Despre rezistenţă în vremuri potrivnice
După 600 de numere de Observator cultural
- 11-11-2011
- Nr. 600
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 4 Comentarii
Lumea contemporană, care pare că se poate dispensa de dimensiunea culturală, are astăzi, mai mult ca oricînd, toate şansele şi neşansele pe care o criză profundă le presupune. Are, în primul rînd, şansa de a redescoperi valorile uitate ale spiritului, de a se reîntoarce către ceea ce ne defineşte ca fiinţe umane. Dacă supravieţuieşti, după o dramatică şi vertiginoasă coborîre în Maelström, singura variantă este să începi să reconstruieşti temeinic, făcînd recurs la toate acele valori de care, la un moment dat, prea puţini mai păreau interesaţi. Şi, în pofida tuturor semnalelor de alarmă, care anunţă sfîrşitul iminent al lumii în care trăim, subminată de succesivele crize economice, fragilizată de incompetenţa celor ce-i conduc destinele şi aneantizată de diminuarea valorilor morale, există şi motive de optimism: în orice sfîrşit există premisele unui nou început, iar acesta e de neconceput în absenţa dimensiunii culturale. Dacă elitele financiare, bancare şi politice se înşeală (şi ne înşeală), interpretînd greşit datele furnizate de realitatea înconjurătoare şi producînd, în consecinţă, soluţii eronate pentru multiplele crize cu care ne confruntăm, o tentativă de a regîndi fundamentele lumii de azi în termeni culturali şi morali, oricît de donquijotească ar putea părea la prima vedere, nu trebuie […]
Dna Carmen Musat pledeaza convingator pentru o „O acţiune culturală menită să readucă în atenţie importanţa pe care o au în evoluţia unui popor principiile etice, libertatea de gîndire, spiritul critic şi respectul pentru competenţă.”Daca este sa ne uitam la cele doua comentarii precedente,putem observa ca unul deplange vulgarizarea culturii si propune ca solutie „prezervarea specificitatii nationale ca garantie a valorilor specifice ale popoarelor.” pe cand celalalt se intreaba „Mai poate acum cineva sa vorbeasca de o identitate nationala romaneasca cand trendul si toate barbarismele engleze ne-au invadat?”
Conflictul dintre influenta straina in cultura si acordarea automata de valoare unui produs cultural numai pentru ca este autohton are o traditie venerabila la noi, insa cata vreme lupta se da intre vulgaritate importata si manelisme solutiile constructive de genul celor preconizate de Dna Musat vor fi greu de gasit. Cu toate astea, alternativa este inacceptabila. Rezitenta este mai pretioasa in vreme de restriste,oricat de „donquijotească” ar fi. Oricum, am progresat de la „rezistenta prin cultura” la „supravietuirea prin cultura.”. Importanta unei oaze de schimbare libera de idei ca „Observator Cultural” nu poate fi subestimata. Dupa cum a demonstrat Stanley Milgram, un singur exemplu de rezistenta in fata presiunii petru obedienta poate submina intreaga structura a opresiei.
Cred ca aveti dreptate. Solutia ar fi cea finala -cred. Avem nevoie de cineva care e treaz -daca exista. deoarece presupun ca El a facut revolutia mentala si regasirea de sine, cele ce par a fi rezolvarile(sau ajutatoarele) unor iesiri din crize .
In cazul in care aceasta solutie nu exista iar noi nu suntem in stare sa o facem, nu ne mai ramane decat (de ce nu..?) sa initiem copiii in aceste revolutii.
Analiza dumneavoastra e pertinenta si argumentata. Crizele au nevoie de revolutii ale mentalitatilor si de regasirea identitatii. O problema se ridica insa. Mai poate acum cineva sa vorbeasca de o identitate nationala romaneasca cand trendul si toate barbarismele engleze ne-au invadat? Mai exista ea? Daca da, si probabil ca exista, primul pas e sa o evidentiem si sa o mediatizam. Dar asta inseamna si o componenta media uriasa. Si cum ei nu risca niciodata , singurele marci ale romanismului raman cersetorii din Paris. Asta pana cand se va trezi cineva. Daca se va trezi…
Aveti dreptate, doamna Carmen Musat, constiinta treaza într-un spirit cultivat este capabila, prin valorile pe care le enumerati (si lista nu este deloc exhaustiva) si care trimit la ceea ce numiti -si numim – cultura, poate conduce la dorinta de actiune pentru binele comun, pentru interesul general si la abandonarea intereselor private (de clasa, mafiote etc.).
Mai multi specialisti, printre care sociologul Francois Morin, precizeaza în lucrarea sa „La voie” ca suntem într-o perioada în care „a diagnostica” relele contemporane NU MAI ESTE SUFICIENT – trebuie sa gasim calea de a iesi din impas. Trebuie sa gasim solutii si ele nu lipsesc. Ele confirma ideea pe care o emiteti, scriind: „putem împotrivi prostului gust, imposturii, tentativelor de manipulare, dezastrului generalizat din jur, provocat tocmai de faptul că mulţi dintre noi au uitat sau au renunţat la valorile simple pe care s-a edificat societatea de-a lungul secolelor”.
Printre valorile simple preconizate de sociologul francez este mentionata prezervarea specificitatii nationale ca garantie a valorilor specifice ale popoarelor.
Lucru ce se afla în perfecta concordanta cu analiza domniei voastre.