DIN FOIŞOR. Cinci aşi şi mai mulţi popi
- 03-09-2010
- Nr. 540
-
Liviu ANTONESEI
- Rubrici
- 16 Comentarii
Articolul vine în continuarea seriei Şeherezadei, ca un fel de ilustrare. De ce? Pentru că anul acesta, deşi ajuns abia pe la trei sferturi, mi se pare extrem de fast pentru naraţiunea literară, îndeosebi pentru roman. Pînă la jumătatea lui august, am citit cel puţin cinci romane pe care le-aş putea decora cu „asul“ şi mai multe care merită măcar un „popă“. Deci, cinci „aşi“: Ioan Groşan, Un om din Est, Tracus Arte; Nichita Danilov, Ambasadorul invizibil, Polirom; Liviu Bîrsan, Asylant, Curtea Veche; O. Nimigean, Rădăcina de bucsau, Polirom; Radu Pavel Gheo, Noapte bună, copii!, Polirom. Şi şase „popi“: Călin Ciobotari, Captiv în epoca de aur, Ideea Europeană; Maria Manolescu, Ca picăturile de sînge pe linoleumul din lift, Cartea Românească; Dan Petru Cristea,Scaune de pluş, Cartea Românească; Marin Mălaicu-Hondrari,Apropierea, Cartea Românească; Constantin Severin, Iubita lui Esto, Curtea Veche; Alexandru Jurcan, Cei rămaşi pe pămînt, Casa cărţii de ştiinţă. Şi nu am prins reeditările, nici cărţile care, inevitabil, îmi vor fi scăpat! Nu sînt sigur că împărţirea mea nu e tributară prejudecăţii legate de dimensiuni, iar în cazul Ciobotari faptului că nu mă decid dacă e roman sau „amintiri din copilărie“. 11 autori pînă acum, din generaţii diferite, însă active, cu […]
@) Daniel StPaul
S-a rezolvat cu blogul! Sper sa nu mai apara probleme fibroase ori de alta natura!
in nomine Domini? sau sa ne punem nadejdea in prompta vindecare a fibrei? Merci de lamurire, fusei cam intrigat de silentiumul in alb. Pe curind, sper, si numai bine.
@) Daniel StPaul
La resedinta, nu e inchis, cel putin nu voluntar, e o problema cu reteaua de fibra optica ce adaposteste o multime de chestii de care sint interesat, de la blog la site-ul Timpul si niste reviste academice…
Welcome Back!
Am incercat la „resedintsa” si pare inchis (de tot).
@) All
Si inca din Gara de Nord! Vacantele au un mare cusur, pina la urma tot se sfirsesc!
@) Daca_nu_nu
…am raspuns la prinz, cred ca urmeaza sa fie afisat!
@) Daca_nu_nu
Cred ca poate fi ca si cum ai fi fgost, dar daca vine ocazia n-o rata.
Dar nu ma lua in serios pina la luat notite, ca n-oi fi vreo somitate, Doamne fereste!
…oareşce reclamă, mascată-nemascată, fie cum a fi!, cărţile trebuie citite musai must! Ce crezi că fac eu aci?
Îmi fac un plan de acţiune, luând notiţe din ce scrii domnia ta…
Mie-mi spui? Domnule, eu n-am fost acolo, da-i ca şi când aş fi fost, înţelegi domnia ta…
@) Daca_nu_nu
Faceai reclama mascata! Nu mi s-a parut foarte mascata! De fapt, chiar faceai foarte bine! Te anunt ca la pestera nasterii lui Zeus e strasnic! Parca intra zeul in tine…
Stai, domnule, nu mă sfădi, că n-am dat citatele pentru domnia ta, ci pentru cititori!!! Sigur că funcţionează, sigur că se manifestă! Dar aici citeşte o grămadă de lume… Las, să ştie omu că merită citite! Făceam şi eu o reclamă mascată…
E-te-teee…
🙂 🙂 🙂
@) Daca_nu_nu
…pe amindoua si de fapt pe toate cinci si, poate, si pe celelalte. Chiar nu le comentez, fie si foarte lapidar acum, chiar degeaba. Proza chiat functioneaza in Ro, romanul chiar se manifesta…
„Te strânge de gât. Garoul devine un simplu laţ de spânzurătoare care-ţi adună amintirile în mănunchi. Ai vrea să le sugrume, să le strângă de gât, să anuleze carnea şi oasele lor, dar Euris Olga se freacă de tine cu şoldurile ei mici şi nervoase pe care latexul se mulează ca şi cum ar fi un ambalaj tras în vid. Olga trebuia să rămână acolo, la staţia terminus a troleibuzului 86, lângă stadion, lângă liceul de orbi. Erecţia ta îndărătnică nu semnifică decât victoria milei. Olga şi Euris nu sunt aceeaşi persoană. Euris a luat locul Olgăi. Singura dovadă a trecutului Olgăi e acest corp pe care îl ai sub degetele tale, care, ştii bine, nu se pot înşela…”
http://atelier.liternet.ro/articol/7732/Liviu-Birsan/Asylant.html
Interesant…
Două posibile căi…
…asta crede dl Groşan despre profesoarele de 40 de ani???
„Ma rog, spuneau ochii ei, poftim, poti sa ma ataci daca vrei, fa-ti numarul, fa-ti jocul, asa trebuie tu, asa aveti nevoie voi sa va-ncalziti, sa va simtiti bine, eu te-astept, eu v-astept pe voi, astia mai agresivi, postmodernistii astia de turneu, usor talentati, usor betivi”. Era atat de clar totul incat am vrut sa-ntind nitel coarda: nici n-apucase bine cel care citea primul (am uitat cum il cheama, oricum am auzit ca s-a carat in Germania) sa spuna trei poeme, ca i-am cerut verigheta, chipurile s-o admir, si m-am facut c-o scap printre scaune. „Cling!” a facut verigheta cazand pe parchet si s-a rostogolit cu un sunet foarte fin, muzical, mai in fata. Am privit-o: un muschi nu-i tresarise pe chip, se uita la fel spre prezidiu, amuzata, intelegatoare, putin ironica, de-o ironie aproape materna. A trebuit sa ma aplec ca un prost si sa-i caut verigheta printre pantofii cu tocuri si cizmele cucoanelor din fata randului nostru. Chestia incepea sa-mi placa, complicitatea noastra nu era rea, in fond, daca voia ea sa conduca, sa aranjeze totul, foarte bine, s-o faca, important era sa nu ma trezesc dupa c-o nulitate alaturi, salvata de expresia involuntar inteligenta a ochilor. Cel mai ingrozitor lucru, intr-adevar: sa te trezesti dimineata c-o nulitate intre cearceafuri si sa nu poti pleca imediat; sa fii nevoit sa-nduri bautul cafelei aduse de nulitate la pat, sa… brrr! – nici nu vreau sa ma gindesc…”
http://www.ziuaveche.ro/cultura/avanpremiera-romanul-lui-ioan-grosan-sighisoara-annelise-m-i
Aaaaoleo!
Musai trebuie să-i citesc şi eu cartea!!!
@) Daca_nu_nu
…de fapt, inainte de toater incerc sa fac lucrurile pentru mine. Cind mi se pare ca aflu ceva, nu pastrez neaparat numai pentru mine. Deocamdata, las aceste urme de mici dimensiuni, dar daca lucruruile vor evolua in directia unei carti, nu ma voi opune.
…deja intri în miezul problemei. Îmi pare un material rezultat din nişte fişe. Anume sistematizat.
Se va lăsa cu un studiu mai amplu, o carte, ceva?
Că-mi pare lucru cu rânduială.