Gaudeamus 2015
în format pdf, un Supliment realizat cu sprijinul editurilor: Cartea Românească, Casa de pariuri literare, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, IBU Publishing, Meteor Press, Polirom, Vinea, Vremea, Tracus Arte
- 19-11-2015
- Nr. 799
-
Observator Cultural
- SUPLIMENT
- 8 Comentarii
Cea de-a 22-a ediţie a Tîrgului Internaţional Gaudeamus a avut loc în perioada 18 – 22 noiembrie, iniţiată şi organizată de Radio România. Programul de vizitare a fost între orele 10.00 şi 20.00. Va prezentăm în format pdf, cîteva informaţii despre evenimentele de la tîrg, într-un Supliment al revistei Observator cultural, realizat cu spijinul editurilor: Cartea Românească, Casa de pariuri literare, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, IBU Publishing, Meteor Press, Polirom, Vinea, Vremea, Tracus Arte Descarca supliment
noi mulgătoarele de vaci, rasa Bălțata românească ( nu Holsteinul nemtesc), naționaliste și necosmopolite suntem discrete…
simbolul nostru îl reprezintă statuia dacului pe Arcul de triumf al lui Constantin…
facem deci lucru solid, fără zarvă..tăcem…nu ne grăbim să vorbim prea mult despre noi…
Ce carte ?! Vreau sa o citesc, „pe bune” !
ăia de la Tact știau ce vând, băieți citiți,
ipoteza ține de frustrarea care variază în funcție de raportarea la sisteme de referință…o chestie mertoniană…
ăștia născuți aici se dovedesc frustrați ( tocmai am citit in Le Monde un articol despre verisoara lu ala principal) pentru că se raportează la stilul de viață al elitei sau clasei de mijloc franceze…cei de care faci pomenire nu au o asemenea raportare…
intrarea în globalizarea și dezvoltarea tehnologiilor de comunicare vor produce frustrări de acest tip…de altfel, dacă vorbim din perspectivă internă, ceea ce s-a întâmplat în Libia, Tunisia, Egipt a ținut de această frustrare prin comparare….
foarte interesant cum în Epistola către Corinteni, apostolul Pavel sugerează ca fiecare să rămână în starea lui….
vezi că am o carte la târg…
Ieri, la a doua vizita, mi-am schimbat oarecum parerea despre Tact – se vandusera toate exemplarele din Zizek! Asa e, Lukacs ca si Derrida erau neatinsi. Mi-a placut ca toti expozantii Tact erau foarte tineri. Si la editurile „opuse” ideologic erau expozanti foarte tineri, e o dovada ca apare o generatie decisa sa se implice. Din pacate tot foarte tineri sunt si cetatenii EU care terorizeaza acum Bruxelles-ul. Implicare si „implicare”. E un teren foarte atractiv pentru sociologie explicarea faptului ca teroristii de la Paris de exemplu sunt nascuti si crescuti in plina civilizatie democrat-liberal-consumerist-politic-corecta si nu am auzit ca vreun felah egiptean sau pastor afgan sa fie tentat sa se strecoare ca refugiat in Europa ca sa puna bombe.
eu zic ca Tact-ul este cea mai buna editura pe socio! daca comparam spatiul avut si calitatea autorilor, ramai cu gura cascata!
imi permit sa-ti recomand de la ei Bruno Latour, disputa Chomsky-Foucault, am fost surprins sa vad ca inca se mai gaseste Badiou despre Sf. Pavel ( o carte epuizata, mi-au spus ca au recuperat-o din librariile unde nu s-a vandut),
Lukacs cred ca este o afacere nereusita….cartea arata foarte bine, iar Tertulian infaptuieste o cronologie foarte buna… omul mai traieste, tot la Paris, ar avea peste 80 de ani…sunt curioasa sa stiu cum se vad de la Paris anii 50..si relatia cu Leonte Rautu:)))!
am luat cartea lui Radu Portocala, aia care este data pe sub mana cica..polemica, dar nu intemeietoare..
intemeietoare este Erikson, psihanalistul ( cel cu psihanaliza lui Luther) *copilarie si societate*…
EVGHENIA, nu Natalia Ghinzburg. Si o concluzie trista pentru Paul Cernat and friends: sus, la editura Tact pustiu. Sambata cred ca le cumpar un Zizek despre „actualitatea” lui Lenin la numai 14 lei. Altfel cei de la stand toti tineri si simpatici – pacat ca cititori nu prea erau.
Din pacate nu am mai putut ajunge pe „Academiei” la Anticariatul UNU, am plecat pe la 19.30 de la Gaudeamus si tot va trebui sa revin sa trec in revista totul. Cred ca vom putea citi in O C un reportaj de la Dada-ista lansare.
Frontul cartzii, ziua a doua, in aceasta dupa-amiaza.
Am inceput cu Sergo Beria la Meteor Press. Doar am rasfoit-o in aceasta seara, e uluitoare prin total neasteptatele informatii prezentate. La lansare Bedros H si Armand Gosu: doi supraponderali pe scaune (B H e inca prezentabil ca numar de kilograme, dar Gosu la varsta lui e periculos – pentru sanatate – de „dezvoltat”). Vis-a-vis concurenta era ciuvica cu jelaniile sale de persecutat – la pachet cu dom’ profesor felix – al ultimilor zece ani „basisti”. Coada mare la autografele ciuviciene (oare de ce nu e niciun ziarist curios sa-i studieze dosarul de la secu din 1989 cand a fost prins incercand sa treaca Dunarea dar in final nu a patit absolut nimic, pe cand alti frontieristi, vai de mama lor) – domina coada celebrul stegar dac – fara steag dar cu barba la fel de valvoi. Culmea era prezenta a trei neasteptati admiratori ciuvicieni: arastasoaie – sau cum il cheama – am ramas consternat, il credeam de mult in puscarie pe acest mafiot doctor-al, varu’jan – alt puscariabil, deocamdata scapat prin vot de „mirul” colegilor sai la fel de puscariabili din parlament, si radu boroianu, jalnicul prezident al ICR-ului. La „etaj” Carta dadea un interviu la Radio Romania Cultural. Mare succes mare si la cartzile Corinei Chiriac si ale Vioricai Flintasu – romanul e meloman, se stie, dar si o lansare de manual al dimensiunii „PSI” – mare Tzi-e gradina!
Altfel l-am cumparat in fine pe Ernu cu sectantii lui coboratzi la 28 de lei. De remarcat si celebra carte a Nataliei Ghinzburg la Corint. Am cheltuit usor doua milioane -mai ales la Meteor Press – si a trebuit sa ma opresc – cred ca voi reveni sambata. Pacat, mare pacat ca poezia nu se vinde – vezi standurile Brumar si Vinea, printre altele. Foarte multe cartzi pentru copii – va aparea o noua generatie mai friendly fatza de carte? Ca intotdeauna, „uriasii” Humanitas, Corint, Rao, Nemira si Polirom domina targul – sunt toate la parter. Cine vrea insa sa deguste si valori mai necomerciale sa urce mai ales la etajul II, cel mai aproape de cer. Bref, o editie foarte buna.
PS In afara de Contemporanul dat gratis, nici o revista culturala la targ. Pacat.