DIN FOIŞOR. Bogdan Suceavă, poet
- 14-01-2011
- Nr. 558
-
Liviu ANTONESEI
- Rubrici
- 5 Comentarii
Mulţi dintre cunoscătorii literaturii române de azi – iar publicaţia nu este citită de neofiţi! – vor spune că am greşit titlul. Şi pe bună dreptate. Cu toţii îl cunoaştem pe Bogdan Suceavă drept prozator, chiar unul redutabil, eventual şi ca autor de articole polemice bine construite. Pînă acum vreo trei săptămîni şi eu îl cunoşteam tot în aceste ipostaze – şi nu de azi, de ieri, ci de acum vreo opt ani, cînd i-am citit şi prefaţat fermecătoarea carte de povestiri Bunicul se întoarce la franceză (2003), prilej cu care i-am citit şi volumul de debut din anul precedent, Imperiul generalilor tîrzii. Surpriza cea mare a sosit însă în 2004, cu un roman publicat la Polirom,Venea din timpul diez, în care am văzut atunci – cum văd şi acum! – una dintre marile izbînzi ale literaturii noastre care încearcă să acopere complicata perioadă a tranziţiei. Un roman la care nu ştiam atunci – cum nu ştiu nici acum! – ce să admir mai mult, construcţia impecabilă, frazarea lin-aluvionară, ingeniozitatea poveştii principale şi a puzderiei de poveşti decupate din şi intercalate în povestea principală. A urmat, în 2008, Vincent nemuritorul, straniu roman SF, fascinant prin ipoteza de lucru şi scris […]
@) Daca_nu_nu
…in articol, pentu ca m-am axat pe creatia literara a lui BS, dar poate ar trebui sa amintesc ca, in calitatea sa de matematician, prin mai multe studii publicate in intreaga lume, a facut enorm pentru reintoducerea geometrului Ion Barbu (spatiul barbilian) in dezbaterile actuale.
Până una alta, am descoperit, tot acolo, un articol al D-sale pe marginea unui text din 1940 al lui Dan Barbilian: „Matematicile şi umanismul cel nou”.
http://atelier.liternet.ro/articol/3105/Bogdan-Suceava/Matematicile-si-umanismul-cel-nou-note-pe-marginea-unui-text-din-1940-al-lui-Dan-Barbilian.html
@) Daca_nu_nu
…pentru urari, pe care le reintorc cu toata prietenia. Da, miine va fi postat volumul acolo. Cel din 2005, fac parte din lotul acela distribuit paca fara a dori sa atraga atentia! Spe ca autorul, dar si editorul, sa dea dovada de mai mult decizie de data asta.
…dar încă nu e postat volumul.
În schimb, am găsit un alt volumaş de poezie al dlui Bogdan Suceavă, foarte frumos lucrat; se cheamă „Bătălii şi mesagii”, este editat de LiterNet în anul 2005 şi înseamnă la o lectură plăcută.
„Poveste din Insula Trinidad”
„…te-am visat că erai crustacee / undeva pe o plajă sălbatecă // te iubeam cu cleştii tăi cu tot / cu armura ta / cu eleganţa tăieturilor tale / şi ritmul tropical al retragerii tale / când Afrodita apăsa rewind pe remote control / memorabilă erai dincolo de regn / când dănţuiam sub palmieri în april / tu conduceai / eu întomnam // armuriera ta era dumnezee / deci tu neimpregnabilă la otravă / palme molatece peste cleşti de oţel se strângeau în sărut / apoi am căzut din rai în trupurile acestea.”
…La Mulţi Ani, Observator cultural!
La Mulţi Ani, Liviu Antonesei!
Bine v-am regăsit după vacanţă.