Despre vechiul şi noul ICR, fără ură, părtinire şi vehemenţă
- 09-11-2012
- Nr. 649
-
Bianca BURŢA-CERNAT
- Actualitate
- 4 Comentarii
La (deja!) aproape o jumătate de an de la mult discutata ordonanță de urgență care scotea Institutul Cultural Român de sub patronajul Președinției, trecîndu-l sub tutela Parlamentului, spiritele nu par să se fi calmat, protestele continuă, sub diferite forme și cu diferite argumente, în presa culturală: articole de opinie, scrisori deschise, texte de susținere, interviuri cu membri ai fostei echipe ICR etc. umplu și azi paginile revistelor. Tonul este cu precădere unul indignat, cînd nu vituperant. Dacă, de regulă, orice eveniment cu impact de „seism“ scindează lumea noastră culturală în (de obicei două) tabere bine conturate, fiecare pledînd pro sau contra, apărînd sau acuzînd, se întîmplă, de această dată, ca schimbările de la ICR să mobilizeze, simbolic, serioase desfășurări de trupe de aceeași parte a baricadei. În partea cealaltă, combatanții sînt foarte firavi numeric… Lumea culturală românească, altfel atît de eterogenă, de segregată, pare să se fi coalizat într-o proporție considerabilă în apărarea vechii echipe de conducere a Institutului. Unele voci, cu argumente mai puternic raționale, apără de fapt un proiect – văzut, nu ştiu cu cîtă îndreptăţire, ca (singurul) proeuropean, modernizator, deprovincializant ș.a. m.d. E un punct de vedere de care e bine să ținem cont, atîta vreme cît […]
Stimata doamna Burta Cernat, sunt oare – fie si scoase din context – acelasi lucru si pot provoca hohote egale de ris „caloriferului transilvan“ si „casele Pipes”? Cred ca in incercarea Dumneavoastra de a fi ‘nepartinitoare’ nu ati gindit pina la capat. E „caloriferului transilvan“ in viziunea noului ICR un obiect recontextualizat de catre un artist? In calitatea Dumneavoastra de critic litear si cultural era cazul sa vedeti diferenta.
Stimata doamna Bianca Burta Cernat, inainte sa vorbiti despre insuficienta deschidere catre intelectualitatea de stanga, catre ideile stangii, vadita intre altele prin conferintele de la Washington organizate de Vl. Tismaneanu, v-ati documentat exact privind orientarea politica si cultural ideologica a participantilor din intervalul 2007-2011 ? Jeffrey Isaac, Jan Werner Muller, Alfred J. Rieber, Dick Howard etc etc sunt oameni… de dreapta? Pana unde poate merge absurdul? Inainte sa te pronunti asupra unei chestiuni, trebuie sa stii despre ce vorbesti.
Inceputul sub presedentia profesorului ANDREI MARGA, NU PREVESTESTE NIMIC BUN !
Vorba romanului ;”De prea multi copaci, nu mai vedem padurea”. Atatea vorbe, atatea proiecte, ca nu mai sti ce sa intelegi mai ales ca, in ultimul timp s-a vanturat faptul ca ICR-ul este SARAC si nu are de unde finanta manifestarile culturale.
Eu, ca ARTIST PLASTIC nu-mi mai pot face nici-o ILUZIE in privinta ICR-ului, mai ales ca, in jurul lumii, ICR-ul a prezentat ca cei mai talentati si reusiti pictori romani pe sotii PERJOVSKI. Daca nu as cunoaste care sunt artistii plastici din Romania, artisti de mare talent care ar putea sa o reprezinte cu MANDRIE as zice si eu, poate (?), ca numai cei doi exista !
O SA REUSIM SA NE LAMURIM VREODATA INCOTRO sau, VOM CONTINUA SA TRAIM IN „NEANT” ?
ca ii dam degeaba un ragaz dlui Marga. Nu numai faptele
sale de la inceputul mandatului de „sef” al ICR, dar veti
vedea ca si continuarea lor va fi pe aceeasi masura
„aproape nula”…