Există viaţă după Brexit?
- 22-06-2016
- Nr. 828
-
Caius DOBRESCU
- Actualitate
- 2 Comentarii
Într-un sketch dintr-unul din filmele celebrilor Monty Python, un şef de pluton de înălţime redusă urlă dezlănţuit către un soldat cu o talie impresionantă: „Eşti un pitic! Eşti un pitic nenorocit!“. Apoi, ca să verifice efectul şi să se asigure că a fost înţeles, întreabă: „Ce eşti tu?“. „Sînt un pitic nenorocit, să trăiţi!“, vine răspunsul instantaneu. Mi-am amintit de această poantă, numai aparent absurdă, în timp ce urmăream surprins, ba chiar interzis, mesajele alarmiste emise de mediile de presă locale în legătură cu Brexitul. Jurnaliştii la a căror prestaţie mi‑a fost dat să asist, în special teleaşti, şi nu neapărat dintre aceia de la care m-am obişnuit să nu mă aştept la nimic, ţineau să împrumute momentului o dimensiune apocaliptică. În repetate rînduri, am auzit că este vorba despre începutul sfîrşitului: retragerea Marii Britanii ar anunţa, indubitabil, destrămarea Uniunii Europene. M-am obişnuit cu bizareria că pentru mulţi români ţara în care trăiesc e nu doar marginală, ci şi foarte mică, deşi, după datele oficiale, ca suprafaţă este a 12-a şi ca populaţie a 7-a ţară a Uniunii Europene. Dar că „formatorii de opinie“ băştinaşi îşi vor proiecta complexele de inferioritate la scara întregii Europe, reprezentîndu-şi-o cu ingenuitate ca un […]
Nu te ajuta cu nimic azi sa stii franceza sau germana, sau italiana, decat daca vrei sa fii foarte ingust specializat pe ceva sau sa traiesti zilnic acolo intr-un mic oras. Engleza deschide orizonturi mult mai largi cu costuri mult mai reduse.
Nu-i sfarsitul lumei, nicidecum. Pana la urma, intr-o democratie, popoarele tre’ sa aibe -un cuvant de spus, nu-i asa?
Ne-am obisnuit a ne plange ori de cate ori se-ntampla cate ceva care iese din tipar. Dar, asta-i veata adevarata, dragilor…
Totul, dar totul, dintotdeauna,se poate reduce la Economie. Pe asta Marx a observat-o & pe asta, lui, nu i-o poate lua nime’…
Schimband oleaca registrul: problema U.E. ? Faptul c-a dorit a merge *dincolo* de proiectul originar, al unei comunitati *economice*. Efectele se vad cu ochiul liber: birocratie excesiva , incetineala-n reactii, cand e nevoie etc. Spre deosebire de S.U.A., Europa-i ”traita” de Istorie. De istorie, de traditii, de cultura , de vechi animozitati regionale etc. Nimeni nu s-a-ntrebat, pana acuma, daca Europa nu are si dansa dreptul , ca & S.U.A. , la a fi o societate ”multiculturala”.
Multicultural? Ce-*nseamna* asta? Una inseamna pentru U.S.A., alta-nseamna pentru Europa. Una-i sa-tzi exporti traditiile-ntr-un cartier chinezesc in S. Francisco, alta-i sa-ti pastrezi identitatea nationala in tara ta.
Daca unora le este mai usor a renunta la propria-le identitate culturala, expatriati fiind (ex.: copii nascuti in Canada, pe care parintii nu s-au obosit a-i invata romaneste), altora, romani, croati, greci etc. le vine greu „a-nghiti” chestii impuse de „sus”, de *al-undeva*, care se bat cu obiceiurile lor din batrani. E chiar *simplu* de-nteles, nu-i asa?
Iar cand vin milioane de , de fapt, *straini* in tara *ta* , cand te racaie faptul ca nu te mai poti intelege cu *vecinul*, daca mai esti si mai ”trecut” oleaca, votezi in consecinta… Trebsoara asta-i asteapta-n curand pe germani.
Trecand la treburile importante, la economie: Marea Britanie, *daca va ramane intreaga* si daca se va pricepe sa negocieze corect (nu va fi mare branza, pentru ca Europa are mult de pierdut daca se-nfoaie) e foarte bine plasata de-a trata, mai *liber*, cu *restul lumii*.
Europa, *Europa* trebuie sa inteleaga lectia. Sa faca, adica, un pas inapoi. Sa *nu* se insinueze in chestiuni de politica fiscala, sa lase-un pic de marja de libertate celor deja-n zona euro. Un vis, pentru ca *nu se mai poate da inapoi odata ce eshti intrat in zona euro*. Pentru Romania, subreda economic cum este, a intra-n zona euro e sinucidere curata.
Spuneti-le amaratilor de parlamentari romani chestia asta. Cu facultatile lor facute la seral, sau, terminate cu media 6, cu banii facuti in furtisaguri de la Stat, acesti inari (cari se pricep la a da legi care ocrotesc furtul din avutul obstesc), ei bine, baietii astia ne-aduc bine aminte ca Romania nu are nevoie de dusmani de pan afara: ca-i are mai p-aproape…
Singurul, dar, *singurul* nostru avantaj pentru c-am intrat in Europa e faptul ca ne-a aparat de hotii nationale. Nu putem ,
precum videm, ”absorbi” fonduri europene, pentru ca, inasprindu-se criteriile, ei *nu mai pot fura*…
Eu mi-s, si-am fost dintotdeauna, un ”euro-sceptic”. M-am dat pa brazda doar cand am realizat cum ca asta-i singura solutie
de-a pune punct spolierii masive a Romaniei, de catre urmasii vechiului sistem comunist.
N-aveti nici un fel de grija: ca, anume, nu Brexitu’ asta va lovi Romania. Nici vorba. Romania va fi intr-una siluita de gasca de profitori ordinari, *locali*, pe care vaz ca-i votati, a *doua oara*, boilor, fiind *ei* pan puscarie.
Mai terminati cu ”clasa politica hotzoasa” – ca, v-ati umplut, alegatorilor, de rusine! Cum sunteti *voi*, asa-s alesii vosti. Punct.
Vrem, dorim, da’ s-o faca *altii*! Nu ne implicam, neam, intr-o chestie faina. In schimb, *votam insi care sunt in puscarie , ca primari*…
Mie unuia imi face greatza. Mda: aeasta greatza: Noapte buna, Romania…
Nea Marin