Gabriel García Márquez. Dincolo de graniţele celebrităţii
- 19-04-2014
- Nr. 719
-
Rodica GRIGORE
- ON-LINE - ACTUALITATE
- 1 Comentarii
Despre Gabriel García Márquez (1927 – 2014) s-au spus şi s-au scris, probabil, toate lucrurile care se pot spune ori scrie despre o personalitate marcantă a lumii contemporane, a cărei celebritate a depăşit deja de mult graniţele teritoriului strict literar. La fel despre cărţile sale, devenite instantaneu best-seller în toate ţările unde au apărut. Celebritatea a avut, însă, şi părţile ei nefavorabile. În primul rînd, în cazul lui Gabo, plasarea oricărui text pe care l-a publicat după romanul Un veac de singurătate într-un veritabil pat al lui Procust şi evaluarea fiecărui rînd pe care l-a scris ulterior în funcţie de etalonul incontestabilei capodopere. Apoi, trecerea într-un nemeritat con de umbră a unor creaţii datînd dinaintea romanului din 1967, considerate, cu severitate exagerată, într-un moment mai puţin inspirat, de către autorul însuşi, drept „exemple ale unui realism frust, mimetic, şi realizate la nivelul simplului reportaj”. Iar dacă acceptăm, totuşi, că această caracterizare s-ar putea aplica, deşi doar parţial, pentru Furtuna frunzelor (1955) sau Ceasul rău (1962), ea nu se susţine nicidecum în cazul prozei scurte de început a lui García Márquez, teritoriu mai rar explorat de critica literară, dar unde cititorul poate identifica cu claritate cristalizarea marilor teme ce vor străbate […]
‘8o sau ’81, in liceu. Dupa ore dadeam fuga la sala de lectura de la Biblioteca Judeteana si citeam, citeam, citeam cu bucuria descoperirii; aveam impresia ca sunt un privilegiat al sortii si ca numai alesii pot recepta „Un veac de singuratate”. Citeam pana mi se facea semn ca e ora de inchidere. Nu mai stiu daca imi amintesc parfumul din sala de lectura sau al aerului din Macondo. Intr-o zi, pe cand fiica mea era in liceu, am gasit cartea in librarie. Nou-nouta. Ce revedere! Si chiar o puteam cumpara si o puteam lua acasa. Am cumparat-o si i-am dat-o ca pe o mare comoara, ca si cum i-as fi incredintat o mare taina, o zestre…
De cativa ani incoace mi se duce gandul – cand si cand – mai ales la partea de final; am sentimentul ca e acolo ceva profetic, ca lumea asta toata este un Macondo si ca ne asteapta un adevar, sau o schimbare, asemenea unui alt potop… anos de soledad…