin partizane decat vituperarile revarsate din editorialele d-nei C.M.? Regretabil este faptul ca O.C. se dezice o data in plus de propriile sale angajamente, reiterate cu doar doua saptamani in urma in acest spatiu, de a pastra acuratetea limbajului utilizat in interventiile inserate pe acest site-ul O.C. Veninul care se toarna metodic va afecta pana la urma nu doar,,intelectualii de carton”(inca o gaselnita verbala ?!), ci intreaga obste a oamenilor de carte. Cat priveste pamfletarii adevarati, suntem inca, vorba d-lui O. Simonca in recenzia d-niei sale din nr. anterior, in asteptarea lor !
Se vede clar ca mergem din ce in ce mai repede spre dictatura. Se forteaza modificarea constitutiei in acest sens – presedinte atotputernic, sef absolut; parlament de forma, unicamreal, probabil cu membri numiti de presedinte; alegeri uninominale in sistem majoritar-plebiscitar, unde se va introna pe viata partidul din-ce-in-ce mai unic (PDL ii zice acum, pana si-o schimba iar numele) cu ai sai oportunisti si demagogi de frunte s.a.m.d.
Iar daca in acest timp mai apar autori onesti, precum d-na Carmen Musat, care comenteaza corect, realist, nepartinitor situatia din campul public – actiune care devoaleaza intentia partizanilor regimului autotarist, totalitar, chiar dictatorial -, imediat sar slugile Jupanului cu texte gen comentarii sau editoriale (alde Mihaes, Patapievici si tot neamul lor de sinecuristi) care incceracra sa anuleze sensul articolului ne-pup-in-c_u_r_i_s_t.
Le spun acestor j-e-g-o-a-s-e slugi tzucalare ca au murit oameni in ’89 sa scapam de dictatura, iar eu o reconstruiesc zi de zi. Si, s-ar putea ca intro buna zi sa cada chiar ei servitorii victime noului regim totalitar.
Stimata doamna/stimat domn,
Ma vad nevoita sa marturisesc (si sa-mi pun cenusa in cap, eventual, daca veti considera necesar – vorba vine!!! – ca l-am sprijinit si il srijin in continuare pe Crin Antonescu – daca-mi permiteti. Si daca nu!) Astfel, va pot informa ca nu e mai contestat in propriul partid decat sunteti dvs. de soacra/socrul din propria dvs. familie! In limitele firescului, care va sa zica… Cat despre H. Arendt, pot baga mana-n foc ca habar n-aveti nici cine este si nici cu ce se mananca. Daca lucrurile ar sta altfel, ati fi inteles articolul d-nei Musat. Ca n-ati inteles, nu-i nimic. Nu-i vina dvs! Dar a te pronunta despre ceva ce n-ai citit/inteles/auzit la mama acasa/la scoala/facultate sau la Club tine de cea mai curata prostie despre care cu totii stim ca nu are nici un fel de limita. Aveti, totusi,o scuza: acel super politicos Mme de la inceput, pentru care va felicit din toata inima si pe care nadajduiesc ca nu-l omiteti nici atunci cand vorbiti cu cele mai respectabile membre ale famiei dvs.! Incontestabila, buna dvs. cuviinta va recomanda exact drept cea ce sunteti. Indiferent de felul in care va semnati interventiile!
Hotii acuza cu patos pagubasii, mai ales ca au si serviciile secrete de partea lor, a supraoamenilor basesto-udristi. Situatie evidenta la primul comentator, a carui „conceptie de viata”, vezi Doamne, din „dreapta sanatoasa”, pare sa fie limitata, ca si la ceilalti oranjgutani, la o lozinca supta odata cu laptele matern: „Obraznicul mananca praznicul”.
Popular = populist = demagog nerusinat. Mare dezamagire si cu slugoii aia de Mihai Razvan Ungureanu si Maior ala de la SRI! De la astia doi si de la Mihaies, H.R.Patapievici, M. Cartarescu, G. Liiceanu, A. Plesu, V. Tismaneanu nu ma mai astept decat sa se calugareasca. In semn de cainta pentru acest soi de „Experiment Pitesti”, scornit de ei impotriva romanilor. Fie-le tarana usoara, pe defuncta lor constiinta!
Mme Musat a recunoscut ca l-a sprijinit pe Chuck Antonescu…
Care acum e acuzat de totalitarism chiar de membrii propriului partid !
Sa mai vii acum s-o invoci pe H. Arendt in apararea ta, e ceva … la limita neclara dintre obraznicie si prostie.