„Eu nu fac divertisment“
Interviu cu Vasile ERNU
- 22-10-2009
- Nr. 497
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 6 Comentarii
Vasile Ernu este un tip surprinzător. Prima lui carte, Născut în URSS, a fost cel mai comentat volum în anul apariţiei, 2006, Editura Polirom realizînd şi o a doua ediţie, ca urmare a solicitărilor venite de la cititori. Acum, cu a doua carte, Ultimii eretici ai Imperiului, apărută tot la Polirom, Vasile Ernu deschide alte perspective şi discută despre România sub comunism, despre elita intelectuală şi politică, despre Gulag şi despre presiunile societăţii occidentale. Dar şi despre poezie – văzută ca un reazăm permament. Din acest motiv, Vasile Ernu e un tip surprinzător, pentru că nu-ţi dă pace, nu te lasă să moţăi, vine mereu şi te zgîndăre: dar dacă nu e aşa cum crezi? Dar dacă putem privi şi altfel situaţia aceasta? În Ultimii eretici ai imperiului, Vasile Ernu îşi construieşte volumul sub formă epistolară. Sînt două personaje, Vasiliy Andreevici şi A. I., cu experienţe de viaţă diferite, care se completează, se contrazic şi se susţin. E o formă de precauţie (şi de terapie) de a lansa idei şocante prin gura a două personaje. Cartea s-a lansat, miercuri, 21 octombrie, la MŢR, avîndu-i drept invitaţi pe eseistul Sorin Antohi, pe Artan (de la formaţia Timpuri Noi), pe Florin Dumitrescu […]
V. Ernu ne e decat exemplul tipic de ipocrizie intelectuala, un stangist avid de publicitate. Cu el, transformarea principiilor stangiste in valori de consum atinge climaxul.
Sa ne asumam comunismul, sa nu ne extragem din acest sistem. cei mai multi au fost complici – prin tacere, prin „rezistenta prin cultura” etc. Foarte bine ca Vasile Ernu aduce in discutie responsabilitatea pentru perpetuarea comunismului. Felicitari pentru curaj si pentru acuitatea diagnosticului!
Partea cu intelectualii aserviti (si in comunism, si acum) e foarte buna. Va felicit pentru interviu si pentru carte.
T.O. Bobe…..”comentariile” tale sint, in cel mai bun caz, triviale. Tipice pentru cum intelege intelectualul roman sa discute. Nu e nicio surpriza ca nu existam, intelectual vorbind, pe plan international. Comparatia cu Fritzl e jenanta….. pe linga lipsa de logica. Ar fi o discutie mai lunga aici despre intelectualul roman provincial…dar nu cred ca merita efortul pe un forum.
Draga T.O.Bobe…
ce are cartea cu interviul?
si ne cunoastem prea bine ca sa discutam in jurul unui interviu… e alegerea ta ce citesti si cum citesti… ne vedem la festivalul de saptamina viitoare…
cu prietenie
v.ernu
Felicitari, Vasile! Excelent interviul de mai sus. Nici nu mai e nevoie sa-ti citesc cartea. Singurul meu regret e ca te-ai oprit prea devreme. N-ai zis ca Elisabeth l-a legitimat pe Josef Fritzl pentru ca a acceptat mincare de la el, ca evreii i-au legimitat pe nazisti pentru ca au urcat in trenuri spre lagare sau ca armenii care n-au fugit destul de repede i-au legitimat pe turcii care i-au vinat.
Nu-i nimic, esti tinar, poate la viitoarea carte. Sa vezi atunci publicitate si vinzari!
P.S.: apropo de felul cum se face presa mai nou, sint sigur ca Herta Muller si Norman Manea, ca unii care au luat salariu de la statul roman pe vremuri, or sa puna in rama numarul asta din Observator Cultural.