FANTASY & SCIENCE-FICTION. Despre convenţii
- 11-03-2011
- Nr. 566
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 5 Comentarii
Nu, nu e vorba nici despre contracte, nici despre cine ştie ce înţelegeri. E vorba despre adunările fandomului. Exista o vreme în care sefimea obişnuia să se întîlnească în ceea ce se numea – nu chiar pompos, că se ajunsese la cîteva sute de participanţi uneori – Convenţia Naţională de SF. Între 1972 şi 2004 au fost organizate, în România, 27 de convenţii. După cum se vede, în ultima vreme, n-a mai existat interes pentru aşa ceva. Totuşi, cîteva ediţii ale Zilelor „Quasar“, Zilelor „Dan Merişca“ (la Iaşi) şi Sesiunile „Helion“ (la Timişoara) au păstrat tradiţia adunărilor. La sfîrşitul săptămînii viitoare (18-19 martie), va avea loc o nouă Sesiune „Helion“, a 25-a. Temele ediţiei sînt „Izvoare ale umorului în SF-ul contemporan“ şi „Ficţiunea politică şi discursul SF“. Cu această ocazie, se vor decerna şi premiile Concursului de proză Helion pe anul 2010, al cărui palmares este: premiul II – Balin Feri (Bucureşti), pentru povestirea Ultima naştere; premiul III – Florin Pîtea (Bucureşti), pentru Onoraţi membri, Cristina Ştefana Czeller (Iaşi), pentru Necazuri în cer şi pe pămînt, şi Dario Pecarov (Cluj-Napoca), pentru povestirea Şoareci. Menţiuni: Cătălin Cofaru (Alba Iulia), Ştefan Vlăduţ (Roman) şi Alexandru Pleşa (Timişoara). Premiul I nu s-a acordat. […]
Nu, nu m-am saturat. Tu vrei sa ma plictisesc si sa va las de capul vostru. Ce aveti voi in comun cu science fiction-ul nu pot sa inteleg. Explica-mi cu argumente si va las sa faceti orice doriti! Orice citat e valoros. Intr-un fel de istorie subiectiva a SF-ului romanesc la care scriu amuzat, sunteti un capitol destul de interesant. O public dupa ca parasesc Romania din motive lesne de inteles.
In „grupul meu” ii incluzi pe toti cei care au texte in antologia Steampunk? Sau pe toti cei pe care i-am publicat vreodata in reviste si carti? Chiar nu te-ai saturat sa tot spui chestia asta de ani de zile?
Tu si grupul tau v-ati izolat, mult stimate si iubite domnule Michael Haulica. Si va aplaudati intre voi, cu cyberpunk-ul, cu steampunk-ul, cu fantasy-ul vostru cu tot. Si faceti tot felul de ‘revolutii’ mai mult sau mai putin ‘tehnico-stiintifice’. Nu simti ridicolul situatiei?
Nu, nu se aplanează nimic. Se minte cu aparența dorinței de aplanare a conflictelor. ele merg mai departe. singurul lucru care se urmărește este distrugerea „adversarului“. Eu sînt sătul de „încercrările de apalanare“ urmate imediat de alte lovituri. Așa că… Da, îmi doresc să putem trece peste ce ne desparte. Deși habar n-am ce ne desparte, dacă mă întrebi, poate doar încrîncenarea cu care unii cred că își fac lor un bine dacă ne fac nouă tuturor un rău.
Aş fi fericit, dragă Mike, dacă s-ar face acel prim pas…dar, din păcate, experienţa trăită de mine în ultimii doi ani, de când m-am decis să mă implic în viaţa sefeului românesc, mă convinge că la fiecare întâlnire se aplanează câteva conflicte minore şi se nasc alte câteva noi. De parcă am avea de respectat o constantă a antipatiilor sau chiar a duşmăniei.
Aş fi fericit chiar şi dacă ar reuşi oamenii implicaţi în sefe să se privească de parcă ar fi „sectanţi” diferiţi din cadrul aceleaşi religii, nu ca reprezentanţi a două credinţe diametral opuse.