De recitit. Toate şcoalele…
- 24-09-2009
- Nr. 493
-
I.L. CARAGIALE
- Editorial
- 3 Comentarii
Toate şcoalele, de la cele populare pînă la universităţi – şcoale primare, secundare, profesionale, agricole, comerciale, de popi, de moaşe, de muzică, de alte arte, facultăţi de toate ramurile culturii înalte – toate dau mai mult sau mai puţin d’emlée absolvenţilor lor drepturi la dignităţi şi funcţiuni publice. Astfel, şcoala română, în loc de a fi un mijloc de educaţiune şi cultură a poporului şi a claselor dirigente, devine canal de scurgere al poftelor de întîietate între cetăţeni, de eftină parvenire, de scutire de îndatoriri, de sporire de drepturi şi privilegii. Şi din ce în ce, din gradul cel mai de jos pînă la cel mai de sus, şcoalele sînt nişte fabrici de funcţionari, de salariaţi publici şi de avocaţi – o pletoră de semidocţi, fără caractere, fără omenie, adevăraţi cavaleri de industrie intelectuală, cărora le trebuiesc numaidecît onoruri cît mai multe fără nici un merit şi cîştig cît de mare fără multă osteneală. Aceste fabrici alimentează oligarhia publică ce stăpîneşte exclusiv ţara românească. Din aceste fabrici iese şi se primeneşte şi creşte, în oarba luptă de concurenţă pentru repurtarea rangurilor, distincţiunilor şi profiturilor, oligarhia de aventură. An cu an, apar proaspeţi pe arena publică, în poze teatrale, teoreticienii, […]
corect e „d’emblée”, parcă… e caraghios să faceţi o asemenea greşeală într-un articol în care vreţi să dovediţi ceva legat de educaţia bine-nsuşită…
Radiografia facuta societatii valahe la inceputul veacului trecut de I.L. Caragiale surprinde, fara indoiala, mobilitatea sociala si idealul de reusita al acelei vremi. Daca idealul de reusita s-a pastrat si acum, romanul visind si astazi ca odraslele sale sa capete o slujba la stat, in privinta acelui tip de mobilitate sociala, nu vad un lucru condamnabil.
N-ar fi rau ca pe urmasii lui Becali, spre exemplu, sa-i regasim peste o generatie sau doua in rindul elitei intelectuale. Dar oare se va intimpla asa? Greu de spus in conditiile in care la inceputul acestui veac, spre deosebire de cel in care a trait Caragiale, nu scoala este mijlocul ideal de reusita in viata.
Traim in plin siaj al metehnelor vitriolate de Nenea Iancu.Cine crede ca marele nostru scriitor si-a trait anii batranetii in (auto)exil la berlin,n-are decat sa-i urmeze exemplul.Nicaieri pe pamant ca-n tara miticilor !(cu ambele accente)