De-a literatura
- 12-03-2010
- Nr. 516
-
Bianca BURŢA-CERNAT
- Literatură
- 4 Comentarii
La momentul bilanţurilor pentru anul 2009, cîteva voci au salutat în presa literară apariţia unui nou prozator, autorul unui… n-aş spune chiar „volum“, mai degrabă opuscul, intitulat Hobby şi alte povestiri. De pe coperta a patra a volumaşului aflăm că Mihai Radu are 32 de ani, a absolvit Facultatea de Filozofie, publică în revista Plai cu boi şi e implicat în nişte proiecte de promovare a literaturii (cu precădere a literaturii tinerilor) pe Internet. Însă mai important este, fireşte, ceea ce ne „spune“, la lectură, chiar cartea cu care tînărul prozator iese la rampă. Iar cărticica „spune“, în cele (de fapt mai puţin de) optzeci de pagini ale sale, destule despre talentul unui autor cu vocea în schimbare… Mihai RADU, Hobby şi alte povestiri, Editura Vremea, Bucureşti, 2009, 80 p. Mihai Radu debutează curajos cu cinci povestiri, într-un moment în care proza scurtă nu pare a se bucura, la noi, de un prea mare prestigiu. Şi, de asemenea în mod curajos, încearcă să se distanţeze de formula minimalismului prozastic – destul de în vogă încă, e drept, însă nu singura în vogă, cum se generalizează uneori pripit. Întrebarea e în ce măsură autorul ştie să scrie o povestire; […]
… cu dumneavoastra.
Aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu, in liceu, dand peste titlul povestirii \”Moartea lui Ivan Ilici\” (cine este domnul Ivan Ilici si de ce ar trebui sa ne intereseze soarta cruda a domniei sale?).
PS. \”În fine, pentru a nu mai lungi discuţia: literatura e în altă parte\”. Nu am putut trece fara a remarca finalul acesta. Este superb.
Nu ma lamuresc citatele oferite. In fond, un personaj poate fi agramat, imbecil, autist etc. Putem construi un personaj care sa zica numai „ahii…” toata povestirea. Asa ca, daca „anacolutul” e in discursul unui personaj, rugati pe cineva sa va explice chestii elementare de teorie literara.
Stimata doamna Burta -Cernat,
Am citit cu deosebita placere volumul si nu stiu de unde v-a venit ideea ca o proza de calitate se masoara in numar de pagini ,ca altfel nu vad de ce va legati de dimensiunile volumului , si cum nu va dati seama de faptul ca prozele lui Mihai Radu au farmec ,atmosfera si ca autorul este nu numai talentat dar si profund implicat in miscarea literara a tinerilor de care astazi se ocupa foarete putina lume?
Eu am citit povestirea Visul, pe revistascriitorului.ro şi mi-a plăcut. nu ştiu tot volumul cum e.