Eseu despre orbire
- 05-11-2014
- Nr. 747
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 18 Comentarii
Nu, acest text nu este o cronică la celebrul roman al lui José Saramago, deşi parabola orbilor „care, văzînd, nu văd“ e foarte actuală pentru lumea noastră. Şi nici o analiză a stării naţiunii nu ambiţionează să fie textul meu, cît mai degrabă un comentariu despre iresponsabilitatea şi orbirea voluntară a celor care şi-au arogat, în ultimii zece ani, statutul de formatori de opinie şi despre consecinţele nefaste ale isterizării discursului public în acest interval. Pentru că, după zece ani cu Traian Băsescu la Cotroceni, se pare că ne-am întors în punctul din care am plecat acum 24 de ani: la o teribilă încrîncenare, la refuzul de a-l credita pe Celălalt cu un dram de minte, la neputinţa (sau poate absenţa oricărei dorinţe) de a înţelege ceea ce se întîmplă cu noi. Şi, cînd vorbesc despre refuzul de a înţelege realitatea imediată, am în vedere predispoziţia unora de a reacţiona afectiv, visceral şi nu raţional. Paradoxal, reacţiile intens emoţionale sînt pe cît de lipsite de empatie, pe atît de neatinse de vreo umbră, cît de mică, de îndoială cu privire la propria prestaţie publică. La ce mă refer, mai concret? Să încep mai întîi prin a spune că mi se […]
@dominic diamant Oamenii ca dvs cad singuri „impiedicandu-se” in propriile argumente ca cel de tipul : „Dacă eu privesc superficial lucrurile, ceea ce este exclus…”
Stimată doamnă,
Faptul că mă bucur de răspunsul dv. nu înseamnă că m-aţi şi pus la podea.Dacă eu privesc superficial lucrurile, ceea ce este exclus, înseamnă că şi Eugen Ionescu face la fel,precum şi alţi mari creatori ai lumii. Îmi rezerv dreptul de a rămâne superficial.
Aveti dreptate, problema este ca raspundeam lui joenegut care doreste sa fie cercetati penal numai unii corupti. A doua si cea mai importanta problema este ca ponta & com vor legea amnistiei,vor sa blocheze DNA !
@dominic diamant Aveti un mod foarte superficial de a privi situatia: oamenii nu se agita si nu-si „consuma energia in jurul jocului politic” ca sa se afle intreaba sau pentru ca nu ar avea altceva mai interesant de facut. Politica nu poate fi „expediata la mama naibii” pentru ca de la politica porneste totul. Politica si politicienii definesc directiile economice, sociale, relatii externe, politici educationale ( expresie la moda: scoala nu mai e „cool” ) etc, adica ceea ce este important pentru oameni. Nu-ti poti face un proiect profesional asa de unul singur, fara sa tii cont de situatia economica si politica a tarii, nu poti spera la o educatie corecta a copiilor tai daca se distruge in domeniu in loc sa se contruiasca, si asa mai departe. „Treburile cetatii”, cum va place sa le numiti , sunt strans legate de politica si politicieni. Politica a existat dintotdeauna sub diverse forme mai mult sau mai putin evoluate si va exista mereu, iar lupta pentru putere va angaja mereu partizanatul votantilor, cum este si normal. Este ceva natural si se intampla in toata lumea. Doar ca la noi a devenit complet folcloric: Cantarea Romaniei, serbare campeneasca, meci de fotbal si putin din festivalul Enescu. Nu lipsesc din peisaj nici actorii si l-am vazut „la datorie” si pe Alifantis.
Stimată doamnă,
Mă minunez şi mă crucesc văzând câtă energie se consumă în jurul jocului politic, atât de odios şi abject. Politica se pricepe ca nimeni alta să năucească şi să zmintească oamenii, până acolo încât nu mai pot realiza cine sunt şi ce-i doare. Nu vedeţi că toată această mascaradă infectă,tot circul politic n-a reuşit într-un sfert de secol să limpezească apele şi să ne înlesnească drumul spre un liman ? Nu vedeţi cu câtă încrâncenare se luptă orbii,adică noi,cei mulţi şi proşti, pentru un partizanat politic sau altul,când treburile cetăţii sunt cu totul altele ? Eu,unul,în toată onestitatea şi umilinţa mea, consider că politica,sun toate aspectele ei, este o monstruozitate sinucigaşă care trebuie eradicată. Când aceasta nu va mai ocupa locul central şi nu va mai prima,fiind expediată la mama naibii, vom putea răsufla uşuraţi şi ne vom putea vedea de viaţă mai departe, respectând legile şi cutumele statornicite în timp şi nemaiadmiţând pentru nimic în lume derapajele de niciun fel. Aşa să ne ajute Cel de Sus !
@joe: Povestea cu „justificarile” este o mostra de impertinentza si falsitate care l-ar putea face sa roseasca de invidie pe orice propagandist al lui Ponta.
@profesor: important nu cred ca e ca DNA sa „trimita la puscarie” (mai bine zis in judecata) pe unul sau pe altul, ci ca ea sa fie LASATA sa functioneze fara amestecuri din afara.
Oare nu asta e adevarata miza a alegerilor de duminica?
DNA sa trimita la puscarie si pe coruptii lui Basescu, dar si pe socrul lui Ponta, si pe Ponta si pe ceilalti corupti din PSD… Pentru echilibru si completitudine !
Văd că diverse persoane caută să se justifice că au fost votanţi ai lui Băsescu, în acelaşi timp fiind convinşi că Ponta o să devină preşedinte.
Dintr-un minim pragmatism ar trebui să-l voteze pe Iohannis. Orice vot de acest tip ar anula voturi date cu basmaua pe ochi.
PS Sper ca justiţia independentă să-l trimită rapid la puşcărie şi pe Traian Băsescu şi camarila lui coruptă.
Si eu, ca si domnul care semneaza „vasile radu”, sunt un ‘basist’, mai precis am devenit unul in ultimii doi ani, observand performantele de demagogie si coruptie ale urmasilor lui, precum si circul suspendarii lipsite de orice alt temei in afara poftei de a acapara imediat, de pe o zi pe alta, intreaga putere in stat. Un circ care pe plan European ne-a atras o dezaprobare si un discredit comparabile doar cu consternarea produsa de parodia de proces prin care, tot intr-o incercare de a canaliza intreaga nemultumire impotriva unui singur om, a fost lichidat Ceausescu in decembrie ’89.
Si pe mine m-au revoltat candva badaraniile lui Basescu, hahaielile si lugarnicia fatza de „marele licurici”. (De aceea am si votat „Da” la primul referendum de suspendare.) Cred insa ca a nega meritele care-i revin pe drumul spre independentza justitiei (sau a-i atribui in exclusivitate aceste merite
creaturii sale, Monica Macovei) este o denaturare a faptelor pe care niciun istoric obiectiv n-o va comite vreodata.
Carmen Musat: Oamenii s-au săturat de corupţi, nu doar de corupţie, şi s-au săturat de toţi corupţii, indiferent de culoarea lor politică.
Fals, doamna. E cum ati spune ca s-au saturat de poluare, schimbarile climatice, efectul de sera, razboaiele religioase.
Cind te saturi de ceva, „nu mai servesti” – la masa ori la alegeri. Dar ce „servesti”, atunci? Care-i alternativa?
Carmen Musat: Exemplul lui Klaus Iohannis ne spune că se poate şi aşa; şi că, dîndu-i o şansă candidatului ACL, ne putem da nouă o şansă. Ar fi bine să nu o irosim.
Pina sa vorbim de sansa asta, trebuie lamurit despre care oameni vorbeste d-na Musat. Care oameni „s-au saturat” – de coruptie, bunaoara?
La prima vedere, cei care nu-l voteaza pe Ponta, adica ce ramine dupa 40% din 53%, – vreo 20% din total. Deci, 4 din 5 romani s-au saturat de coruptie? Ar fi dintre oameni? Doar ca numai 15% din total si-au exprimat satietatea.
Asta daca a vota anti Ponta e a fi contra coruptiei. Fiindca vreo 20% din totalul de voturi au fost pentru alternative ale jocului cu coruptia – Vadim, DD, Udrea, Melescanu. Si Macovei, desigur – singurul vot „curat” impotriva coruptiei. Datorita mesajului transant al protagonistei.
Din pacate pentru cei ce s-or fi saturat, voturile anti Ponta (anticoruptie, nu?) vin – toate dar toate – din bazinul electoral al ACL, aceasta minunata facatura – demna de basmele cu poduri de aur, din nimic iesite.
Oamenii care s-au saturat de coruptie stiu ca PNL – aparent, mostenitorul zestrei Dreptei belicoase din vremea lui Basescu – ajunse asa curat dupa un adulter cu PSD. Chiar cu Ponta.
Intr-o anumita logica, liberalii pot fi acei oameni ilustrind saturarea de coruptie: au dormit in pat cu dusmanul, au avut de ce se satura pin’la-ngrestosare.
Dar, daca-i credem pe liberali „mintuiti” (ori macar pocaiti) de ce nu i-am crede si pe ceilalti din ACL? Chiar s-ar potrivi – Alianta Metanoia: in PNL si PDL, le-a cazut „oamenilor” o pinza de pe ochi, acum vad limpede ce-i bine, ce-i rau. Asta-nseamna ca s-a rupt definitiv triunghiul amoros PSD-PNL-PDL?
Asa s-ar parea daca luam de buna iluzia („viziunea”? Bine, viziunea, nu vedenia) propusa de liberali – ca, de-acum, Dreapta inseamna doar PNL (care-ar fi-nghitit PDL, spre neutralizare ori exorcizare). Si, daca o luam, sintem dintre „oameni”. Daca nu, nu.
Asa, ajungem la alta-mpartire a omenirii/omeniei de pe la noi: 23% „oameni”, 30% neoameni, 47% nici-nici – „nehotariti”, cum ar veni: nu stiu ce sa fie, oameni ori neoameni?
Nefiind ei insisi hotariti ce-ar fi, sigur nu putem sti daca s-au saturat ori ba, de coruptie. Poate ca s-au dar le e lehamite sa se mai si pronunte, sint deabuzati, pesimisti. De ce oare? Poate pentru ca vad ca globalizarea e-n toate, si-n poluare, si-n coruptie, marasm economic, criza etica samd?
As propune alt model de combatere a coruptiei: stim ca s-au stabilit cote de poluare. O urmare a acestei inteleptciuni este ca se vind cote de poluare, dinspre tarile care n-au cu ce polua, catre cele care au cu ce – si-o fac virtos.
De ce n-am stabili, atunci, si cote de coruptie? Fiindca ne paste pericolul sa se tranzactioneze si astea? Pe noi, ne-ar avantaja – am putea cumpara din Scandinavia, Elvetia, si-am iesi mai bine, per total. Sigur ca asta n-ar schimba cu nimic lucrurile pe-aici dar macar am da mai bine-n clasamente globale, n-am mai fi-n top, la coruptie – de pilda.
Dupa cum se vede, chestie de interpretare – sofista dar cine-a murit din atita lucru?
Ok, pin’la urma, asta era schepsisul: Votind Iohannis, dam mai bine-n lume. „Oamenii” inteleg asta, ceilalti – nu. Ori nu le pasa, pentru ei nu conteaza cum dai in lume ci cum esti in lume. Bine ca sint absenteisti, parerea mea!
PS: Dar, atunci, de ce sau de ceasu’ mortii „oamenii” sa-i scoata la vot pe absenteisti? Pe ce se bazaeaza ei, socotind ca aceia ar ingrosa rindurile „oamenilor”, nu pe-ale neoamenilor? Caci statistica zice ca suplimentarea votantilor pastreaza proportiile deja stabilite. Astfel, „oamenii” ar trebui sa-i converteasca pe neoameni – care s-au exprimat clar – si sa-i lase-n plata Domnului pe nici-nici, ca nu se stie ce-ar mai iesi de-acolo.
Doamnă,
Sunt un băsist. Un băsist raţional, din propria mea voinţă. Nu aduc argumente, pentru că nu e locul, deşi le am. Am citit articolul dvs. cu stupoare, pentru că ecouri puternice veneau pe fond de la Antena 3…De ce vă obosiţi? Cei ce vă citesc sunt oamnei inteligenţi, nu publicul de la Antena 3? Adică, niciun cititor nu-şi va schimba opţiunile politice, citindu-vă, – presupun. Nici eu. Pe scurt: Victor Ponta -nomine odiosa! – va fi preşedinte. Vă doresc, dvs. şi întregului colectiv de redactie să trăţi cinci-zece ani cu el în fruntea ţării şi cu „majoritatea” prezentă şi viitoare. Şi să auzim numai bine.
Doamna draga, nu e cazul sa ne asigurati! Se vede cu ochiul liber ca nu este un articol despre Saramago, ci despre dvs. insiva. sunteti oarba de 10 ani, si nu vedeti cu ochii mintii decat un nume si un chip. Stiti care, nu? Astept cu nerabdare sa vad cat va va trebui sa il uitati.
Doamnă Carmen Mușat, aveți dreptate, exact așa văd și eu situația. Excelent articol! Cei care l-au ridicat în slăvi pe Băsescu printr-o propagandă inutil de înverșunată (mulți în mod interesat, dar și destui naivi) ar fi bine să o lase mai moale și să se retragă o vreme din prim-plan. Da, ei ne-au adus în situația asta imposibilă, din cauza cecității și a perseverenței stupide, împotriva tuturor evidențelor.
Recititi textul cu mai multa atentie, profesore! Raspunsul e deja acolo si e chiar corect. Eu stiu oameni care nu voteaza Johannis (de fapt nu voteaza de loc) de sila sa voteze cu Roberta Anastase.
SEU pe VĂZ
Cu şaua fiind pusă, ZARE
ZĂBALA roade dînd roade
Supunerea OARBĂ aşează legile în Matca Cetăţii IMPUSE
„noi” nu sîntem decît ceea ce a fost bine de tot programat
şi-mplinit cu-abnegaţie bine indusă, dusă şi aşezată la punct, deloc rafinat !
Ei TOŢi cu brio-au REUŞIT construcţia LOR,
Adică :
ACEASTA !
Magia citatelor cu poante !
Altă soluţie nu mai există, nici altă şansă !
Votaţi Iohannis ! poate-poate !
Acest Klaus, nu-i Klaus Kinski !
Se scrie cu „i” sau cu „j” mare ?
Cînd ORB-ul ştie Drumul,
Lasă-te pe mîna Lui,
EL te va scoate cu siguranţă La LIMAN !
Odiseea-i Cosmică,
Moştenirea fiind grotesc-monstruos-megalitică,
[mai ales cînd nimeni nu doreşte să se atingă de ea,
să plivească şi să ardă Buruienile, să cureţe Molozul şi Putregaiurile]
infinitul pare un Labirint.
OM-ule Privitor,
IUBIREA de Adevăr şi de Frumos,
ţi-ar ajunge !
Ştii ce VREI ???
Nu te lăsa dus de mînă, de mîna PRE-Făcuţilor Orbi,
(sînt mulţi, şi au ochiul „ager” !!!)
DESCHIDE-ŢI singur OCHII [ şi pe cei ai Minţii]!
de criticat analiza autoarei n-are sens (deși la o afirmație precum aceasta: „refuzînd să vadă că „mafia lui Adrian Năstase“ se mutase, cu arme şi bagaje, în anturajul preşedintelui Băsescu”, un om ca viorel hrebenciuc s-ar amuza copios, în primul rând din cauza toporului neascuțit pe care îl folosește autoarea într-o trebușoară ce poate fi făcută doar cu bisturiul).
dar nu astea contează. ideea e că ponta ia fără probleme 5 milioane din alea 7,4 milioane de voturi. și mai ia și pe lângă astea. pe cale de consecință, iohannis are nevoie de orice vot, pentru că este cu peste 2000000 de voturi în spate, iar a-i antagoniza pe posibilii săi votanți nu e decât în favoarea lui ponta.
Doamna Carmen Musat, mi-au placut articolele dvs din ultimul timp si am apreciat analizele facuta de dvs. Am totusi o intrebare (la care sa stiti ca nu am un raspuns sigur). Dar mai intai precizez cateva lucruri: aproape 5 ani din ultimii 10 ani PSD a fost la guvernare (nu regimul Basescu); mai intai guvernul Tariceanu a fost sustinut in parlament (cu toate actiunile lui) de catre PSD si ultimii 2 ani este un guvern PSD &alti cativa \”pitici\” (partidulete). In timp ce candidatele Macovei si Udrea (venite din regimul Basescu) au fost sanctionate in primul tur, Ponta nu a fost sanctionat desi reprezinta totusi partidul cu cei mai multi corupti (si nu de ieri de azi ci chiar si din anii 1990-2004), iar el insusi da dovada atat de necinste cat si de prostie. Intrebarea este: De ce aceasta diferenta de apreciere a alegatorilor ? Normal era sa castige un candidat ca Iohannis din primul tur, alegatorii sanctionand astfel pe toti coruptii si din stanga si din dreapta…