Dati-i înapoi sapa lui Marius Oprea!
- 05-03-2010
- Nr. 515
-
Doina IOANID
- Actualitate
- 3 Comentarii
În ultima vreme, Marius Oprea a devenit un caz. Ma întreb de ce un om care a dovedit ce poate, cu vorba și cu fapta, dar mai ales cu fapta, trebuie să devină în România un caz. De ce nu un om apreciat, pentru că-și face bine treaba? De ce avem nevoie de cazuri? De ce a fost demis un om care s-a ocupat concret de aflarea adevărului, de aducerea la lumină a crimelor unui regim care a distrus și a frînt sistematic vieți? De ce tot acest tam-tam? Răspunsul este unul singur: Marius Oprea este un om incomod, care nu se teme să spună lucrurilor pe nume, să meargă să facă săpături, la propriu, să se lupte pentru cei care nu mai sînt sau își așteaptă de ani buni dreptatea. Sapa lui Marius Oprea a deranjat pe multi, atît de mulți, încît Emil Boc a hotărît sau a fost constrîns să i-o confiște. Și a reușit. Cum? Printr-o decizie politică. Statutul IICCMER i-a permis. Un institut al memoriei, al investigației crimelor comunismului n-ar fi trebuit din start să fie dependent de decizii politice. Faptul că primul ministru numește direct președintele executiv al IICCMER este o mare greșeală. Un institut […]
sunt indepartati din posturile pe care le ocupa de cand ma stiu, in Romania. Marius Oprea a devenit un caz – si era firesc sa fie asa! – pentru ca era Marius Oprea. Romania este, insa, plina de victime tacute si necunoscute, indepartate pentru ca dintr-un motiv sau altul s-au dovedit persoane incomode (a se citi de caracter!) Ele trebuie sa rabde si tac pentru ca n-au cui vorbi. Marius Oprea si cazul sau ar putea insemna pentru multi o revansa. Daca Mariu Oprea n-ar fi lasat sa piarda, vicoria lui ar insemna pentru multi romani o speranta! Ca se poate si altfel!
Ceea ce doreste sa faca acest institut, coordonat politic de generatia de aur a fostului UTC, este ceea ce fac toate celelate intitutii de profil care au ca obiect de activitate cercetarea epocii comuniste. Logic si firesc, acum acest institut trebuie sa-si schimbe si denumirea, care nu mai acopera aria de interese al grupului Volodea & comp. Statul roman are neaparata nevoie de o institutie care sa investigheze crimele comunismului, asa cum a incercat sa faca domnul M. Oprea. Nu mai este timp de povesti si teorii ci de fapte concrete. Aceasta deturnare brutala a obiectivelor acestui institut, impunerea politica la conducere a unei cohorte de farisei si pervertiti, este o greseala fundamentala pe care domnul Boc a infaptuit-o din ordine superioare. M. Oprea a deranjat deoarece a venit cu probe concrete despre crime si criminali. Mare nedreptate i s-a putut face acestui om, care a creat el insusi aceasta institutie. Comisia lui Tismaneanu a fost doar o replica mai tarzie la acest fapt, iar raportul acesteia a fost doar un bluf de imagine, care i-a permis bizonului de la Cotroceni sa condamne un regim al carui privilegiat de marca acesta a fost. Trebuie sa ne mobilizam si sa nu ne lasam pusi in fata unui fapt reprobabil implinit. Boc si ceata lui de profitori ar trebui sa serveasca interesele poporului care i-au dat minima incredere prin vot. El nu este stapanul nostru ci noi suntem stapanii lui. Nu o sa permitem impunerea si perpetuarea acestei josnicii si nedreptati.
Nu dorim decat atat:
Sa aflam numai decat
Unde ti-i mormantul, Ioane,
Intr-atatea milioane,
Vrem sa-ti punem flori pe el
Si umbruta de drapel…
Sa dormi, Ioane, linistit,
Neamul tau nu a murit!