FILM. King’s Speech, un (film) regal
- 18-03-2011
- Nr. 567
-
Delia UNGUREANU
- Arte
- 1 Comentarii
Spre deosebire de alţi ani, cînd cea mai rîvnită dintre distincţii, Oscarul, îmi trezea unele suspiciuni legate de criteriile care au stat la baza decernării premiilor, multe dintre ele fiind contextuale (fie că era vorba depolitical correctness, fie de un anumit interes pentru o problemă socială sau politică de actualitate), anul acesta am fost plăcut surprinsă să constat că un film cu adevărat excepţional poate învinge orice criteriu contextual prin calitatea incontestabilă a concepţiei regizorale, prin forţa actorilor şi printr-o poveste reală spusă într-un mod sincer impresionant. Ceea ce ar fi putut trece pentru cîrcotaşi drept un film britanic clasic s-a dovedit a fi o extrem de personală portretizare, aşa cum istoria nu l-a cunoscut pînă acum, a regelui George al VI-lea al Marii Britanii, tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a. Povestea spusă de scenaristul David Seidler urmăreşte drama Ducelui de York, interpretat de Colin Firth, care se află în imposibilitatea de a-şi îndeplini rolul public pe care apartenenţa la Casa Regală i-l impune din cauza unui defect aparent fizic: bîlbîiala. Neputînd ţine discursuri în public, Ducele de York încearcă în toate modurile posibile să se trateze, însă fără succes. Totul pînă cînd soţia sa, interpretată de Helena Bonham-Carter, […]
Personajul regelui wanna be e prea naiv si prea naiv privit regizoral, pe tot parcursul filmului e inafara oricaror discutii istorice, trece prin evenimentele alea atat de importante fara nicio reactie, ca si cum handicapul lui e retardant. Altfel ar fi aratat povestea defectului de vorbire daca ar fi fost prezentat in contradictie cu ceea ce se petrece de partea cealalta, a formarii gandurilor, si nu numai a exprimarii lor.
Asa, tot filmul este numai despre defectul asta de vorbire peste care trebuie sa se treaca, ceea ce da filmului un aspect foarte Disney, il face un film pentru copii. De altfel are exact structura filmelor in care eroul nostru, fost sportiv de performanta, actualmente retras din activitate din cauza unei accidentari sau a unui gest foarte lipsit de fair-play (in King’s Speech logopedul nu are diploma de fapt, deci se incadreaza in categoria asta perfect) devine antrenorul unei echipe de generala, liceu sau pur si simplu o echipa proasta si castiga campionatul cu ea. Intre timp, evident, se imprieteneste cu cel mai bun jucator de acolo.
Asta e filmul King’s Speech. Are o singura teza de demonstrat si faptul ca nu se indeparteaza nicio clipa de teza asta e aiurea. E un film pentru copii.
Dar cadrele alea sunt trase bine, iti dau sentimentul ala angoasant, personajele joaca bine, imaginea e buna, etc.