Drept la munca sau drept la lene?
- 30-03-2006
- Nr. 314
-
Alexandru MATEI
- Editorial
- 2 Comentarii
CPE este acronimul sintagmei Contrat Première Embauche (contract pentru primul loc de munca). Sint cele trei cuvinte magice care i-au facut pe studentii francezi sa iasa in strada de vreo doua luni. Mai precis, dupa 16 ianuarie, cind primul ministru francez Dominique de Villepin a lansat proiectul unei legi menite sa creasca numarul de locuri de munca pentru tinerii sub 26 de ani. in rindul acestora, somajul este de 23%, de doua ori si jumatate mai mare decit rata medie de somaj (9%). Ce spune acest proiect de lege? Ca un angajat intr-o intreprindere cu mai mult de 20 de salariati poate fi concediat in primii doi ani de la angajare fara nici o explicatie. Pina acum, concedierea putea sa survina in timpul unei perioade de proba care nu depasea sase luni. De acum, perioada ar putea fi de patru ori mai lunga, iar angajatul concediat care s-ar considera nedreptatit nu mai poate solicita explicatii angajatorului, ci trebuie sa aduca el insusi probe impotriva deciziei luate de patron. Un astfel de contract de munca a mai existat in Franta doar inainte de 1973 (cind, in urma alegerilor legislative din 4-11 martie, cistigase dreapta). Manifestatiile la nivel national au cuprins citeva […]
In statistici, studentii nu intra in rindurile somerilor! Nicaieri in lume… (nici macar in Franta)
„Multe voci spun ca modelul francez trebuie schimbat din temelii, cu conditia ca rezultatul schimbarii sa nu fie prea mare”
Nu puteam sa cred ca voi regasi”sa se schimbe pe ici pe colo prin partile esentiale” aproape citat.
Bravos natiune ,halal sa-ti fie.
Ce sa spun despre obraznicia de a -i numi pe francezi lenesi,s-ar putea sa fie lenea ta de a gandi ,de a fi in stare sa te revolti sau talentul tau de a sluji mai bine zis.(vezi „ramasitele zilei”)