DIN FOIŞOR. Poeţii mei: Ion Mureşan, o revenire
- 04-02-2011
- Nr. 561
-
Liviu ANTONESEI
- Rubrici
- 10 Comentarii
Acum doi ani, am scris un articol despre poetul Ion Mureşan în revista Vatra, care, pe bună dreptate, îi consacra un număr special. Anul trecut, i-am dedicat altul, la această rubrică. În ambele ocazii, am scris cu foarte mare plăcere, fiind un poet care îmi place foarte mult, dar tot în ambele situaţii, am scris şi cu o anume tristeţe, legată de sentimentul că aş scrie despre o operă încheiată, definitivă. O operă foarte originală şi valoroasă, însă de mici dimensiuni. În fond, opera poetică a lui Ion Mureşan numără două cărţi – debutul din 1981, cu Cartea de iarnă, şi Poemul care nu poate fi înţeles, publicată după 13 ani! –, plus cîteva prezenţe în cele mai importante antologii de poezie optzecistă ori de poezie contemporană în ansamblu – de la celebra întreprindere muşiniană la Băutorii de absint, apărută la Paralela 45, pe care poetul o împarte afin cu Danilov, Coşovei, Ioan Es. Pop, Stoiciu. Se adaugă volumul de proză Duminica turbării (1994) şi minunata carte a recitirii cărţilor copilăriei, Cartea pierdută. O poetică a urmei (1998). Iată, însă, oricît mi-aş imagina eu că-mi cunosc omul, acesta este capabil de surprize uriaşe! Spre sfîrşitul anului trecut, la micuţa, însă […]
@) Daca_nu_nu
Mie nu mi-a trecut prin cap sa caut pe youtube asa ceva!
http://www.youtube.com/watch?v=EzvLK16rfgk
…„Poemul alcoolicilor”…
http://www.youtube.com/watch?v=BD9n-9BbQ-M
@) Traian
…ca poetul maghiar s-a facut bine! Iata, poetii pot da si un altfel de ajutor decit poezia lor, iar curiozitatea poate fi un motiv serios pentru a ramine in viata! Auguri!
@) All
…editiei electronice a cartii de poezii a lui Bogdan Suceacva, pe care o anuntam acum vreo doua saptamini, a intirziat. Azi a aparut – si arata excelent! Poate fi descarcata de la adresa de mai jos
http://editura.liternet.ro/carte/279/Bogdan-Suceava/naluci-si-portrete.html
am un prieten, poet maghiar, care a facut infarct si i-am dus la spital Ion Muresan si Ioan Es Pop si nu a murit, ca era curios sa vaza a doua zi ce mai urmeaza, pana s-a facut bine la loc
@) Inima-Rea
…ca traditia aceasta, pe care si eu o socot sanatoasa, e mult mai veche si faci bine ca adaugi numele cu pricina. Eu am fost mai econom, ca sa pot cita mai mult in acest al doilea articol dedicat lui IM. Cum spunea si Gyll mai sus, nu toate lumea are cartile astea bune la indemina. Iar pe cele de poezie, cu atit mai putin!
Putem cobori si mai mult in timp, la Villon si Rabelais. Evul Mediu nu era doar obscurantist ci si loc al afirmarii dreptului sanatos la viciu, ca la Boccacio ori Chausser. Apoi, ii avem pe Cervantes – Don Quijote cu morile lui – dar si pe Erasmus, cu Elogiul nebuniei.
Putem spune ca exista o traditie diamantina a pacatului, in linia careia nu are oricine curajul de a se-nscrie. Iar pe linga curaj, mai e nevoie si de har – asa ca sint de pretuit poetii coborind in infernul uman. Unde – nu-i asa? – licare nestemata puritatii. E generozitate absoluta recuperarea umanului dintr-un loc atit de primejdios. Care vine din totala disponibilitate a poetului vates – tragica figura a compasiunii universale.
@) Gyll
Cind se produce mult, insa se distribuie prost. e greu sa te tii la pas cu cartile. Baietii, mai ales ca au prins gustul lecturii, de buna seama ca mai pot da o mina de ajutor. Sa dau si eu una – exista portalul cultural http://www.liternet.ro , pe care sint niste zeci, poate sute de carti postate.
Din pacate,si imi recunosc vina,in mediul unde traiesc eu,la tara, nu mai prea am ocazia sa iau contact cu lumea literelor,independent de vointa mea,motiv pentru care,sa pot citi un ziar,in urma cu un an de zile mi-am cumparat un laptop si mi-am facut abnament la internet.
Regret,aceasta este situatia.
Din fericire pentru mine am mai facut cateva acizitii prin posta electronica si cu ajutorul baietilor mei carora,cand erau mici am reusit sa le””starnesc ”interesul pentru literatura si ,nu stii cat ma bucura faptul ca ii vad ,cand vin in vizita cautand in biblioteca si lund o carte.
P.S.,am primit se rezolva.